Büyükerşen müjde gibi duyurdu ama... Eskişehirlileri üzecek haber!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen müjde gibi duyurdu ama... Eskişehirleri üzecek ve çok düşündürecek bir haber geldi!

EKONOMİ 20.08.2023, 15:36 20.08.2023, 16:00
Büyükerşen müjde gibi duyurdu ama... Eskişehirlileri üzecek haber!

medyamidas.com - Eskişehir, çok uzun süredir yeni tramvayların alınması ve yeni tramvay hatlarının devreye girmesi yönünde haber beklerken, Büyükerşen 50 yeni otobüsün alındığını duyurdu.

Ancak söz konusu otobüslerden hiçbiri yine birçok şehirde hizmete başlayan yerli, elektrikli ve çevreci otobüslerden değil.

Eskişehir'de ulaşım sorunu her geçen gün daha da içinden çıkılmaz hale gelirken, yerel seçim öncesi yeniden aday olan Büyükerşen'in çözümü her zaman eleştirdiği "çevreyi kirleten lastik tekerlekli araçlar"da araması ve Eskişehir'in diğer şehirlerin çok gerisinde kalması vatandaşları endişelendiriyor. 

Büyükerşen "50 yeni otobüsü" müjde gibi duyurdu ama... 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, kent içi ulaşım için 50 yeni otobüs alımının gerçekleştiğini duyurdu. Büyükerşen'in açıklamasında, "Gerçekleştirdiğimiz araştırma süreçlerinde şehrimizin toplu taşıma hizmetini sürdürebilmek için otobüs ihtiyacımız olduğunu belirledik" demesi de şaşkınlıkla karşılandı. 

Eskişehir'de toplu ulaşımda uzun süredir yeni tramvay ve otobüslere ihtiyaç olduğu dile getirilirken, alınan yeni otobüsler arasında tek bir tane bile yerli, elektrikli ve çevreci otobüslerden yer almaması hüsran yarattı. 

Diğer birçok şehirlerde belediyeler yıllardır hızla yerli üretim, elektrikli, daha sessiz ve çevreci otobüslere geçerken, otobüs filolarını bu yönde büyütürken, Eskişehir Büyükşehir'in bu konuda geri kalması dikkat çekiyor. 

Yeni tramvaylardan halen haber yok... Ne zaman alınacak, ne zaman gelecekler?

Öte yandan Eskişehir'deki yeni tramvay hatları için alınacak yeni tramvaylardan da halen haber olmaması Eskişehirlileri düşündürüyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Bankası kredi desteği ile tramvay ihalesine çıkmış, ancak ihalenin şartnamesi büyük tartışma yaratmıştı. Yerli firmaların ihaleye girmesini zorlaştırıcı, yabancı firmaların almasını kolaylaştırıcı şartlara yer verildiği için eleştirilen ihale itirazlar sonrası iptal edilmişti. Yaşanan süreç belirsizliğini korurken Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin halen ihaleyi yapmamış olması yeni tramvayların ne zaman alınabileceği konusundaki endişeleri de artırıyor. Eskişehir'deki mevcut tramvaylar ulaşımda yetersiz kalırken, Büyükerşen'in yaklaşan yerek seçimde her zaman eleştirdiği "lastik tekerlekli fosi araçlar"dan medet umarak yeni otobüsleri de elektrikli olmayanlardan alması çok konuşulacak gibi görünüyor. 

Eskişehir'de raylı sistemler alanında son yılların en büyük projelerinden biri olan URAYSİM'e de Alpu'da çevreye ve tarıma zarar vereceği iddiası ile karşı çıkan Büyükerşen'in otobüs alımlarında halen elektrikli otobüsleri tercih etmiyor olması da dikkat çekiyor. 

Birçok şehir elektrikli otobüslere geçti... Tepebaşı Belediyesi'nin var, Eskişehir Büyükşehir'in yok 

Türkiye'de birçok şehir elektrikli otobüslere geçerken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tuç Soyer geçtiğimiz günlerde 100 elektrikli otobüs daha alacaklarını açıklamıştı. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Elazığ Belediyesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gibi birçok belediye uzun süredir yerli üretim elektrikli otobüsleri kullanıyor. Eskişehir'de de Tepebaşı Belediyesi yerli üretim elektrikli otobüsler almış ve Yaşam Köyü için vatandaşların hizmetine sunmuştu. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi elektrikli otobüsü olmaması ile dikkat çekmeye başladı... 

Büyükşehirleri geçtik... Kütahya ve Afyonkarahisar da elektrikli otobüslere geçmek üzere

Komşuları Kütahya ve Afyonkarahisar da Eskişehir'i elektrikli otobüsler konusunda geride bırakmak üzere. Kütahya Belediyesi geçtiğimiz günlerde elektrikli otobüsler konusunda son aşamaya geldiklerini, bu yıl için elektrikli otobüslerin kentte hizmet vermeye başlayacağını duyurdu. Elektrikli otobüsler konusunda çalışmalara ve denemelere başlayan Afyonkarahisar'ın da yakında elektrikli otobüslere kavuşması bekleniyor. medyamidas.com geçtiğimiz günlerde Kütahya Belediyesi'nin güner enerjisi santrali ve elektrikli otobüsler konusunda geçtiğini "Kütahya'nın Hoca'sı, Eskişehir'in Hoca'sını geçiyor" başlıklı haberiyle gündeme taşımıştı. 

Büyükerşen, "kur artışlarını" suçluyor... Yerli ve elektrikli otobüsleri alıp tasarruf sağlayamaz mıydı?

Büyükerşen yaptığı açıklamada ayrıca, geçtiğimiz yıllarda alacakları otobüsleri artan kur fiyatları nedeniyle alamadıklarını savunurken, Büyükerşen'in neden yakıttan ve bakım masraflarında büyük tasarruf sağlayan elektrikli otobüsleri tercih etmediği de merak konusu oldu. Uzmanlar, elektrikli otobüslerin yakıt ve bakım masraflarından sağladıkları tasarrufla, sonrasında daha fazla otobüs alınmasına ve yatırım yapılmasına da olanak sağlayacak tasaruf sağladıklarına dikkat çekiyor. Birkaç yıl önce İzmir'den aldığı eski ve hurda otobüsleri yenilemek için çok miktarda masraf yaptığı ve o otobüslerden birçoğunun sonradan kullanılamadığı ifade edilirken, elektrikli otobüslerin Eskişehir için daha akıllıca bir yatırım olacağı konusunda uzmanlar hem fikir... 


Elektrikli otobüs deyip geçmeyin... Alındıkları şehre neler kazandırıyorlar?

Uzmanlar, yerli elektrikli otobüslere geçen şehirlerde ulaşımda önemli ilerlemeler kaydedildiğine, bu şehirlerde belediyelerin örnek olmasıyla çevreci ve elektrikli araçlara yönelik altyapıların da hızla geliştiğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda yerli üretimin desteklenmesi ile elektrikli araç üreten yerli firmalar dünyada daha üstün hale gelirken, şehirlerdeki çevre kirliliği ve karbon salınımı da azalıyor. 

Büyükerşen bu geçici çözümlerle mi seçime girecek?

Yaklaşan yerel seçimlerde yeniden aday olacağını açıklayan Yılmaz Büyükerşen'in 50 yeni otobüsü müjde olarak sunması Eskişehirlileri düşündürürken, elektrikli otobüsler, tramvay ulaşımı gibi öncelikle beklenen yatırımlarda Eskişehir'in diğer şehirlerin çok gerisinde kaldığını savunan Eskişehirliler bu yatırımlar konusunda harekete geçilip geçilmeyeceğini merak ediyor. 

Eskişehir'in yeni otobüsleri ve Büyükşehir Belediyesi'nin yerli ve elektrikli otobüsleri tercih etmemesi konusunda sizler ne düşünüyorsunuz? Eskişehir'deki ulaşım sorunu hakkındaki düşünceleriniz ve çözüm önerileriniz neler? Lütfen yorumlarda belirtin... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@