Oda başkanlarından Kazım Kurt'a net çağrı! Odunpazarı'nda tepki büyüyor

71 Evler'de pazarcılar ve mahalle sakinleri arasında yaşanan pazar yeri gerilimi, Odunpazarı'ndaki en büyük sorunlardan kapalı pazar yeri eksikliğinin ne boyutlara geldiğini de gözler önüne serdi... Yıllardır bu sorunu çözemeyen Kazım Kurt'a Oda başkanlarından da net çağrı geldi: "Açık pazar yeri değil, kapalı pazar yeri istiyoruz"

EKONOMİ 24.07.2021, 18:26 24.07.2021, 18:46
Oda başkanlarından Kazım Kurt'a net çağrı! Odunpazarı'nda tepki büyüyor

Eskişehir’in 71 Evler mahallesinde kurulması planlanan, ancak pazar esnafının büyük kısmının karşı çıktığı pazar yeri konusunda, pazar esnafı ve mahalle sakinleri arasında tartışmalar ve gerilim yaşanmıştı. Sorunun ana kaynağı olarak ise, Odunpazarı Belediyesi'nin yıllardır kapalı pazar yeri yapmaması gösterilmiş ve Kazım Kurt'un bu konuda sessiz kalması da eleştiri konusu olmuştu. 

Oda başkanları net konuştu: Yapılacak pazar yerleri kapalı ve insani olmalı 

Konuyla ilgili söz konusu sokak pazarının kurulmasına karşı oldukları belirtilen Oda başkanları yaptıkları açıklamada, hem pazar esnafı hem de vatandaşların daha iyi hizmet alması için kapalı pazar yeri istediklerini, açık pazar yerlerinin sıkıntılar yarattığını belirtti.  Yaş Sebze Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, “Biz pazara karşı değiliz. Yapılacak pazaryerlerinin kapalı ve insani şartlarda olmasını istiyoruz” dedi.

“2012’den sonra çıkan yönetmeliğe göre yeni pazarların kapalı olması gerekiyor”

Üreticilerin açık pazar alanlarına karşı olduğunu ifade eden Eskişehir Yaş Sebze Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, “71 Evler’de kurulan Pazar yeri ile ilgili sıkıntımız var. Halkın pazar talebi var. Biz pazarcılar ve üreticiler olarak pazaryerinin açılmasına karşı değiliz. Özellikle yeni açılacak pazarların, 2012’den sonra çıkan yönetmeliğe göre kapalı olması gerekiyor. Belediye pazar kurmada ısrarcı, o yönden de sıkıntımız var. Yapılacak pazaryerlerinin kapalı ve insani şartlarda olmasını istiyoruz. Kışın malların bozulmadığı, yazın da yanmayacağı yerler istiyoruz” dedi.



“Biz yıllardır kapalı pazar sistemini bekliyoruz”
Vatandaşların kendi mahallelerine pazar istediğini, ama kendi sokaklarına istemediğini dile getiren Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Yasalar çerçevesinde hem kapalı pazarın yasak olması hem de esnafın iş yapması gündeme alınmalı. Buraya talep olmadı. Emek pazarı ve o alan arasında bin metre mesafe var. Buraya çıkan pazarcının iş yapamayacağı bellidir. Biz yıllardır kapalı pazar sistemini bekliyoruz. Kışın eksi derecelerde sıkıntı çeken esnafa son verilmesi için sokak pazarlarının açılmaması yönündedir bizim şu anki tepkimiz. Esnaf ve üreticinin talep olmaması nedeniyle mağdur olacak. Herkes mahallesine pazar ister, ama kimse kapısının önüne istemez. İki haftadır onların sağlıklı bir şekilde bu pazarı açıp, bizim esnafımızın gitmeme sebebi budur. Kimse tepki veya yönlendirme yapmadı. Biz üreticilerin başkanıysak, onların iyiliği ve çıkarı için plan yapıyoruz. Yoksa kimse kimseyi tehdit etmez.”


Yaşanan pazaryeri sorunu nedeniyle bugün de 71 Evler'de pazar esnafı ve mahalle sakinleri arasında gerginlik yaşanmıştı. 
“Açık pazarlar kapalı olmalı"
Kent genelinde bulunan bütün açık pazarların kapalı olması gerektiğini söyleyen Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, “Kesinlikle pazar istemiyoruz hiç demedik. Biz sadece sokak pazarlarına karşıyız. Kapalı pazaryeri istiyoruz. Açık pazarların kapatılmasını istiyoruz. 71 Evler’de yaşayanlar bizim vatandaşımız. Biz neden karşı olalım? Herkes mahallesine pazar istiyor, ama sokağına istemiyor. Biz açık pazarlarda çok sıkıntı çekiyoruz. Vatandaş arabasını bırakıp gidiyor ve esnafımız tezgah açmakta zorlanıyor” diye konuştu.

Kapalı pazar yeri talebi büyüyor, Kazım Kurt ne diyecek?

Tartışmaların odağındaki Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Oda başkanlarının bu çağrısına ne diyecek, yaşanan büyük sorunu gözmezden gelmeye devam mı edecek merak konusu... Kazım Kurt'un yıllardır en büyük eleştirildiği konuların başında Odunpazarı Belediyesi'nin kapalı pazar yerleri yapma konusunda geri kalması geliyordu. Odunpazarı'ndakie n büyük eksiklerin başında kapalı pazaryerleri geliyor... 

medyamidas.com daha önce de gündeme taşımıştı... 

medyamidas.com, Odunpazarı'nda yaşanan kapalı pazar yeri sorununu ve eksikliğini daha önce de gündeme taşımış, şiddetli yağışlar olduğunda açık pazaryerlerinde vatandaşların ve esnafın yaşadığı çileyi gündeme taşımıştı... medyamidas.com, Mayıs 2021'de de "Odunpazarı'na kapalı pazar gerek! Kazım Kurt da bizi görecek mi?" başlıklı haberiyle yıllardır yaşanan sorunu bir kez daha dikkat çekmişti.  

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@