Gaza gelme Eskişehir, o haberler doğru değil!

2021 yılında Eskişehir hakkında yapılan anket kandırmacasını haberlerimizle gözler önüne sermiştik. Eskişehir, şimdi de yüzlerce haber sitesi ve sosyal medyada başka bir sözde ankete dayandırılarak "Türkiye'nin en sinirli 3. şehri" ilan edildi... Bu konudaki gerçeği de yine medyamidas.com olarak kamuoyuna açıklıyoruz... İşte o haberlerin gerçek yüzü... 

HAYAT 25.08.2023, 17:05 25.08.2023, 18:03
Gaza gelme Eskişehir, o haberler doğru değil!

Eskişehir'i Türkiye'nin en sinirli şehirlerinden ilan eden o haberlerin gerçek yüzünü medyamidas.com Genel Yayın Yönetmeni Murat Atikel yazdı... 

***

2021 yılında yaşanan ilginç olayda, Numbeo adlı bir internet sitesinin Eskişehir'i "Dünyanın en güvenli 8. şehri" ilan ettiği yönünde haberler bir anda interneti sarmış, Eskişehirliler de bu haberleri sosyal medyada hızla paylaşmaya başlamıştı.

2021'de "Eskişehir'i dünyanın en güvenli 8. şehri" ilan eden o anket hakkında gerçeği kamuoyuna açıklamıştık

Daha sonra medyamidas.com olarak yaptığımız araştırmada, söz konusu internet sitesinin dünyada bilimsel kabul gören ve güvenilirliği olan bir kuruluş olmadığı ortaya çıkmıştı. Eskişehir için 100 tane bile oy atılmayan ve 100 kişiyle internet üzerinden girip oy vererek Musul'u bile dünyanın en güvenli şehri yapabileceğiniz bir ankette Eskişehir'in dünyanın en güvenli şehirlerinden ilan edilmesinin saçmalığını özel haberimizle kamuoyuna duyurmuştuk. 

Haberlerimizde özellikle Emniyet ve güvenlik güçlerinin çabaları ile zaten Türkiye'nin en güvenli şehirlerinden kabul edilen Eskişehir'in, böyle bilimsel olmayan bir anketi doğru kabul etmesinin bu payesine gölge düşüreceğinin ve Eskişehir'i komik duruma düşürdüğünün de altını çizmiştik. Okuyucularımız da bu haberlerimize destek vermiş, Eskişehir'i överken o sözde anketten söz edenlerin sayısı azalmıştı. 

Eskişehir'in Numbeo vakası ile ilgili 2021'deki haberlerimizi sayfanın en aşağısındaki linklerden okuyabilirsiniz

Şimdi de Eskişehir'i Türkiye'nin en sinirli şehirlerinden ilan eden bir "araştırma" çıktı, hadi bakalım!   

Şimdi de Eskişehir başka bir sözde "araştırma" ile gündeme geldi... "Türkiye'nin en gergin (sinirli) şehirleri araştırması" diye lanse edilen ve geçtiğimiz haftadan beri yaygın medya dahil olmak üzere birçok internet sitesinde yer alan haberlerde Eskişehir Türkiye'nin en sinirli şehirlerinden biri olarak gösteriliyor.

Eskişehirlileri ve Türkiye'yi kandıran bu haberi ifşa ediyoruz... İşte asıl gerçek!

Her haberi derinlemesine araştırmadan ve doğrulamadan okuyucularına sunmayan medyamidas.com olarak kaynağı belirsiz bu habere de elbette itibar etmedik, diğer haber siteleri gibi alıp yayınlamadık. Ancak durum yine öyle bir noktaya geldi ki, gerçekleri açıklama görevi yine medyamidas.com'a düştü... Yaptığımız araştırma yine Eskişehir'in tamamen gerçek dışı bir haberle karşı karşıya olduğunu ve nasıl kandırıldığını gözler önüne serdi. 

2008 yılındaki sözde araştırma haberini aynen alıp 2023'e uyarlayıp yayınlamışlar!

NTV, TGRT Haber, Halk TV gibi yaygın medya organlarının ve yüzlerce haber sitesinin de birbirinden alıp aynen yayınladığı söz konusu haber aslında 2008 yılında yayınlanmış bir haberin aynen alınıp 2023'e uyarlanmış hali.. Evet yanlış duymadınız, 2008 yılındaki bir haberin alınıp 2023'te yapılmış gibi sunulmuş bir haberden söz ediyoruz. 

Haberin 2008'de çeşitli sitelerde yayınlanmış orjinali şöyle:

"Biriyim.com Türkiye’nin sinir haritasını çıkardı. Buna göre en sinirli ilimiz Sivas, en sakin ilimiz Tekirdağ. En sinirli yaş grubumuz 18 ve altı. 36’dan sonra bünye iyice sakinleşiyor. Erkekler kadınlardan daha sinirli ama duygularını uçlarda yaşayan kadınların da tersi pek fena. 15 sorudan oluşan “Ne kadar sinirlisiniz?” testini tam 22 bin biriyim.com üyesi çözdü. Bu sayede biz de en sinirli ve sakin illeri, cinsiyetleri ve yaşları tespit edebildik. Testi çözen her yüz Sivaslı’nın 64’ü, testimize “asabi” yanıtlar vermiş. Sabah alarmı yüzünden telefonunu yere çalanlar da, üzerine su sıçratan arabaya küfür edenler de en çok Sivas’tan çıkıyor. Sivas’ı yüzde 50 ile Aydın, yüzde 43 ile Çanakkale yüzde 30 ile Balıkesir, yüzde 29 ile İzmir takip ediyor. 

Sakinlik birincimiz ise yüz kişiden 61’inin verdiği ılımlı cevaplarla Tekirdağ! Tekirdağlılar, eşşek şakalarını “nispeten” hoş karşılıyor; yüksek sesle müzik dinleyen komşularıyla kavga etmek bir kenara, sevdikleri şarkının çıkmasını bekliyor.Tekirdağ’ı yüzde 60 ile Samsun, yüzde 56 ile Eskişehir, yüzde 53 ile Hatay, yüzde 52 ile Ankara takip ediyor. Testi çözen her yüz İstanbulludan 31’i asabi yanıtlar verirken, İzmirlilerin yüzde 29’unun, Ankaralıların ise yüzde 25’inin sinirli olduğu göze çarpıyor.Test sonuçlarına göre ülke genelinde erkekler yüzde 3’lük bir farkla kadınlardan bir parça daha sinirli. Testi çözen her yüz kadından 50’sinin sakin mizaçlı olduğu göze çarpıyor. Teste göre ya çok sinirli ya da çok sakin olmaya meyilli olan kadınlar sinir konusunda da uçlarda yer alıyor. Ortalama sinir sahibi kadına pek rastlanmıyor."

2008'de çeşitli internet sitelerinde yayınlanan o haberi bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz

2008'de sakin şehir diye sunulan Eskişehir, 2023 versiyonunda nasıl bir anda en sinirli şehir oluyor! Onu da açıklıyoruz... 

Haberin 2008'deki halinde biriyim.com adlı bir internet sitesinin 22 bin kişiyle anket yaptığı iddia edilerek en sakin ve sinirli şehirler sıralaması yapılmış. İşin ilginç noktası söz konusu haberde Eskişehir en sinirli şehirler arasında değil, "en sakin şehirler arasında 3'üncü" olarak gösteriliyor.

Peki aynı haber nasıl olup da 2023'te Eskişehir'i en sinirli şehirlerde arasında 3'üncü yapar hale geliyor. 

medyamidas.com olarak yaptığımız araştırmada ülkemizdeki gazetecilik adına daha da vahim bir durumda karşılaştık. Örnek vermek gerekirse, kulaktan kulağa yayılan bir haberin bir süre sonra tamamen değişmesi gibi, bu sahte haber bazı haber sitelerinde kopyalanıp yapıştırılırken daha da sahte ve kandırıcı hale geliyor... 

Bu haber nasıl ortaya çıkıyor? İşte aynen şöyle... 

Olaylar aynen şöyle gelişiyor. Bir internet sitesinin editörü 2008'deki haberi alıp sanki yeni bir habermiş gibi uyarlayıp yayınlıyor. Tarihi 2023 yapıyor, biriyim.com sitesinin adını çıkarıyor (ki kimse girip kontrol etmeye kalkmasın, bu arada şu anda bu adreste bir internet sitesine erişilemiyor, girmeye çalışırsanız görürsünüz), içerik ve sıralamaları da hiç değiştirmeden yeni bir habermiş gibi yayınlıyor. 

Daha sonra bu haberi alıp kendi sitelerine koyan başka haber siteleri ve sosyal medya hesapları da haberi yeniymiş gibi yaymaya başlıyor. 

Ancak bu sırada haberde bir şeyler değişmeye başlıyor. Muhtelemen ilk haberin kötü ve karışık yazımından dolayı veya "sinirli şehirler, sakin şehirlerden daha dikkat çekici olacağı" için bir editör, haberdeki sakin şehirleri de sinirli şehirler gibi göstermeye başlayan kafa karıştıcı bir haber paylaşıyor. Sonrasında diğer kopyalayan siteler de aynı bu şekilde devam ediyor. 

Ortaya ne idüğü ve kaynağı belirsiz, 2008'de Eskişehir'i en sakin şehirlerden gösterirken, bir anda en sinirli şehirlerden birine dönüştüren bir sözde "araştırma" haberi ortaya çıkıyor. 

Ve binlerce haber sitesi ve sosyal medya hesabı bunu paylaşmaya devam ediyor. 

Eskişehir'deki bazı gazete ve haber siteleri de gerçekmiş gibi yayınladı!

Maalesef bu sözde araştırma ile ilgili haberleri konunun özünü araştırmayan Eskişehir'deki bazı gazete ve haber sitelerinin de yayınladığı görüldü. Ayrıca bugün söz konusu sözde araştırma ile ilgili Eskişehirlilerin görüşlerinin alındığı bazı haberler de yayınlandı. 

2008'deki haber de, 2023'te yapılan o haberin sahtesi de aslında hiçbir bilimsel araştırma veya ankete dayanmıyor. 

Bu tür haberler ise konuyla ilgili gerçekleri bilen Eskişehirlileri daha çok sinirlendiriyor... 

medyamidas.com olarak her zaman "gerçek haberin peşinde"yiz ve olmaya devam edeceğiz

2021 yılında Numbeo adlı sitenin anketi üzerinden yapılan "Eskişehir dünyanın en güvenli şehri" haber ve yorumlarına karşı gerçekleri kamuoyu ile paylaşan medyamidas.com olarak, sözde bir araştırmaya dayanarak Eskişehir'i Türkiye'nin en sinirli şehirlerinden gösteren ve gerçeklerle bağdaşmayan bu haberlere karşı da kamuoyunu uyarma görevimizi yerine getiriyoruz. 

Eskişehir örneğinde görülen bu haberler günümüz medyasında haberleri doğru iletişim kanallarından takip etmenin önemini bir kez daha ortaya koyarken, medyamidas.com olarak ilk günden bugüne "Gerçek haberin peşinde..." sloganımızla yayın yapmaya devam ediyoruz. 

medyamidas.com'u takip etmeye devam edin... Çünkü biz "Gerçek haberin peşindeyiz"..

2021 yılında gündeme gelen anketle ilgili haberlerimizi ve köşe yazılarını da aşağıdaki linklere tıklayarak okuyabilirsiniz

100 kişi toplansa Musul en güvenli şehir olur

Eskişehir en güvenli şehir mi?... Prof.Dr. Suğur: AK Partililer de, CHP'liler de yanlış yapıyor

Eskişehirli her duyduğuna inanıyor

Hakkı kutlu yazdı: Eskişehir ‘gaza gelmekte’ dünya 8’incisi…

Murat Atikel yazdı: Teşekkür etmemiz için Numbeo’nun mu söylemesi gerek?

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@