Prof.Dr. Nabi Avcı: Burası en özgür park, yasak arıyorsanız Büyükşehir'in parklarına bakın

Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, "Dede Korkut Parkı'nda yoga yasak" iddialarına noktayı koydu: "Burası Eskişehir'in en özgür parkıdır. Herkes dinlenebilir, spor yapabilir, yoga yapabilir. Bizim parklarımızda yasaklar yoktur. Yasak arıyorsanız Büyükşehir Belediyesi'nin parklarına bakacaksınız. Bu yanlış dezanformasyon umarım bir hayra da vesile olur, Büyükşehir'in parklarındaki yasaklar da kalkar."

HAYAT 30.05.2022, 18:51 30.05.2022, 20:54
Prof.Dr. Nabi Avcı: Burası en özgür park, yasak arıyorsanız Büyükşehir'in parklarına bakın

Eskişehir'de Türk Dünyası Vakfı'nın Eskişehir'e kazandırdığı Dede Korkut Parkı'nda yoga yasağı olduğu iddiaları gündeme getirilmiş, Türk Dünyası Vakfı'nın sonrasında bu iddianın doğru olmadığını gösteren açıklamasına rağmen bazı haberlerde Eskişehir'deki parkta vatndaşların yoga yapmalarına izin verilmediği ileri sürülmüştü. 

Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. Nabi Avcı, Mütevelli Heyeti üyeleri ve Vakıf yöneticileri ile Dede Korkut Parkı'nda düzenlediği basın toplantısında söz konusu iddialara açıklık getirdi ve önemli açıklamalarda bulundu. 


Türk Dünyası Mütevelli Heyeti Başkan Prof.Dr. Nabi Avcı, yaptığı konuşmada, "Dede Korkut Parkı, Eskişehir'in en özgür parkıdır. Herkes burada istediği gibi dinlenebilir, spor yapabilir, yoga yapabilir. Herhangi bir yasak bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacak."Yoga yasağı var" diye yanlış bilgilendirmelerin sistematik bir dezanformasyon olduğunu düşünüyorum.  Etkinlikler için de kurumlar, STK'lar bizlere başvuruyor, izin veriyoruz. Siyasi partilere ve bazı ticari faaliyetlere izin vermiyoruz, ki birini örnek vereyim. AK Parti Eskişehir Kadın Kolları da bir açıklama yapmak için başvurmuş, izin vermemişiz. Eğer illa bir yasak uygulaması görmek isteyenler varsa onlara adresi söylüyorum. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin parklarında, Kent Park ve Sazova Parkı'nda birçok yasak var. Çimlere örtü sermek, piknik yapmak, evcil hayvan gezdirmek, kamp sandalesi getirmek gibi birçok yasak var. Bizim parklarımızda bu yasaklar yok.  Bütün bu dedikodu ve dezenformasyonun bir faydası da oldu. Büyükşehir Belediyesi, 6 Haziran’dan itibaren parklarda sportif faaliyetler başlatıyormuş.Yanlış bilgilendirmeler bir hayra da vesile oldu. Şimdi diğer parklarda da Büyükşehir Belediyesine bağlı parklarda da vatandaşlar yoga yapabilecek. Yaygılarını çimenlerin üzerine yayabilecekler. Kamp sandalyeleri ile oturmalarına müsaade edilecek. Piknik yapmalarına müsaade edilecek. Edilmez ise yine buraya bekleriz. Evcil hayvanlarını gezdirebilirler. Bununla ilgili kurallar hem burada hem millet bahçesinde var. Dolayısıyla Eskişehirliler rahat olsun böyle bir yasak burada söz konusu değil. Yasağı arıyorsanız başka yere bakacaksınız" dedi. 

"Burası gerçekten Eskişehir'in en özgür parkı... Herhangi bir yasak bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacak"

Prof.Dr. Nabi Avcı, "Dede Korkut Parkı, Türk Dünyası Vakfı'nın Eskişehir'e kazandırdığı kalıcı eserlerden biri. Özellikle Türk Dünyası Vakfı'nın Eskişehir'e kazandırdığı iki büyük alan var. Bunlardan biri Dede Korkut Parkı, diğeri de Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi. Dede Korkut Parkı Eskişehir'deki diğer parklardan farklı olarak açık bir park, duvarı yok. Buraya insanlar rahatça ulaşabilsinler diye duvarsız, açık bir park. Ve her yaştan vatandaşlarımızın rahatça gelip dinlenebildiği, spor yapabildiği bir alan. Dolayısıyla tüm bu tür kamusal alanlar için geçerli kuralların bir kısmı burada da geçerli. Ama buranın bir farkı var. Burası gerçekten Eskişehir'in en özgür parkı. Burada fiziki mekan sınırlaması da yok erişim bakımından, ayrıca etkinlikler bakımından da bir sınırlama yok. Burada herkes istediği gibi, istediği zaman spor yapabilir, dinlenebilir. Başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde müzik dinleyebilir, yoga yapabilir, doğum günü partisi yapabilir. Her türlü etkinlik burada serbesttir. Herhangi bir yasak bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacak" diye konuştu. 

"Tüzel kişilerin, kurumsal faaliyetler için kurallara uyması, izin alması gerekiyor"

Prof.Dr. Nabi Avcı, ayrıca, ""Eskişehir'de yoga yasaklandı" gibi başlıklarla yapılan haberlerde, biraz da doğrusu sistematik bir dezanformasyon kampanyası olduğu izlenimini uyandıran dezanfarmasyona itibar edilmemesi için gerçekleri sizlerle paylaşmak için bu basın açıklamasını yapıyorum. Burada sadece bireysel olarak değil, kurumsal olarak da faaliyetler yürütebilir. Ancak kurumsal faaliyetler derken, ister kamu kuruluşları, ister STK'lar olsun, organize çalışmalar için, herhangi diğer kamuya açık alanlarda olduğu gibi bazı kurallara uymaları gerekir. Tüzel kişilerin bu kurallara uyması gerekiyor, eğer parkımızda faaliyet yapmak isterlerse" dedi. 

Yapılan etkinlikleri örneklerle anlattı 

Parkta, yürüyüş ve spor alanlarının yanı sıra bisiklet yolunun, patent çalışmalarının bulunduğunu belirten Avcı, parkın bir bölümünün tahsis edilen Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce burada düzenli etkinliklerin yapıldığını kaydetti.

Söz konusu etkinliklere değinen Avcı, şunları belirtti: "Her gün sabah ve akşam müzik eşliğinde iki antrenör nezaretinde spor yapılıyor. Pilates, aerobik... Her salı günü saat 14.00 ila 16.00 arasında matrak çalışması yapılıyor. Salı günleri 17.00 ila 18.00 saatleri arasında bowling yapılıyor. Çarşamba 16.00-18.00 arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı kapalı alanda ebru çalışmaları yürütüyor. Perşembe günleri 16.00-17.00 arasında paten çalışmaları yapılıyor. Cuma 16.00-18.00 arasında badminton yapılıyor. Ayrıca sokak oyunları, çocuk şenlikleri düzenleniyor. 'Yoga yasaklandı', 'spor yapılmıyor', 'yürüyüş yasaklandı' gibi şeyler doğru değil. İsteyen, istediği saatte yoga da yapabilir, bugüne kadar yaptıkları gibi bundan sonra da yapabilirler, yürümek, koşmak, bisiklete binmek tabii ki serbest ama bir organizasyon yapmak istiyorsanız dileyim ki 'Ben 300 kişiyle yürüyeceğim' veya bir dernek, kamu kuruluşu '50 kişiyle piknik yapmak istiyoruz' dediği zaman bize bildirecek ki biz ona göre yer tahsis edelim. Herhangi bir sıkıntı olmaması için Valiliğe bilgi verelim. Organizasyonları biz Valiliğe bildirmek zorundayız."

Avcı, söz edilen özel kulübün daha önce Dede Korkut Parkı'nda toplu olarak yoga çalışması yaptıklarını ve izin verildiğini belirtti.

Eskişehir'de Dede Korkut Parkı dışında bu nitelikte yoga yapılabilecek başka bir yerin olmadığının altını çizen Avcı, şöyle devam etti:

"Başka yerlerde yasak. Nerede yasak? Büyükşehir Belediyesinin Kent Parkı'nda ve Büyükşehir Belediyesinin Sazova Bilim Kültür Sanat Parkı'nda sadece yoga yapmak değil, başka şeyler de yasak. Burada serbest olan bazı şeyler oralarda yasak. Kent Park'ın girişinde bir duyuru var. Piknik yapmak yasak. Kabuklu yemiş yemek yasak, hatta kabuklu yemiş yiyenlere Porsuk Çayı kenarında nasıl bir imaj biçildiğini biliyorsunuz. Bisikletle girmek yasak. Evcil hayvan gezdirmek yasak. Bizim Millet Bahçesi'nde de Dede Korkut Parkı'da da evcil hayvan gezdirmek yasak değil. Piknik yapmak yasak değil. Yerlere atmamak şartıyla kabuklu yiyecekler yasak değil. Bisikletle gezmek yasak değil."

"AK Parti Kadın Kolları açıklama yapmak istedi, izin vermedik"

Prof.Dr. Nabi Avcı, Dede Korkut Parkı'nda çok sayıda etkinliğe izin verdiklerini belirterek bunlardan örnekler sıraladı, ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün de düzenli olarak spor etkinlikleri düzenlediğini belirtti. Özellikle siyasi partiler ve kuruluşların ve bazı ticari kuruluşların etkinlik düzenleme taleplerine olumsuz yanıt verdiklerini ve izin vermediklerini ifade eden Avcı, örnek olarak AK Parti'nin talebine de izin vermediklerini belirtti. Avcı, "AK Parti Eskişehir Kadın Kolları da açıklama yapmak istemiş, dilekçe sunmuş, ama onlara izin vermedik, örnek olarak veriyorum" dedi. 

"Belli ki burada bir yasak varmış gibi bir senaryo oluşturulmak istenmiş"

Yoga yapan vatandaşlar ile personel arasında yaşanan olayda senaryo oluşturma çabası bulunduğunu belirten Prof. Dr. Nabi Avcı, “CİMER’e vatandaş bir şey yazmış. Bu şikâyet dilekçesini CİMER ilgili kurum olarak valiliğe göndermiş. Valilik de bize göndermiş. Biz de oraya bir cevap yazmışız. Bizim için bir sorun yok cevabı vermişiz. Ne valiliğin bir yasaklama talebi veya kararı var. Ne Türk Dünyası Vakfı’nın bir kararı var. Ne buradaki çalışan arkadaşlarımızın böyle bir beyanı var. Sadece o gün burada çalışan bir arkadaşımız ‘Burada Cimer’e şikayet var’ diye söylediği için herhalde yanlış anlaşılmış. Bu konuşma görüntülenmiş. Belli ki bir ön hazırlık ile gelinmiş. Burada bir yasak olduğuna dair bir senaryo oluşturulmak istenmiş. Bu senaryonun gereği olarak çekim yapılmış" dedi.

"Yoga yapmak da, çimlere basmak da, koşmak da, piknik yapmak da, kamp saldalyesine oturmak da yasak değil"

Prof.Dr. Nabi Avcı, "Ama şimdi Türk Dünyası Vakfı Heyeti Başkanı olarak size diyorum ki, çimlere basmakta yasak değil. Yoga yapmakta yasak değil. Yürümekte yasak değil. Koşmak da yasak değil. Doğum günü kutlamaları yapmakta yasak değil. Başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde müzik dinlemekte yasak değil. Eskişehir Gençlik Spor İl Müdürlüğünün düzenlediği bütün faaliyetler vatandaşlarımıza açık. Bunun dışında etkinlik düzenlemek isteyen organizasyon yapmak isteyen kuruluşlar, ister kamu kuruluşu olsun isterse sivil toplum kuruluşu olsun veya ticari kuruluşlar bir şey yapmak isterse bizi bilgilendirmek zorundalar. Çünkü o gün ki faaliyetlerle bir çakışma olmasın. Başka kurumların faaliyetleri ile çakışma olmasın. Aynı yerde insanlar piknik mi yapacağız yoga mı, tartışmalarına girmek zorunda kalmasınlar diye bizi bilgilendirsinler. Bunlara uygun yerleri gösteririz” dedi.

“Eğer illa bir yasak uygulaması görmek isteyenler varsa onlara adresi söylüyorum... Büyükşehir Belediyesi'nin parklarına baksınlar"

Dede Korkut Parkı’nda yoga ve diğer etkinliklerin yasak olmadığını, aksine çevrede Büyükşehir Belediyesi’ne ait parklarda yasaklamaların olduğunu belirten Avcı, “Yoga yapmak isteyen insanlar neden Dede Korkut Parkı’nı tercih ediyor? Çünkü Eskişehir’de Dede Korkut Parkı dışında bu niteliklere sahip yoga yapabilecekleri başka bir alan yok. Başka yerlerde yasak. Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Parkı’nda ve Bilim Sanat Merkezi’nde bulunan parkta sadece yoga yapmak değil diğer şeyler de yasak. Burada yasak olmayan bazı şeyler o parklarda yasak. Eğer illa bir yasak uygulaması görmek isteyenler varsa onlara adresi söylüyorum. Kabuklu yemiş yemek yasak, bisikletle girmek yasak, evcil hayvan gezdirmek yasak. Bizim Millet Bahçesi’nde de, Dede Korkut Parkı’nda da evcil hayvan gezdirmek, piknik yapmak, kabuklu yemiş yemek, bisiklete binmek yasak değil. Kent Park’ta ve Bilim Sanat Parkı’nda çim üzerine örtü sermek yasak. Bu özellikle yogayla ilgilenen arkadaşlar için önemli bir yasak. Yoga yapanların kullandığı mat zorunlu olduğu için bu parklarda o yaygıları sermeleri yasak. Bu güne kadar yasaktı. Yarın değişecek diye ümit ediyorum. Bütün bu dedikodu ve dezenformasyonun bir faydası da oldu. Büyükşehir Belediyesi, 6 Haziran’dan itibaren parklarda sportif faaliyetler başlatıyormuş. Her halde oralarda da yaygı yayılmasına, yani yoga yapanların mat yaymalarına izin verilecek. O yasak, bu parkın değil o parkların yasağıydı” ifadelerini kullandı.



“Yanlış bilgilendirmeler bir hayra da vesile oldu... Büyükşehir parklarında spor faaliyetlerine başlıyormuş. Umarız diğer yasakları da kaldırırlar"

Yaşanan olayın ardından Büyükşehir Belediyesi’ne ait parklarda da spor faaliyetlerinin yapılmaya başlandığını ve yasakların kaldırıldığını söyleyen Prof. Dr. Nabi Avcı, şu ifadeleri kullandı: “Yanlış bilgilendirmeler bir hayra da vesile oldu. Şimdi diğer parklarda da Büyükşehir Belediyesine bağlı parklarda da vatandaşlar yoga yapabilecek. Yaygılarını çimenlerin üzerine yayabilecekler. Kamp sandalyeleri ile oturmalarına müsaade edilecek. Piknik yapmalarına müsaade edilecek. Edilmez ise yine buraya bekleriz. Evcil hayvanlarını gezdirebilirler. Bununla ilgili kurallar hem burada hem millet bahçesinde var. Dolayısıyla Eskişehirliler rahat olsun böyle bir yasak burada söz konusu değil. Yasağı arıyorsanız başka yere bakacaksınız.”

"Yasak olmayınca parkımız da çok kalabalık oluyor, tercih ediliyor. Büyükşehir'in parklarındaki yasaklar kalkarsa buranın yükünü de biraz alır tahmin ediyorum"

Prof.Dr. Nabi Avcı, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı'nın Eskişehir'in en çok tercih edilen yeşil alanları haline geldiğini belirterek, "Özellikle kıdemli vatandaşlarımız bazen kalabalık olmasından dolayı şikayet ediyorlar. Parkımızda yasaklar olmadığı için de vatandaşlarımız tercih ediyor elbette. Bu nedenle bazı günler parkımız çok kalabalık oluyor açıkçası. Büyükşehir Belediyesi'nin parklarındaki yasaklar kalkarsa parkımız üzerindeki yükü de biraz alır, Dede Korkut Parkı'nı da rahatlatır diye tahmin ediyorum" diye konuştu. 

Prof.Dr. Nabi Avcı'dan Büyükerşen'e süper öneri! Kabul ederse yogacılar çok sevinecek 


 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@