Murat Özcan: Eskişehir'deki binaların yüzde 80'i...

Odunpazarı Belediyesi Meclisi'nde deprem ve kentsel dönüşüm konularında tartışmalar yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan önemli çağrı ve uyarılarda bulundu.

HAYAT 01.03.2023, 22:06 02.03.2023, 14:09
Murat Özcan: Eskişehir'deki binaların yüzde 80'i...

Eskişehir'de Kazım Kurt başkanlığında gerçekleşen Odupazarı Belediye Meclisi'nde deprem ve kentsel dönüşüm konularında AK Parti ve CHP grupları arasında tartışmalar yaşandı.

CHP'li meclis üyelerinin daha çok hükümete yönelik eleştirilerine de yanıtlar veren AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, Eskişehir'deki binaların durumu, deprem tehlikesi ile ilgili önemli çağrı ve uyarılarda da bulundu. 

"Çok üzgünüm ama Eskişehir'de bugün binaların yüzde 80'i 1999 öncesi yapılmış binalardır"

Kendisi de müteahhit olan Murat Özcan yaptığı konuşmada, "Biz müteahhitler yapı kullanma izin belgesi alırız. Yapı kullanma izni belgesi almış, tüm kontrollerden geçmiş bir binada sorun varsa o da denetleyicilerin sorunudur. Ama hukuk ne der, sen bu inşaata başlamasaydın bu sorun olur muydu, der müteahhitleri de alırlar. 1999 öncesinde yapılan inşaatların hepsi müteahhitlerin insiyatifinde yapılmış binalardır, kontrolün denetimin olmadığı binalardır bunlar. Bugün Eskişehir'de de aynı durumla karşı karşıyayız. 60'lı, 70'li, 80'li, 90'lı yıllarda şehirde yapılan yapı stoğu, çok üzgünüm, şehrimizin yüzde 80'ine varan bir yapı stoğudur. Çok üzücü bir durumdur. Hükümetlerin belediyelerin bunların altından kalkması da çok zordur. Bölgede yıkılan 2000 öncesi binaların sayısı 132'dir, yüzde 98,5..." dedi. 

"İmar barışı CHP'nin seçim vaatlerinde de vardı, hatırlatırım"

CHP'li Emre Genç'in "İmar barışı da var" demesi üzerine Murat Özcan, "İmar barışı içinde bu binaların çoğunluk olduğunu söyleyemeyiz. Şimdi CHP'nin 2018 yılı seçim vaatleri içinde imar barışının da olduğunu size atarım, siz de bir bakarsınız. Aynı zamanda Hatay'da belediye başkanlarının seçim vaatleri içinde kentsel dönüşüme hayır dedikleri için eylem yaptıklarını ve birçok kentsel dönüşümün de mahkemeden dönülmesini sağladığını gene size gösteririm. Eğer elinizde böyle bir belge yoksa.." diye konuştu. 

"Eskişehir'de 20 yıldır ovaya doğru büyüyoruz, bu yanlış bir uygulama"

Özcan ayrıca, "Kızılyer imara açıldı. 24 daire yapılıyor. 12'si arsa sahibine veriliyor. Bir daire kalıyor. Belediyesi orada, Vergi Dairesi orada, SSK'sı orada... Herkesin gözü o bir dairede. Hiç kimse demiyor ki, 12 daire aldı bu adam. Bence bu 12 dairenin içerisinde devlet payı ve belediye payı da olmalıdır. Rant kamu ile bölüşülmelidir. Söylüyorum, bu yanlış bir uygulama. Eskişehir'imizde olduğu gibi 20 yıldan beri ovaya doğru büyüyoruz. Sıvılaşma riski başlı başına bir problemdir" dedi. 

Murat Özcan: Gelin hep beraber uydu kentler kuralım - Detaylar için tıklayın 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@