banner163

Delta varyantı nedir, Delta varyantının farkı ne, Türkiye'de kaç kişide delta varyantı var?

Delta varyantı nedir, Delta varyantının farkı ne, Türkiye'de kaç kişide delta varyantı var? Delta plus Türkiye'de var mı? Aşılar detla varyantına karşı etkili mi? İşte bu soruların cevapları...

SAĞLIK 04.07.2021, 21:37 04.07.2021, 22:18
Delta varyantı nedir, Delta varyantının farkı ne, Türkiye'de kaç kişide delta varyantı var?

Hindistan’da ortaya çıkan ve dünyanın farklı ülkelerine yayılan delta varyantı koronavirüs mutasyonları arasında en etkili ve tehlikelisi olarak görülüyor. 

Delta varyantında da, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, işitme kaybı semptomlar da görülürken, delta varyantı geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de de ortaya çıktı. 

Delta varyantı nedir, diğer mutasyonlardan farkı ne? 

Birçok ülkede görülen delta varyantının diğer varyantlardan en büyük farkının yüzde 60 daha bulaşıcı olması olduğu ifade ediliyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit bu konuda, varyantın öne çıkan semptomları arasında baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, işitme kaybının yer aldığını söylemişti. 


Şimdiye kadar ortaya çıkan birçok farklı mutasyonda aşılar başarı sağlıyordu, ancak delta varyantı olarak da bilinen Hindistan mutasyonunda aşıların etkisinin belirli oranda azaldığı ifade ediliyor. Euronews’te yer alan bir habere göre, İngiltere’de çift doz aşı olanlar arasında her 25 kişiden biri bu varyant nedeniyle hastalığa yeniden yakalandı.

Delta Plus Türkiye'de var mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son yaptığı açıklamada, "Delta plus daha yok ama delta varyantı artıyor. 138 sekansı belirlenmiş hastadan bahsetmiştim, şu an 224'e çıktı. 16 ilde görülen delta varyantı, şu an 26 ilde görüldü. Ağırlıklı İstanbul olmak üzere 224 delta ve bunun 134'ü İstanbul'da" demişti. 

Aşılar Delta varyantına karşı etkili mi?

Sinovac’a göre birçok farklı mutasyonda daha etkili olduğu ifade edilen Biontech aşısının da delta varyantı karşısında etkinliği azalan aşılar arasında olduğu belirtiliyor. Normal şartlarda yüzde 93 oranında koruma sağlayan Biontech, son araştırmalara göre, delta varyantına karşı yüzde 88 etkinliğe sahip. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@