banner163

CHP'li Başkanvekili Aydoğmuş açıkladı: Büyükerşen ruhsat alamazsa evi yıkılacak

Türkiye'de gündeme oturan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in eşi Seyhan Büyükerşen'in adına ruhsatsız yapıldığı tespit edilen ev hakkında Eskişehir Büyükşehir Meclisi'nde şok açıklamalar... CHP'li Başkan vekili Aydoğmuş açıkladı: Ruhsat alamazsa yıkılacak...

SİYASET 15.01.2021, 17:52 16.01.2021, 16:36
CHP'li Başkanvekili Aydoğmuş açıkladı: Büyükerşen ruhsat alamazsa evi yıkılacak

Türkiye'de gündeme oturan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in eşi Seyhan Büyükerşen'in ruhsatsız yapıldığı tespit edilen evi Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde söz konusu evin de bulunduğu alanla ilgili gündem maddesi sırasında yeniden gündeme geldi. İmar barışından faydalanmak için 2019'da yapılmasına rağmen 2017'de yapılmış gibi beyanda bulunulduğu ve bu konuda Cumhuriyet Savcılığının işlem yaptığı evle ilgili AK Partililerin soruları üzerine, CHP'li Meclis Başkanvekili Erdoğan Aydoğmuş çok konuşulacak açıklamalarda bulundu... 

Yılmaz Büyükerşen'in mazeretli olarak katılmadığı toplantıda, Büyükerşen'in söz konusu evinin de yer aldığı Yukarısöğütönü Mahallesi'ndeki köy yerleşik alanının 5 binlik imar planı ile ilgili gündem maddesine ilişkin konuşan CHP'li Meclis Başkanvekili Erdoğan Aydoğmuş, söz konusu alanda neden böyle bir düzenleme yapılmak istendiği ve ileri de 7 bin nüfusa ulaşması beklenen bölgede bir planlama yapılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu. 

AK Partili Mustafa Birsen, meclis toplantısında konuyla ilgili söz alarak, “Maalesef bugün farklı bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldık. Tepebaşı’nda Yukarısöğütönü’de talep edilen 5 bin ölçekli imar planı ile ilgili 32 kurumdan görüş istendi. Biz burada özellikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün görüşünü benimseyerek, çoğunluk görüşüne katılmıyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yazısında, Bakanlıkça onaylı bir plan içinde kalmadığı, 1 /25 binlik nazım imar planında kısmen tarım alanı olduğu, tarım dışına çıkarılırsa plan tadilatının plan bütünlüğünü bozucu ve kamu yararı olmadığı belirtiliyor” dedi.

“Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı atılı suçu belirlemiş, bir işlem yapıldı mı?"

Birsen, “Ayrıca geçen hafta ulusal basında yer alan şekliyle sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın eşinin kanuna aykırı yapılan kaçak villa için haksız, hukuksuz bir şekilde yapı kayıt belgesi alabilmek üzere 25 ekim 2018’de Çevre ve Şehirlik Müdürlüğü’ne başvurduğu, 4 bin 99 metrekare arazi üzerinde 148 metrekarelik evlerinin imar barışı kapsamında yer aldığını beyan ettiği, yani gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu basında yer aldı. Yapılan başvuruları inceleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, sayın Büyükerşen’in başvurusunu da inceledi, 2019’da inşa ettiği kaçak villayı, 2017 yılında yapılmış gibi gösterdiğini ortaya çıkardı. Ve yasaya aykırı beyanda bulunduğunu tespit etti. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan sayın Büyükerşen’in kaçak villası için yapı kayıt belgesini iptal etti, konuyu yargıya taşıdı ve sayın Büyükerşen’in hakkında resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak suçundan kamu davası açılmasını talep etti. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı da Büyükerşen’in atılı suçu işlediğini belirledi. Bugün geldiğimiz noktada, Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Yukarısöğütönü Mahallesi köy yerleşik imar planının getirilmesi, kaçak villayı plana sokmak ve burayı örtbas etmek için kullanılacağı endişesi bizde hasıl oldu. Siz de Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcılığı yapıyorsunuz. Şu an başkan vekili olarak, Tepebaşı Belediyesi tarafından bu konuda bir işlem yapılmış mıdır, tutanak tutulmuş mudur? Bahsettiğimiz noktalarla birlikte konuya ilişkin ret oyu vereceğimizi beyan ediyoruz” dedi.  

CHP'li Aydoğmuş: "Sayın Büyükerşen'i arkadaşları mı yanılttı, ben de bilmiyorum"

Erdoğan Aydoğmuş, "2016’da bahsedilen alan yerleşik alan sınırları içine girdi. 2016’dan sonra bina yapmak isteyen vatandaş bize deseydi ki, gerekli şartlara uygunsa, projem de bu deseydi biz Tepebaşı Belediyesi olarak bu ruhsatı verirdik. Burada benim anladığım kadarıyla Yılmaz Bey’i, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızı arkadaşları yanıltmışlar herhalde, niçin böyle bir duruma düştü ben çözemedim. Yani, yasal hakkı varken, inşaat ruhsatı alabilecek bir konumdayken… Hangi vatandaş gelirse gelsin, yönetmeliğin koşullarını sağlıyorsa ruhsat vermek zorundayız. Arkadaşları mı yanılttı, nasıl bu duruma geldi bilmiyorum" dedi. 

"Koşulları sağlamıyorsa ve ruhsat alamıyorsa yıkılacak"

Aydoğmuş, söz konusu binanın yıkılıp yıkılmayacağı, Tepebaşı Belediyesi'nin bir işlem yapıp yapmadığı konusunda ise, "Biz tespit işlemlerini yaptık. 32. ve 42. Maddelere göre işlem yapılacak. 32. Maddeye göre her tutulan zabıt yıkılacak anlamı taşımaz. Bu bina, plansız alanlar yönetmeliğinde belirlenen koşulları sağlıyor mu, sağlamıyor mu? Buna bakılır… İkincisi, bu yaptığın kaçak bina deprem yönetmeliğindeki koşullara uygun mu değil mi? Eğer uygunsa, vatandaş projelerini çizdirir, statik raporlarının deprem yönetmeliğine uygun olduğunu kanıtlar. Belirlenen koşulları sağlayıp sağlamadığına bakılacak. Koşulları sağlamıyorsa ve ruhsat verilemiyorsa yıkılacaktır. Herhangi bir vatandaşa hangi işlemler yapılıyorsa bu konuda da aynı işlemler yapılacak. Farklı bir işlem yapmayacağız, emin olun" dedi. 

CHP'liler sözünü kesti, AK Partililer "Başkanın konuşmasına izin verin" dedi

Erdoğan Aydoğmuş, konuyla ilgili açıklamalarına devam ederken, CHP'li İshak Gündoğan ve bazı meclis üyelerinin hemen oylamaya geçilmesini istemesi dikkat çekti. Gündoğan'ın, Erdoğan Aydoğmuş'un sözünü kesmesi üzerine, AK Partili meclis üyeleri Gündoğan'a tepki gösterip, "Lütfen başkanın konuşmasına izin verin" dediler. 

Toplantıda konuşmalar devam ederken, bazı CHP'li meclis üyeleri konunun hemen oylanması konusunda telkinlerine devam ederken, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da, "Bizim gündemimizde bir yargılama yok. Biz belediye meclisiyiz. Bir an önce oylayalım gidelim" diye konuştu. 

CHP'li Aydın Ünlüce ne dedi? Bu kez de suç "özel yardımcılara" kaldı! Okumak için tıklayın... 

AK Parti’li Özcan’dan CHP’li Aydoğmuş’a teşekkür... Okumak için tıklayın... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@