Zihni Çalışkan: Eskişehir vagon fabrikasını kaçırmasın!

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir ve gündemdeki konulara ilişkin medyamidas.com'a çok özel açıklamalarda bulundu... 

SİYASET 08.04.2022, 15:33 09.04.2022, 11:43
Zihni Çalışkan: Eskişehir vagon fabrikasını kaçırmasın!

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, medyamidas.com yazarı Hakkı Kutlu'ya Eskişehir ve gündemdeki konulara dair önemli açıklamalarda bulundu. Zihni Çalışkan, Eskişehir'de büyük heyecan yaratan dev vagon fabrikası yatırımı, URAYSİM projesi, Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşıma yaptığı yüzde 70'lik zam, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı ve Eskişehir'deki trafik sorunu gibi konularda çok konuşulacak açıklamalarda bulundu... 

İşte Zihni Çalışkan'ın o açıklamaları... 


Erciyas'ın vagon fabrikası yatırımı çok önemli... O alan zaten 1994'te sanayi alanı ilan edilmiş... Eskişehir'in butik şehir olmasını isteyenlere inat artık kabuğunu kırması gerekli


"Erciyas Holding'in yatırım yapacağı alanın sanayi bölgesi olması 1994 yılında kesinleşmiş. Sanayi alanı olarak daha önce belirlenmiş. Mevcut yapılan işlem kamulaştırma işlemleri. İmara ilişkin bir değişiklik olmadığı sürece kamulaştırma işlemleri sonuçlanacağını düşünüyoruz. Planlanan yatırım 1 milyar TL'yi aşan bir yatırım. Ukrayna'nın ilhak edilen Kırım bölgesindeki vagon fabrikasının atıl duruma gelmesi nedeniyle bugün çok fazla sayıda sipariş alan bir firma. Bu siparişleri karşılamak için de bir an önce yatırıma geçmesi arzu ediyorlar. Başlangıçta 1000 kişilik bir istihdam söz konusu, sonra çalışan sayısını da daha da arttırmayı planladıklarını da ifade ediyorlar." 

Eskişehir'i tercih etmelerindeki birinci sebep de Eskişehir'in bu konuda bilgi birikiminin yoğun olması. Eskişehir bir demiryolu kenti. Çok önemli bir birikimi var ve konvensiyonel hatların da kesişim noktası. Karayolu ulaşımında ve tedarik zinciri konusunda da önemli bir nokta. 

Başta sayın valimiz Erol Ayyıldız, sayın Milletvekillerimiz Prof.Dr. Nabi Avcı ve Prof.Dr. Emine Nur Günay, Eskişehir OSB Başkanımız Nadir Küpeli olmak üzere meseleye ön ayak oldular. Ulaştırma Bakanlığı'nda da bu yatırımın şehrimiz için ne kadar önemli olacağını anlattık. Eskişehir'in butik şehir olmasını isteyenlere inat büyümesi, artık kabuğunu kırması gerekli."


URAYSİM'in Alpu Ovası'nda kapladığı alan sadece binde 2-3'lük bir alan... Tarım arazilerine hiçbir zararı olmayacak 


"URAYSİM projesi ile ilgili, Eskişehir'in raylı sistemler konusundaki geçmişi, konvensiyonel hatların bulunması gibi nedenlerle burada Raylı Sistemler Mükemmeliyet ve Test Merkezi'nin kuruluyor olması şehre değer katar. Bu bir vizyon projesidir. Partnerleri de Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'dır. Anadolu Üniversitesi'nde başladığı için bütçe kısmı Anadolu Üniversitesi'nde, teknik kısmı da daha sonra kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde devam ediyor. Kamulaştırma kısmı da Bakanlık'ta ve kamulaştırmada bir sorun yok. Halkın rızasıyla kamulaştırma gerçekleşiyor. Hiçbir itiraz eden vatandaş yok. Hattın geçtiği yerler de mümkün olduğunca yamaçlara yakın, düz arazinin kullanılmadığı yerlerde gerçekleştiriliyor. Toplamda o bölgenin binde 2-3'lük bir alanını kapsıyor zaten.Verimli tarım arazilerine bir zarar getirmesi münkün değil. Bunu gidin bayırda filan yapın diyorlar ama, hızlı trenler burada test edilecek, düz bir alan olması gerekiyor. Bu nedenle Alpu Ovası gibi düz bir alan tercih ediliyor. Dağda, bayırda bu hız testlerini yapamazsınız zaten." 


Eskişehir Büyükşehir ve Alpu Belediyesi şehrin büyümemesi için karşı çıkıyor 

"25 binlik planlarda da bunlar var. Vagon fabrikası yatırımının yapılacağı alan hem 5 binlik, hem de 25 binlik planlarda var. URAYSİM de 25 binlik imar planlarında yer alıyor. URAYSİM'in rayların dışındaki, kısmi testlerin yapılacağı merkezler de hazır. Bu alanlara ilişkin ne bir dava, ne de hukuki bir engel var. Toplamda baktığınızda hiçbir vatandaşın bu projeye itirazı yok. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Alpu Belediyesi ise şehri büyütmemek adına buna karşı çıkıyorlar." 

Büyükşehir Belediyesi Bozan'da verdiği mandalara baksın... İnönü'deki gibi yapamadılar, üreticiler zararda

"Yoksa Eskişehir Büyükşehir ve Alpu Belediyesi'in asli görevleri tarım yapmak mı... Tarım bu kadar ilgileri olmuş olsa, özellikle Büyükşehir Belediyesi mandacılığa ilişin Bozan'da başlattığı projedeki son durumu bir öğrensin. Maalesef mandalar ordaki kooperatifin yöneticilerine yük oldu, hiçbir işlerine de yaramadı ve üreticiler zararda. Üreticiler zararda, ama ne yapacağını bilmez bir halde. Mandalar ile İnönü ilçesinde olduğu gibi süt, kaymak üretimi yapabilmiş ve bir dönüşümü gerçekleştirebilmiş değiller. Üreticiler zarar ettik, batıyoruz diyorlar.  

Ulaşıma yaptıkları yüzde 70'lik zam sosyal belediyeciliğin neresinde var 

"Eskişehir'deki ulaşım zammı konusu da çok önemli. Şehrimizin öğrenci kenti olmasıyla övünen yöneticilerin maalesef öğrencilere de çok yüksek bir zam yapıldı. Bunların öğrenci sevdası maalesef buraya kadarmış... Düz bir şehirden bahsediyoruz, dağ, bayır yok. Hem de bu kadar kısa mesafeye rağmen en fazla zammın geldiği şehir Eskişehir. Bu zammın tekrar gözden geçirilmesi ve geri alınması gerekli. Aslolan sosyal belediyeciliktir. Dünyanın tamamında pandeminin sürdüğü bu dönemde sosyal belediyeciliğe önem verilmesi gerekiyor. Özellikle dezavantajlı kesimlere yönelik hizmetlerin artırılması lazım. Şimdi ramazan ayındayız, dağıtılacak sosyal yardımların bu şehre yağdırılması lazım. Maalesef Büyükşehir Belediyesi kendi kaynaklarını harcarken kendi siyasal ideolojileri noktasında ve seçim kazanmaya dönük harcıyor. Kentin önceliklerini öteliyorlar. Kentin en temel ihtiyaçlarından altyapıya da önem verilmiyor. Üzülerek söylüyorum ki, halen yağmur suyu gideri olmayan yüzlerce sokağımız var. Benim hem evimin hem işyerimin olduğu sokaklarda yağmur suyu giderleri yok. Biri Deliklitaş'ta, biri Akarbaşı'nda... Örnek olarak söylüyorum. Bu şehir adına üzücü." 

Karapınar projesinde önlerini açtık... Hodri meydan, haydi yapsınlar 

"Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi'ndeki projeye ilişkin Odunpazarı Belediyesi'nin yaptığı planlamada yoğunluk her ne kadar aşırıysa da, 6 katlı yoğunluk o bölgede kocaman kütlelere neden olacaksa da, bunu belirtmekle birlikte, şehrimizdeki sadece maketlerde kalan projeler sunan belediye başkanlarının iş faaliyete geçtiğinde bir şey yapamadığını göstermek adına bu işin önünü açtık ve bakacağız. Biz önlerini açtık. Hiçbir sıkıntıları yok. Planların kesinleşmesini müteakip hak sahipleri ile bir an önce görüşmelere başlayıp projeyi hayata geçirmeliler. Projeyi ister TOKİ yapsın, ister belediye yapsın, sözleşmeden kaynaklı sebeple belediyenin hak sahipleri ile anlaşma, araziyi yıkma, hazırlama ve tertemiz şekilde TOKİ'ye teslim etme zorunluluğu var. Bu projeyi kendileri de gerçekleştirebilirler. Hiç sorun yok. Yeter ki yapmaya başlasınlar. Ama onlar sadece mahkemeye gitmek, zaman kazanmak ve halka mazeret üretmekle vakitlerini geçiriyorlar. Şimdi ellerindeki oyuncakları alıyoruz." 

1/71-90 emsalle proje yaptılar, ama şu an TOKİ'nin Mamuca'da 1/20 emsalle yaptığı projeye utanmadan itiraz ettiler. Biz bina yoğunluğundaki bu artışa dair sırf hemşehrilerimiz mağdur olmasın diye dava açmama yöntemine gittik. Ama onların yaptıklarını da biliyoruz. Eskişehir'e kazandırdığımız Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi dahil her şeye dava açtılar. Bunların mantığı yaptırmayız üzerine kurulu, işte ortada... Biz şimdi hizmet için önlerini açtık, Hodri meydan diyoruz. Haydi yapın... Bir sürü proje tanıtımlar, şovlar yaptılar, ama şehirde yapılan tek bir şey yok. Maalesef bu şehirde bir yaya üst geçidi bile yapmadılar."

İlçe başkanı gibi çalışıyorum... Ramazanda da vatandaşlarımızın yanındayız 

"Ramazan ayında sahadaki çalışmalarımız, ziyaretlerimiz de hızla devam ediyor. Ben ilçe başkanı gibi çalışıyorum. İlçe başkanlarımız da çalışıyor. Onların yetişemediği yerde biz devreye giriyoruz. Mutlak surette erzak dağıtımı yapıyoruz, iftar saatlerinde hemşehrilerimize sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz. İftar saatlerinde toplu ulaşımın yoğun olduğu hastane, doğumevi, otogar gibi yerlerde iftara yetişememişse vatandaşlarımız onlara iftarlık dağıtıyoruz. Allah nasip ederse bu yıl yaklaşık 9 bin pide dağıtacağız vatandaşlarımıza. Hanelerimize de misafir oluyoruz, taleplerini, isteklerini dinliyoruz. Daha sonra farklı yerlerde teravih namazlarında da vatandaşlarımızla bir araya geliyoruz. 20 yıldır nasıl vatandaşlarımızın yanındaysak, şimdi de öyleyiz."

Zihni Çalışkan, medyamidas.com yazarı Hakkı Kutlu'ya Hasan Polatkan Havalimanı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir'deki trafik sorunu ile ilgili de açıklamalarda bulundu... Röportajın ikinci bölümünü okumak için tıklayın

  

Yorumlar (0)
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@