Dünya Eskişehir'deki merkez için sıraya girdi!

Prof.Dr. Nabi Avcı'nın Bakanlık ve Eskişehir Milletvekilliği dönemlerinde öncülük ettiği ve kurulmasına büyük destek verdiği Eskişehir Teknik Üniversitesi'ndeki ESQUAKE Sismik İzolatör Test Laboratuvarı'na sadece Türkiye'den değil, dünyanın birçok ülkesinden talep yağıyor. Merkez, depremlere karşı Türkiye'nin çok önemli bir ihtiyacını karşılarken, bu alanda dünyanın sayılı ve en önemli merkezlerinden de biri haline geldi.

BİLİM 05.02.2024, 13:05 05.02.2024, 13:23
Dünya Eskişehir'deki merkez için sıraya girdi!

Prof.Dr. Nabi Avcı'nın Bakanlık ve Eskişehir Milletvekilliği dönemlerinde öncülük ettiği ve kurulmasına büyük destek verdiği Eskişehir Teknik Üniversitesi'ndeki ESQUAKE Sismik İzolatör Test Laboratuvarı inşa edilen yapılarda depreme karşı kullanılan sismik izolatörlerin testlerinin gerçekleştirildiği uluslararası bir merkez oldu. Merkez, sadece Türkiye'den değil, deprem kuşağında yer alan birçok ülkeden ilgi görüyor, yapılarda kullanılacak sismik izolatörlerin testleri gerçekleştiriliyor. 

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümüden kaybettiği vatandaşlarımızı anarken, depreme karşı binalarda sismik izolatörlerin kullanılmasının ve bu konudaki çalışmaların önemi bir kez daha gündeme geldi. Prof.Dr. Nabi Avcı'nın Bakanlık ve Eskişehir Milletvekilliği dönemlerinde büyük önem verdiği ve kurulmasına destek verdiği Eskişehir Teknik Üniversitesi'ndeki ESQUAKE Sismik İzolatör Test Laboratuvarı da bu konuda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacını karşılarken, diğer ülkelerdeki projeler için de merkeze büyük bir ilgi var. 

Deprem kuşağındaki ülkeler Eskişehir'deki merkez için sıraya giriyor 

ESTÜ bünyesindeki laboratuvar, deprem kuşağında yer alan Peru, Şili, Arjantin, Meksika, Azerbaycan ve Türkiye'de inşa edilen yapılarda kullanılan sismik izolatörlerin testlerinin gerçekleştirildiği uluslararası merkez oldu.

Laboratuvar sorumlusu Prof. Dr. Gökhan Özdemir, ""Ülkemizin farklı bölgelerinde, deprem bölgeleri de dahil olmak üzere bazı konut projelerinde yer alan izolatörler ESTÜ'de test edildi. Ulusal ölçekte bilinirliğimiz arttığı gibi uluslararası olarak da laboratuvarımızın tanınırlığı arttı" dedi. 

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) bünyesindeki ESQUAKE Sismik İzolatör Test Laboratuvarı'nda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu deprem riski yüksek ülkelerde inşa edilecek yapılardaki sismik izolatörler test edilip kullanım onayı verilirken, ürün geliştirme ve depreme dayanıklı yapıların tasarım süreçleri de yürütülüyor. ESTÜ İki Eylül Yerleşkesinde 2018'de açılan laboratuvar, faaliyetlerine Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki viyadükler ve Kütahya Şehir Hastanesi projeleriyle başladı.

Türkiye'nin farklı kentlerinde inşa edilen hastanelerin izolatör testlerinin gerçekleştirildiği laboratuvar, deprem güvenliği noktasında uluslararası rol üstlendi. Geçen yıl deprem riski altında bulunan Peru, Şili, Arjantin ve Meksika'da hastane, köprü ve konut gibi yapılarda kullanılan sismik izolatörlerin testlerinin yapıldığı laboratuvar, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde inşa edilecek bir cami için de ihtiyaç duyulan test süreçlerine dahil oldu.

Laboratuvar, son 6 yılda ürün geliştirme ve depreme dayanıklı yapıların tasarımını gerçekleştirecek mühendislerin yetiştirilmesine de katkı sağladı.

Laboratuvarın sorumlusu Prof. Dr. Gökhan Özdemir, geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlarda farkındalık oluştuğunu söyledi. Sismik izolasyon yönteminin sadece hastanelerle sınırlı kalmayıp, okul, yurt, idari binalar gibi kamu yapılarının yanı sıra konut projelerinde de kullanılması ihtiyacının halk tarafından dillendirildiğini anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

"Farklı inşaat yöntemlerinin depreme karşı binalarımızı korumak için de kullanılabileceğini öğrendik. Laboratuvarımızda iki farklı süreç bir arada yürütülüyor. Birincisi, sismik izolatörlü yapıların tasarım süreçlerinin öğretildiği, bu alanda donanımlı inşaat mühendislerinin geliştirildiği bir süreç. Diğer taraftan, projelerde kullanılması gereken sismik izolatörlerin nasıl davrandığını belirlemek için yapılması gereken zorunlu testlerin yürütüldüğü bir başka süreç var. Bu iki sürece de ESTÜ olarak sağladığımız katkı çok önemli. Yürüttüğümüz bu iki farklı süreç kapsamında ulusal ve uluslararası birçok projede yer aldık."

"Öğrencilerimiz de yurt dışında farklı projelerde görev alıyor"

Türkiye'de sismik izolatörlü yapıların nasıl tasarlandığını bilen inşaat mühendisi sayısının sınırlı olduğuna dikkati çeken Özdemir, ESTÜ'de yüksek lisans ve doktora tezleri ve lisans bitirme projelerini sismik izolatörlü yapıların tasarımı ve davranışı odaklı yürüttüklerini vurguladı.

Sismik izolatörlü yapılar konusundaki temel bilgi birikimini artırdıklarını ifade eden Özdemir, "Yüksek lisans ve doktora seviyesindeki çalışmalarla uluslararası ve ulusal literatüre önemli katkılar sağlandı. Yine devletimizin katkılarıyla ve üniversite yönetimimizin oluruyla burada görev yapan ve çalışmalarını sürdüren öğrencilerimiz şu an yurt dışında kendilerini daha da geliştirmek üzere farklı üniversitelerle, farklı projelerde görev alıyor. Bu öğrencilerimizin, kazandıkları tecrübeler ve bilgi birikimleriyle ülkemize döndüklerinde neler yapabileceklerini çok yakın sürede göreceğiz." diye konuştu.

"Konut projelerinde sismik izolatör uygulaması yaygınlaştı"

Depremden sonra konut projelerinde de sismik izolatör uygulamasının kullanılır hale geldiğini ve yaygınlaşmaya başladığını aktaran Özdemir, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda ülkemizin farklı bölgelerinde, deprem bölgeleri de dahil olmak üzere, bazı konut projelerinde yer alan izolatörler ESTÜ'de test edildi. Ulusal ölçekte bilinirliğimiz arttığı gibi uluslararası olarak da laboratuvarımızın tanınırlığı arttı. Özellikle deprem tehlikesinin büyük olduğu Peru, Şili, Arjantin, Meksika gibi ülkelerde birçok projede kullanılan sismik izolatörlerin testleri laboratuvarımızda gerçekleştirildi. Oradaki mühendislerin gözetimi altında burada karşılıklı istişarelerle testler yürütüldü. Bunun yanı sıra kardeş ülke Azerbaycan'ın Şuşa kentinde yapılacak Şuşa Camisi'nde kullanılan sismik izolatörlerin test süreçlerine dahil olduk. Oradaki projenin de bir parçası olmaktan dolayı gururlu ve mutluyuz."

Depreme dayanıklı binaların tasarımı yapılıyor

Özdemir, laboratuvarın sadece sismik izolatör test süreçlerinin yürütüldüğü bir merkez olmadığının altını çizdi.

İzolatörlerin ve depreme dayanıklı binaların tasarımını da yaptıklarına değinen Özdemir, "Hem bu yapıların tasarımında yer alan mühendisleri yetiştirmek için eğitim seferberliğimiz var hem de izolatörlü yapıların tasarlandığı bir ortamdayız. Belirtmekte fayda var; izolatörlü yapı tasarımı ile izolatör tasarımı da birbirinden farklı teknik donanımları gerektirir. Merkezimiz bünyesinde aynı zamanda izolatör tasarımları da yapılmaktadır." dedi. Prof. Dr. Özdemir, laboratuvarın faaliyetlerini kesintisiz şekilde başarıyla sürdürmesini mümkün kılan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan'a, desteklerinden ve Türkiye'de depreme karşı dirençli kentler oluşturulması noktasında gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti.

Prof.Dr. Nabi Avcı, 2018'de gündeme taşımış, Eskişehir ve Türkiye için önemine dikkat çekmişti

Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin kurulmasının öncülerinden AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı, ESTÜ'de bulunan Sismik İzolatör Test Merkezi'nin önemine 2018 yılında da dikkat çekmiş ve merkeze yoğun destek vermişti. 

Prof.Dr. Nabi Avcı, o dönemde de Türkiye’nin ilk ve tek Sismik İzolatör Test Laboratuvarı ile ilgili, “Deprem etkisini binalarda azaltacak elemanların test edilmesi yapılıyor burada. Dünyada yeni bir teknoloji ve Türkiye’de hızla gelişiyor. Bu laboratuvar dünyada bu açıdan ilk 5 laboratuvardan biri.  Yani Türkiye ve Eskişehir bu alanda dünyada ilk 5’e girmiş durumda. Bu cihazlar toplamı da tamamen yerli ve milli sanayimizle üretildi. Avcı, laboratuarın işleyişi ve testlerle ilgili de detaylı bilgi vererek, “Bir deprem anında yataydan gelen dalgalarının etkisini en aza indiren izolatörleri test etmek için… 200 tonluk darbeye izolatör ne kadar dayanıyor, o kalite sağlanmış mı bu test ediliyor. Yukarıdan da 2 bin tonluk bir darbe uygulanıyor. Yandan ve yukarıdan deprem etkileri görülüyor. İzolatörlerin başarısı test edilmiş oluyor. Bu izolatörler şimdilik Türkiye’de sadece tek firma tarafından üretiliyor. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu laboratuvar sayesinde benzer başka üreticiler de çıkacak. Çünkü bu testlerden geçmeyen izolatörleri dünyaya satamıyorsunuz” demişti. 

"Allah göstermesin ama, bu sayede Eskişehir Şehir Hastanesi 8 şiddetinde bir depreme dayanabilecek bir bina oldu"

Nabi Avcı, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde de sismik izolatörler kullanıldığına dikkat çekerek, "Binamız Allah göstermesin, 8 şiddetindeki bir depreme dayanabilecek durumda bir bina” dedi. Avcı, “Tıpkı şehir hastanelerinde şart koşulduğu gibi, bundan sonra okullarımız da bu sismik izolatörlerin şart koşulması için çalışma yapılması için konuştuk. Japonya’daki gibi bu tür tedbirlerle depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmeye çalışacağız” diye konuşmuş ve söz konusu merkezin Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin önemli gelir kaynaklarından biri olacağına da dikkat çekerek, "Bu gibi projelerle Eskişehir Teknik Üniversitesi ve öğretim üyeleri daha çok gelir kazanacak. Burası sadece Türkiye ekonomisine değil, Eskişehir Teknik Üniversitesi döner sermayesine de kaynak oluşturacak” ifadelerinde bulunmuştu. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@