Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzayda!

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için tarihi fırlatma başarıyla gerçekleşti. Alper Gezeravcı'nın 14 günlük uzay yolculuğu için Uluslararası Uzay İstasyonu ile kenetlenme cumartesi günü saat 13.15'te gerçekleşecek.

BİLİM 19.01.2024, 01:37 19.01.2024, 03:59
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzayda!

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı Dragon Uzay aracıyla yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatıldı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu resmen başladı. Gezeravcı’yı SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden TSİ saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatıldı. Fırlatmanın ardından Falcon-9 roketinin yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip ilk aşama güçlendiricisinin Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndaki İniş Bölgesi 1'e (LZ-1) iniş yapacağı belirtildi. SpaceX'ten yapılan açıklamada, Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu mürettebatın uzayda bulundukları süre boyunca insan fizyolojisi ve endüstriyel gelişmelere odaklanan 30'dan fazla bilimsel deney gerçekleştireceği kaydedildi.

Türkiye'nin ilk astronotu ve uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzay kapsülü ile kurulan ilk bağlantıda, ilk sözü ve dünyaya ilk mesajı "İstikbal göklerdedir" oldu. O konuşmayı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz...

Kenetlenme cumartesi günü

Uzay aracının 20 Ocak cumartesi günü saat 13.15'te gerçekleşmesinin planlandığı kaydedildi. 

Fırlatma anını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi fırlatma öncesi yayınladığı mesajda, "Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına Türkiye Yüzyılına ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Uzay Programı’nın ilk ayağı olan “İlk İnsanlı Uzay Misyonu” kapsamında bir videomesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına Türkiye Yüzyılına ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz. Bilim tarihine eşsiz katkılar sunmuş bir medeniyetin varisleri olarak tarihte taşıdığımız misyonu yeniden icra etmek adına çok değerli yeni bir başlangıç yapıyoruz. Gözlerindeki parıltıyla ufka bakan gençlerimize, hayalleri dünyaya sığmayan çocuklarımıza ilham kaynağı olmak adına ilk kez bir vatandaşımızı uzaya gönderiyoruz” dedi.

"Dünyaya ilan ettiğimiz milli uzay programımızdaki hedeflerimizden birini daha böylece gerçeğe dönüştürüyoruz”
Yıllarca Türk Hava Kuvvetlerimize jet pilotu olarak kahramanca hizmet eden Alper Gezeravcı’nın uzun süren hazırlıkların ve eğitimlerin ardından bugün uluslararası uzay istasyonuna yolculuğa çıktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2021 yılında dünyaya ilan ettiğimiz milli uzay programımızdaki hedeflerimizden birini daha böylece gerçeğe dönüştürüyoruz” açıklamasını yaptı.

"Uzay yolculuğu 14 gün sürecek 13 deney gerçekleştirecek”
Uluslararası uzay istasyonunda 14 gün boyunca sürecek Türk Uzay Bilimi Misyonu kapsamında bilim insanlarının hazırlıklarını yaptığı 13 deneyin gerçekleştirileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Astronomi, tıp, genetik malzeme birimi gibi alanlarda bilimsel çalışmalar yapılacak. Bu çalışmaların şimdiden ülkemize ve bilim insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Rabb'im yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@