740 binden fazla turist! Eskişehir'de de başlayacak mı?

Türkiye'de balon uçuşları turizmi giderek büyürken, 2023 yılında 7 bölgede yapılan uçuşlarda toplam 747 bin 203 yerl ve yabancı turistin balonla uçtuğu belirtildi. Geçtiğimiz yıllarda Eskişehir'de Seyitgazi ve Frig Vadisi'nde yapılan deneme uçuşları tekrar başlayacak mı, devamı gelecek mi merak ediliyor...

EKONOMİ 02.05.2024, 11:49 02.05.2024, 12:03
740 binden fazla turist! Eskişehir'de de başlayacak mı?

Türkiye'de sıcak hava balonları ile uçuş turizmi giderek büyüyor. 

7 bölgede balonla uçan turist sayısı 747 bini geçti

Türkiye genelinde Nevşehir-Kapadokya, Denizli-Pamukkale, Kayseri-Soğanlı, Nevşehir-Çat, Aksaray-Ihlara Vadisi, Afyonkarahisar-Frig Vadisi ile Antalya-Aspendos bölgelerinde sunulan balonla uçuş hizmetinden geçen yıl 747 bin 203 turist yararlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) 2023 Yılı Faaliyet Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, 7 bölgede balonla uçuş imkanı bulunuyor. Bu kapsamda, 67 işletme faaliyet gösterirken 431 balonla uçuş gerçekleştiriliyor.

Afyonkarahisar'da Frig Vadisi'ndeki uçuşlara da ilgi artıyor

Nevşehir'in Kapadokya, Denizli'nin Pamukkale, Kayseri'nin Soğanlı, Nevşehir'in Çat, Aksaray'ın Ihlara Vadisi, Afyonkarahisar'ın Frig Vadisi ve Antalya'nın Aspendos bölgelerinde geçen yıl 36 bin 810 balon uçuruldu. Bu seferlerde 747 bin 203 yerli ve yabancı turiste hizmet verildi.

Son dönemde yeni bölgelerde balon uçuşlarının yapılabilmesi için gelen talepler de değerlendirmeye alındı.

Yerli tasarım sıcak hava balonları da üretilmeye başladı

SHGM tarafından ilk yerli tasarım olan sıcak hava balonu tip sertifikası verildi. Halihazırda 118 sıcak hava balonu üretilirken 17 balon ihracatı gerçekleştirildi.

Teknik personel sayısı artıyor

Balon teknik personel sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 575'ten 654'e yükseldi. Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla 387 balon pilotu belgeli olarak hizmet sundu.

Eskişehir'de yine başlayacak mı?

Türkiye'de sıcak hava balonu uçuşları turizmine olan ilgi ve yapılan yatırımlara artış, Eskişehir'de Seyitgazi ilçesi ve Frigya Vadisi bölgesinde geçtiğimiz yıllarda yapılan deneme uçuşlarını da akıllara getirdi. Yapılan uçuşlar kısa süreli kalmış ve devam etmemişti. Bu sene uçuşlara yeniden başlanacak mı merak ediliyor. Balon turizminin özellikle Seyitgazi ve Han ilçeleri ile Eskişehir'de Frigya Vadisi bölgesine olan ilgiyi artıracağı, yabancı turistleri de bölgeye daha çok çekeceği düşünülüyor. Ayrıca bir havacılık kenti olan Eskişehir'de İnönü ilçesindeki Türk Hava Kurumu tesisleri, Sivrihisar ilçesinde Sivil Havacılık Havalimanı bulunurken, balon uçuşlarının olmaması büyük bir eksiklik olarak değerlendiriliyor. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@