Eskişehir'de Vali Aksoy festivali iptal etti... Karara tepki yağıyor

Eskişehir Valiliği, Odunpazarı'nda Botanik Park'taki bir işletmede düzenlenecek festivali iptal etti. Karara yönelik tepki açıklamaları gelmeye başladı...

SİYASET 12.10.2023, 23:59 13.10.2023, 17:07
Eskişehir'de Vali Aksoy festivali iptal etti... Karara tepki yağıyor

Memur - Sen Eskişehir İl Başkanı ve Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Akar, Odunpazarı'ndaki Botanik Park'taki bir işletmede düzenleneceği duyurulan Oktoberfest adlı festivale tepki göstermiş ve söz konusu festivale izin verilmemesi için Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'a çağrıda bulunmuştu. 

Eskişehir Valiliği festivale izin vermedi, yasaklama kararı açıklandı

Eskişehir Valiliği'ne yapılan başvuru sonrasında, Vali Aksoy'dan festivale izin verilmemesi yönünde karar geldi. 

Eskişehir Valiliği'nin internet sitesinde yayınladığı "yasaklama kararı"nda,  "Vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine dair uluslararası sözleşmeler, T.C. Anayasası ve yasalardan kaynaklanan hak ve özgürlüklerini tam ve güvenli bir şekilde kullanabilmelerinin temini ile İlimizde huzur ortamının, kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması amacıyla; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesinin (a) ve (c) fıkraları, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. maddelerindeki hükümler gereğince, İlimiz Odunpazarı ilçesi Orhangazi Mahallesi sınırlarında yer alan Botanik Park içerisindeki işletmede 14 -15 Ekim 2023 tarihlerinde yapılacağı öğrenilen festival (işletmenin ruhsatında kapasitesi ve çalışma saatleri belirtilmiş haklar saklı kalmak kaydıyla) Eskişehir Valiliğinin 11.10.2023 tarih ve 317 sayılı kararı ile 14.10.2023 tarihi saat: 00.01 ile 15.10.2023 tarihi saat: 24.00’a kadar (2) gün süre ile yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi. 

İbrahim Akar'dan Vali Aksoy'a teşekkür

Söz konusu karar sonrasında, Memur - Sen Eskişehir İl Başkanı ve Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Akar, bir teşekkür mesajıyla Vali Aksoy'a teşekkür etti. Akar paylaşımında, "Osmangazi Üniversitesi yerleşkesinin hemen yanıbaşındaki, halka açık Regülatör mesire alanıyla içiçe bulunan, hergün binlerce vatandaşın ailesi çoluk çocuğuyla vakit geçirdiği umuma açık Botanik Park’ta düzenlenmek istenilen içki festivaline müsaade edilmemesi için Eskişehir Eskişehir Valiliği ve Odunpazarı Kaymakamlığı’na Eskişehir Memur-Sen olarak başvuruda bulunmuştuk. Eskişehir Valiliği tarafından alınan karar gereği içki festivali iptal edildi. Umuma açık yerlerde çocuklarımıza ve gençlerimize olumsuz örnekler teşkil edecek böylesi bir duruma müsaade etmediği için Eskişehir Valimiz Hüseyin Aksoy’a konuya olan duyarlılığı için teşekkür ederiz" dedi. 

Utku Çakırözer: İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Antalya’da yapılan festival Eskişehir’de neden yapılamıyor?

Eskişehir’de yapılması planlanan festivalin iptali ile ilgili CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de yaptığı açıklamada, "İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Antalya’da yapılan festival Eskişehir’de neden yapılamıyor? Neden yasaklanıyor? Öğrenci şehri, kültür-sanat şehri Eskişehirimiz yasaklar şehrine döndürülemez” dedi. 

İbrahim Arslan: "Karar geri çekilmeli"

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan da, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Son yıllarda iptal edilen festival ve şenlik örneklerine, kentimizde yapılması planlanan Octoberfest de eklendi. Belirli çevrelerin etkisi altında, “genel asayişin sağlanması amacı” gerekçe gösterilerek, festivallerin Valilik kararlarıyla yasaklanması, iktidarın yaşam tarzına yönelik müdahaleci yaklaşımını net bir biçimde gösteren uygulamalarıdır. Öte yandan alınan karar; bireysel özgürlükler, toplumsal barış, huzur ve hoşgörü konusunda ülkemizde saygın bir yere sahip olan şehrimizin prestijine de gölge düşürmektedir. Bu karar, derhal geri çekilmelidir" ifadelerine yer verdi. 

Kazım Kurt: "Eskişehir gibi medeni bir şehre yakışmaz"

Öte yandan konuyla ilgili sosyal medyada kararı eleştiren açıklamalar da gelmeye başladı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, sosal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Eskişehir'de bir festival daha Valilik kararıyla yasaklandı. İçi boş gerekçelerle gençlerin yaşam tarzına müdahale edilmesi Eskişehir gibi medeni bir şehre yakışmaz. Her yıl Eskişehir'in adının festival yasaklarıyla anılması şehrimizin marka değerine gölge düşürmektedir. Üç beş kendini bilmezin dayatmaları yüzünden bu şehrin gençlerini üzmeyin" dedi. 

CHP Eskişehir İl Başkanlığı: Endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz

CHP Eskişehir İl Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "14-15 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan Festivali'in yasaklanmasını derin bir endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Festivaller, gençlerimizin kültürel etkileşim, sanatsal ifade ve toplumsal katılım fırsatlarına erişimlerini destekleyen bir platformlardır. Bu yasaklamanın gerekçeleri ne olursa olsun, gençlerimizin katılımı, düşünce özgürlüğü ve demokratik haklarına yönelik bir engel olarak görüyoruz" dedi. 

İYİ Parti Eskişehir İl Başkanlığı: Eskişehir'in yasaklarla anılması bizleri üzmektedir 

İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Serdar Ulucan da yaptığı açıklamada, "Bu hafta sonu şehrimizde yapılması planlanan bir gençlik festivalinin yasaklandığını öğrendik. Kamuoyuna açıklanan yasaklama gerekçesinin mantıkla izah edilebilir bir yönü olmadığı görülmektedir. Eskişehir’in yasaklarla anılması bizleri ziyadesiyle üzmekte ve endişelenmektedir. Böylesi yasakçı kararların herhangi bir mazereti olmadığı gibi, alenen vatandaşımızın hayat tarzına müdahale olduğu da ortadadır.  İYİ Parti İl Başkanlığı olarak mantıksız ve vatandaşımızın hürriyetini kısıtlayan mantıksız yasaklamalara dün olduğu gibi bugün de karşı olduğumuzun bilinmesini istiyoruz" dedi. 

İYİ Parti adayı Melih Aydın da karara tepki gösterdi 

İYİ Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melih Aydın da, yaptığı paylaşımda, konuyla ilgili, "Eskişehir’de yine belirli bir kesimin hedef göstermesi üzerine bir festival daha valilik kararıyla yasaklandı. Eskişehir kazandığı modernlik dahil çoğu sıfatı kaybetmeye başladığı gibi öte yandan bu zihniyete karşı koyma gücünü de kaybetmiştir. Gençler; Biraz daha sabredin en güzel festivalleri birlikte yapacağız, yasakçı zihniyetle de sonuna kadar birlikte savaşacağız" dedi. 

Konuyla ilgili sosyal medyadaki tartışmalar devam ediyor.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@