Hukukçular uyardı: CHP seçim çalışmasında kural dışı davranıyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Nebi Hatipoğlu'nun afişlerini sökmesiyle ilgili tartışmalar sürerken hukukçular uyardı: CHP seçim çalışmasında kural dışı davranıyor...

SİYASET 15.02.2024, 11:26 15.02.2024, 11:33
Hukukçular uyardı: CHP seçim çalışmasında kural dışı davranıyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Cumhur İttifakı AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu'nun afişlerini sökmesiyle ilgili tartışmalar ve tepkiler sürüyor. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, söz konusu afişlerin yasal gerekçelere göre kaldırılığı iddia edilirken, Hukukçu Avukat Pınar Turhanoğlu Gücüyener'den de konuyla ilgili bir değerlendirme geldi. 

Pınar Turhanoğlu Gücüyener, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Kanun çok açık. Seçim döneminde CHP’li belediyelerin şu an yaptığı reklam faaliyetlerinin hiç birine izin vermiyor.

Kanunsuz, haksız, etik dışı bir faaliyet içerisindeler. Üzerine bir de Nebi HATİPOĞLU’nun ilanlarını topluyorlar. 3627 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, tüm adayların ilan ve reklam yerlerinden eşit

olarak faydalanmasını öngörüyor. YSK’nın 31 Mart 2024 günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerine yönelik 2023/1561 Sayılı Kararı da aynı yönde. Seçim Bürolarına her zaman parti bayrağı ve afiş asabilirsiniz. Açık ve kapalı yer toplantılarınızda parti bayrağı ve seçim afişi kullanabilirsiniz. Bunun dışındaki yerlerde ancak seçim kuruluna başvuru ve kura sonucu tahsis ile reklam ve ilan alanları kullanılabilir.

CHP’li belediye başkanları ise kamu gücü ve imkanlarının kullanarak, yasaya aykırı olarak reklam yapıyor. Mevcut belediye başkanının faaliyet afişlerinin de bu esaslara tabi olduğuna ilişkin YSK kararları da açık.

Seçim kuruluna başvurmadan, istekli tüm adaylara kura ile eşit oranda ilan ve reklam yerleri dağıtılmadan reklam yapamazsınız.

Bunu yapıp, bir de üzerine rakibinizin afişlerini kamu gücüyle toplayıp, bir de “hukuki kılıf” bulmaya çalışan tavrınız sinir bozucu…"

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@