İzmir'de CHP karıştı! Aday gösterilmeyen Tunç Soyer'den zehir zemberek açıklama

CHP, İzmir'de Tunç Soyer'i değil, Cemil Tugay'ı aday gösterdi, İzmir karıştı... İzmir'de Büyükşehir dahil mevcut 20 belediye başkanının da üstü çizildi. Tunç Soyer'den zehir zemberek tepki açıklaması geldi...

SİYASET 30.01.2024, 13:39 30.01.2024, 13:45
İzmir'de CHP karıştı! Aday gösterilmeyen Tunç Soyer'den zehir zemberek açıklama

CHP İzmir’de, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için adaylar netleşti. Büyükşehir adayı, mevcut Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay oldu. CHP’li 22 ilçe belediyesinde mevcut başkanlardan üçü yeniden aday gösterilirken, büyükşehir dahil olmak üzere 20 belediye başkanının üstü çizildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu, belediye başkan adaylarını açıklamak üzere toplandı. Yaklaşık üç saat süren toplantının ardından, İzmir’in büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları Parti Meclisine iletildi. Parti Meclisi toplantısının ardından da, büyükşehir ve 30 ilçe adayı açıklandı. Büyükşehir adayı, mevcut Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay olurken; Selçuk, Dikili ve Seferihisar'da mevcut başkanlarla devam kararı alındı. Büyükşehir ve 19 ilçe belediyesinde ise mevcut başkanların yerine yenileri gösterildi. 9 ilçede ise kadın adaylar yer aldı. Mevcut Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, tekrar Selçuk’tan aday gösterilirken, Teknik Direktör Mustafa Denizli’nin kızı Lal Denizli Çeşme’den, 2018 genel seçimlerinde İYİ Parti’den milletvekili adayı olan Behiye Yıldız da Karşıyaka’dan öne çıkan kadın adaylar arasında yer aldı.

CHP’nin İzmir’deki aday listesi ise şu şekilde:
İzmir Büyükşehir - Cemil Tugay
Aliağa - Çağatay Güç
Balçova - Onur Yiğit
Bayındır - Davut Sakarsu
Bayraklı - İrfan Önal
Bergama - Tanju Çelik
Beydağ -Şakir Başaran
Bornova - Ömer Eşki
Buca - Görkem Duman
Çeşme - Lal Denizli
Çiğli - Uygar Yıldırım
Dikili -Adil Kırgöz
Foça - Saniye Bora Fıçı
Gaziemir - Ünal Işık
Güzelbahçe - Mustafa Günay
Karabağlar - Emine Helil İnay Kınay
Karaburun - Nurşen Balcı
Karşıyaka - Behice Yıldız İşçimenler Ünsal
Kemalpaşa - Mehmet Türkmen
Kınık - Sema Bodur
Kiraz - Nasuh Coşkun
Konak - Nilüfer Çınarlı Mutlu
Menderes - İlkay Çiçek
Menemen - Deniz Karakurt
Narlıdere - Erman Uzun
Ödemiş - Mustafa Turan
Seferihisar - İsmail Yetişkin
Selçuk - Filiz Ceritoğlu Sengel
Tire - Hayati Okuroğlu
Torbalı - Övünç Demir
Urla - Selçuk Balkan

Tunç Soyer'den tepki: "En hafif deyimle siyasi nezaketsizlik"

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Karar, dün akşam gerçekleşen CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından duyuruldu. Mevcut Başkan Tunç Soyer, açıklamasında adaylık sürecinin gecikmesi ve usulü üzerinden parti yönetimine tepki gösterdi. Kararın kendisine MYK toplantısından 5 dakika önce tebliğ edilmesine ilişkin 'Nezaketsizlik' diyen Soyer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Sevgili İzmirliler, Önce Seferihisar’da sonra da İzmir’de canla başla çalıştım, bu süre içinde Türkiye’ye örnek olacak birçok uygulamayı başlattım. Cumhuriyet Halk Partililerin gurur duyacakları, saygıyla anılacak, temiz ve başarılı işler yapmaya gayret ettim. Koltuk sevdası değil, sadece memleket sevdası taşıdım. Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden hiç ayrılmadım. Çok şükür başım dik, alnım açık ve vicdanım rahat. 35 yıl boyunca Cumhuriyet Halk Partisi’nin neferi olmaktan gurur duyduğum Büyükşehir Belediye Başkanlığımın ilk döneminin sonunda, yeni bir dönem için aday gösterilmeyeceğimin, MYK toplantısından 5 dakika önce tarafıma tebliğ edilmiş olmasını en hafif deyimle siyasi nezaketsizlik olarak değerlendiriyorum. Ancak bu nezaketsizlikten daha vahiminin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday belirleme süreçlerindeki eksikleri ve hataları olduğunu düşünüyorum."

"Ön seçim de yapılmadı, süreç İzmir halkıyla şeffaf bir şekilde paylaşılmadı"

"Öncelikle Genel Merkez tarafından kapalı kapılar ardında yürütülen çalışmalar, yapıldığı söylenen memnuniyet anketleri, sayısı, yöntemi ve sonuçları usulen ve esasen adil değildir. Adaylık süreçlerinde tüm belediye başkanları için aynı objektif kriterlerin uygulanması gerekirken, ne yazık ki böyle olmamıştır. Ayrıca örgütün sesinin dinlendiğine, tabanın ve sivil toplum kuruluşlarının tercihlerinin dikkate alındığına dair de hiçbir emare bulunmamaktadır. Talep edilmesine rağmen ön seçim de yapılmamış, süreç İzmir halkıyla şeffaf bir şekilde paylaşılmamıştır. Bütün bunlar yapılmadığı gibi sadece siyasi ödüllendirme ve cezalandırma yoluna gidilmiş olması kaygı vericidir. Sürecin bütünü değerlendirildiğinde ise adayların açıklanmasında yaşanan gecikme İzmir halkına saygısızlıktır. Bütün bu eleştirilerden bağımsız olarak, adaylığı açıklanan tüm büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarımızı kutluyor, üstün başarılar diliyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm büyükşehirler arasında bütçesinden en çok yatırıma pay ayıran belediye olmasının gururunu taşıyorum. Bunu yapmamızı mümkün kılan uluslararası ilişkilerimizden kısaca bahsetmek istiyorum. Seferihisar Belediye Başkanlığı dönemimde başlattığım uluslararası ilişkiler öncelikle sakin şehir uygulamalarının Türkiye’ye yayılmasına yol açmış ve nihayet üç ay önce Avrupa Konseyi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na getirilmem noktasına taşınmıştı. 46 ülkeden 130 bin yerel yönetimin üye olduğu bu meclis başkanlığı koltuğu, Türkiye’nin ve partimizin Avrupa Konseyi nezdindeki en yüksek makamı olup, iki ay sonra belediye başkanlığı görevimin sona ermesi nedeniyle bu koltuk da kaybedilecektir. Son genel seçimler ertesinde 21 Haziran’da “Yeni Siyaset Belgesi İzmir Duruşu” metninde ifade ettiğim gibi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaşayacağı değişimin mutlaka sosyal demokrat ve sol değerler üzerinden yapılması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Otoriter ve popülist siyasal iklimin değişmesi; bu değerlerin üzerinde oluşacak ittifakların yaygınlaşması ve toplumsal muhalefetin bu köklerden beslenerek büyütülmesi ile mümkün olacaktır. Memleketimizin rotasının aydınlık bir geleceğe çevrilmesi için bu kaçınılmazdır. İnsanlığın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizler, iklim krizi, savaşlar ve yoksulluk gibi global krizlerin tamamının panzehirinin çağdaş ve demokratik ilkelerde yattığını biliyorum. Bugüne kadar olduğu gibi kurumsal değerlerine ve ilkelerine sonuna kadar bağlı kalacağım ve sadece aday belirleme süreçlerinde değil, parti politikalarının oluşmasında da demokrasinin daha çok vücut bulması için mücadelem sürecektir. Hizmet etmekten onur duyduğum hiçbir İzmirlinin yılgınlığa kapılmasına, üzülmesine gerek yoktur. Demokrasinin kalesi olan ve Türkiye’deki en güzel uygulamalarını ortaya koyan İzmir’de bu şanlı mirası ileriye taşımak için son nefesime kadar çalışmaya devam edeceğim. Mutlaka başaracağız."

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@