banner163

Bahar Bilen: Üyelerimiz itiraz için kuyruk oldu

Eskişehir'deki lokanta, kafe ve restoran esnafı "destek ödemeleri" hakkında ne düşünüyor... Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen'den açıklamalar...

EKONOMİ 28.01.2021, 18:01
Bahar Bilen: Üyelerimiz itiraz için kuyruk oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi nedeniyle kapalı olan lokanta, kafe ve restoranlara destek ödemeleri yapılacağını açıklamıştı.

Erdoğan destek ödemelerinin başlayacağını açıkllamıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada,  "Lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız. Cirosu 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerimize, 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak üzere, ciro kaybının yüzde 3'ü oranında destek ödemesi yapacağız. Bu yeni destek kalemimizin tüm işletmelerimize hayırlı olmasını diliyorum" demişti. 

"Yeterli bulmuyoruz"

Açıklanan kararla ilgili görüşlerini aldığımız Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, verilen desteği yetersiz gördüklerini, işletmelere aylık en az asgari ücret düzeyinde destek verilmesini beklediklerini söyledi. Bahar Bilen, "Söz konusu destek ödemesi ile ilgili halen bir belirsizlik var. İşletmenin cirosunun yüzde 50'sinin yüzde 3'ü oranında destek ödemesi yapılacağı belirtiliyor. Ancak bir kereye mi mahsus olacak, aylık mı olacak henüz bilmiyoruz. Öte yandan bunu da yeterli bulmuyoruz" dedi. 

"Üyelerimizin yarısının kira desteği başvuruları reddedildi, itiraz için kuyruk oldular"

Eskişehir'de söz konusu işletmelerin birçoğunun ciroları nedeniyle Ticaret Odası üyesi olduklarını söyleyen Bahar Bilen, "Gerçek anlamda ihtiyacı olan esnafımızın birçoğu zaten Ticaret Odası üyesi ve bu durum da sıkıntı yaratıyor. Cironun yüzde 50'sinin yüzde 3'ü düşünüldüğünde de birçok işletme için 1000 - 2000 lira arasında bir destek söz konusu görünüyor. Bunu yeterli görümüyoruz" diye konuştu. 

Bahar Bilen, esnafa verilen kira desteği konusunda da, "Eskişehir'de yaklaşık 1000 üyemiz var. Neredeyse yarısının başvuruları reddedilmiş durumda. Bu nedenle sabah saatlerinden beri çok sayıda üyemiz geldi ve e -devlet üzerinden bu ret kararlarına itirazda bulunuyorlar. İtiraz için kuyruk oldular. Örneğin benim de 3 işletmem var. Kira desteği için yaptığım başvurular 3 işletmem için de reddedildi" dedi. 

"En az aylık asgari ücret düzeyinde destek verilmeli"

Bahar Bilen, Eskişehir'de kapalı olan birçok işletmenin çok zor durumda olduğunu ifade ederek, "Verilen destekler şu an yetersiz. Doğalgazı, elektriği, birçok işletmede aylık en az 1500 - 2000 lira masraf çıkıyor zaten. Çalışan işçiler var. Onlara da destek olmaya çalışıyoruz. Bu nedenle esnafımıza en azından aylık asgari ücret düzeyinde, 3000 - 3 bin 500 liralık destek verilmesi gerekiyor. Bunu talep ediyoruz" diye konuştu. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@