Eskişehir 12. sırada! 4 milyar 278 milyon dolar...

Ticaret Bakanlığı o istatistikleri ve listeyi de yayınladı! Eskişehir ilk 15 il arasında 12. sırada yer aldı. İşte detaylar...

EKONOMİ 04.01.2024, 12:26 04.01.2024, 12:46
Eskişehir 12. sırada! 4 milyar 278 milyon dolar...

Çok sayıda büyük firmanın yer aldığı Eskişehir, söz konusu bazı firmalar ve fabrikaların merkezleri İstanbul'da yer aldığı için ihracat rakamları illere göre sıralandığında daha alt sıralarda görülüyordu. Öte yandan her yıl Eskişehir'in ihracat rakamları ele alınırken, söz konusu firmaların ihracat rakamları da tahmini olarak Eskişehir ihracatına eklenerek değerlendirmeler yapılıyordu. 

Ticaret Bakanlığı, faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerini de yayınladı

Ticaret Bakanlığı, firmaların üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan ve il, ürün, ülke gibi alt kırılımlarda detaylı analize imkan veren faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerini de açıkladı. Eskişehir'in net ihracat rakamı ortaya çıktı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, halihazırda firmaların merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak derlenen ihracat istatistiklerinin yanı sıra üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan "faaliyet illerine göre ihracat istatistikleri" oluşturuldu. Bu istatistikler her ay Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Veri Bülteni kapsamında kamuoyuyla paylaşılacak. İl, ürün ve ülke gibi alt kırılımlarda detaylı analize imkan vererek illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler içeren bu istatistiklerin, il bazlı/bölgesel politikaların veriye dayalı belirlenmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Eskişehir'in asıl ihracatı 4 milyar 278 milyon dolar... 12. sırada yer aldı

Faaliyet illerine göre ihracatta, Eskişehir'in ihracat rakamı yaklaşık 4 milyar 278 milyon dolara çıktı, tam olarak 4 milyar 277 milyon 926 bin 677 dolar olarak açıklandı. Eskişehir ilk sıradaki 15 il arasında 12'inci sırada yer aldı. Eskişehir'de toplam ihracat artışının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,8 olduğu belirtildi. 

Faaliyet illerine göre ihracatta, 2023'te İstanbul yüzde 7,5 artış ve 59 milyar 381 milyon dolarla birinci, Kocaeli yüzde 0,3 artış ve 30 milyar 717 milyon dolarla ikinci, İzmir ise yüzde 4,9 azalış ve 23 milyar 793 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. İstanbul en fazla ihracatı 10 milyar 934 milyon dolarla kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslında yaptı. Bu faslı 6 milyar 578 milyon dolarla örme giyim eşyası ve aksesuarı ve 5 milyar 208 milyon dolarla kazanlar, makinalar faslı takip etti. Kocaeli en fazla ihracatı 10 milyar 328 milyon dolarla motorlu kara taşıtları faslında yaptı. Bu faslı 3 milyar 901 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı ve 2 milyar 104 milyon dolarla elektrikli makina ve cihazlar faslı izledi. İzmir en fazla ihracatı 5 milyar 819 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar faslında yaptı. Bu faslı 2 milyar 392 milyon dolarla kazanlar, makinalar faslı ve 1 milyar 827 milyon dolarla demir ve çelik faslı takip etti.

En fazla ihracat yapan ilk üç ilin ülkelere göre dağılımı

İstanbul, en fazla ihracatı 4 milyar 691 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptı. Bu ülkeyi 4 milyar 557 milyon dolarla Almanya ve 4 milyar 5 milyon dolarla ABD izledi. Kocaeli en fazla ihracatı 2 milyar 557 milyon dolarla İngiltere'ye yaptı. Bu ülkeyi 2 milyar 370 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 854 milyon dolarla İtalya takip etti. İzmir en fazla ihracatı 2 milyar 341 milyon dolarla Almanya'ya gerçekleştirdi. Bu ülkeyi 1 milyar 512 milyon dolarla Hollanda ve 1 milyar 491 milyon dolarla ABD izledi.

Faaliyet illeri istatistiklerine göre en fazla ihracat yapan 15 il ve ihracat rakamları şöyle:

Nadir Küpeli: Yıllardır Eskişehir'in ihracatı 1 milyar dolar üzeri olarak açıklanıyordu, Eskişehir'in en çok ihracat yapan iller arasında 12. sırada olduğu net olarak görülmüş oldu

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan üretim yerlerine göre göre ihracat verileri sıralamasında Eskişehir'in 4,2 milyar dolarlık yıllık ihracatla 81 il arasında 12. sırada yer almasına ilişkin Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli yaptığı açıklamada, "Yıllardır dile getirdiğimiz bir uygulamaya Ticaret Bakanlığımız 2024 yılı itibariyle hayata geçirdi. Çünkü mevcut verilerde Eskişehir’in ihracat 1 milyar doların üzerinde bir rakam olarak açıklanıyordu. Oysa bugün Bakanlığımız tarafından açıklanan verilerden de görüldüğü üzere bizim sanayi kuruluşlarımızdan elde ettiğimiz verileri doğrulayan bir sonuç açıklandı. Eskişehir’in yüzde 90’lık kısmı sanayi kuruluşlarının üretiminden kaynaklanan ihracat verilerine göre, 2022 yılında toplam 4 milyar 245 milyon dolar olan ihracatının 2023 yılında yüzde 0,88 artışla 4 milyar 277 milyon dolara ulaştığı ve Türkiye’de en çok ihracat yapan ilk 15 il arasında 12. sırada yer aldığını net bir şekilde görmüş olduk” dedi.

"İhracatta hedef önce 5 milyar dolar"

Nadir Küpeli açıklamasında sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuoyuna açıklanan bu veriler gerçekten çok önemliydi. Halen açıklanan istatistiklerde firmaların merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak derlenen ihracat verileri paylaşılıyordu. Şimdi en önemli veri olan, firmaların esas üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan “Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistikleri” oluşturulmuş ve Ticaret Bakanlığımız tarafından her ay Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Veri Bülteni kapsamında kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu çerçevede elde edilen istatistikler; il, ürün, ülke gibi alt kırılımlarda detaylı analize imkân vererek, illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler içermektedir. Böylece, bu istatistiklerin il bazlı/bölgesel politikaların veriye dayalı olarak belirlenmesine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bugün Eskişehir’de 450’ye yaklaşan düzenli ihracat yapan sanayi kuruluşumuz ve yeni devreye girecek tesisler sayesinde, 5 milyar dolarlık ihracat hedefimize kısa sürede ulaşacağız.”

"Savunma ve havacılık sektör ihracatında 3. sıradayız"

EOSB Başkanı Nadir Küpeli Eskişehir savunma ve havacılık sektörü ihracatında 81 il içinde 3. Sırada yer aldığını da belirterek, “TİM verilerine göre 2023 yılında ülkemizin savunma ve havacılık sektör ihracat toplamı artış trendini sürdürerek 5 milyar 545 milyon dolara ulaştı. Yüksek teknoloji gerektiren bu sektörde en çok ihracat yapan illerin sıralamasına baktığımızda 2023 yılı ihracat verilerine göre birinci sırada 2 milyar 751 milyon dolar ile İstanbul yer alırken, 1 milyar 783 milyon dolar ile Ankara ikinci sırada ve 436 milyon dolar ile Eskişehir üçüncü sırada yer almaktadır. Bu 3 ilimiz Türkiye’nin savunma sanayi ve havacılık sektöründeki ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştirmektedir. Eskişehir’in 2022 yılında 350 milyon dolar olan savunma ve havacılık sektör ihracatı yüzde 25 artışla 2023 yılında 436 milyon dolara ulaşmıştır. İnşallah yeni yapılan yatırım ve sektörün büyüme potansiyeli ve alınan yeni siparişlerle birlikte Eskişehir’in kısa sürede bu sektörde 1 milyar dolarlık ihracat sınırını geçeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@