banner163

Türkiye'de bir ilk! Eskişehir'de açıklandı

Türkiye'nin ilk ve tek yerli şanzımanı Ford Otosan'ın Eskişehir Fabrikası'nda düzenlenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ali Koç'un da katıldığı törenle tanıtıldı...

EKONOMİ 19.10.2021, 17:54 19.10.2021, 20:48
Türkiye'de bir ilk! Eskişehir'de açıklandı

Ford Otosan, 58 milyon euro yatırımla geliştirdiği Türkiye'nin ilk ve tek yerli şanzımanını Eskişehir'De İnönü ilçesinde bulunan fabrikasında tanıttı.

Ecotorq şanzıman ile Ford Otosan, motor, aks ve şanzıman olarak üç aktarma organını da geliştiren otomotiv markaları arasına girdi.

Tanıtım törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Prof.Dr. Nabi Avcı, Prof.Dr Emine Nur Günay ve Harun Karacan, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Metal-İş Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak ve çok sayıda kişi katıldı... 

Bakan Varank, "Bugün Ford Otosan'ın üretmeyi başardığı ilk ve tek yerli şanzımanın tanıtımı amacıyla bir araya geldik. Son 6 yıldır ihracat şampiyonu olan Ford Otosan Türkiye'nin bugününe ve yarınına yatırım yapmaya devam ediyor. Pandemiye rağmen hız kesmeden hatta vites yükselterek devam ediyor" diye konuştu. 

Türk mühendisleri geliştirdi... Türkiye'nin dünyadaki rekabetçi gücüne de büyük katkı sunacak

Varank, "58 milyon avro yatırımla Ford Otosan'ın mühendisleri tarafından üretilen ilk ve tek yerli şanzımanla gurur duyduk. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu çalışmalara destek verdiğimiz ve bu gurura ortak olduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Son 19 senede Ford Otosan'a AR-GE çalışmaları için 1,6 milyar lira destek sağladık. Şanzıman projesinde de kendilerine 15 milyon lira destek aktardık. Bu modern fabrikanın şanzıman üretmesi amacıyla da 900 milyon liralık yatırım teşvik belgesi düzenledik. İnşallah şanzıman üretimiyle birlikte Ford Otosan, dünyanın sayılı kamyon üreticilerinden biri haline gelecek. Türkiye'nin dünyadaki rekabetçi gücüne de büyük katkı sunacak" dedi. 

Bakan Varank, "Sıfırdan bir şanzımanın geliştirilmesi kolay bir şey değil. Bu projede 250'den fazla mühendis görev yaptı. Buna yakın sayıda teknik personel de görev aldı. Tasarım ve test açamaları 5 yıl sürdü. Geliştirilen şanzıman birbirinden zorlu testlere tabi tutuldu. İşte şimdi bu şanzımanlar kamyonlarda kullanılmaya başlanacak. Tasarımı ve ARGE'si Türk mühendisler tarafından geliştirilen şanzımanlar kullanılacak. Bu kamyonlar 40'tan fazla ülkeye de ihraç edilecek. Hem Ford Otosan, hem yerli sanayi hem de Türkiye kazanmış olacak" dedi. 

Bakan Varank, "Otomotiv endüstrisi ülkemizin sürükleyici sektörlerinden biri. Yarattığı istihdam ve katma değer ekonomimizi derinden etkiliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bunları iyi okuyor ve sektörle dirsek teması halinde politikalarımızı sürekli güncelliyoruz. Eskinin 'Biz yapamayız, dışarıdan hazır alalım'  diyen siyasetçilere artık Türkiye'de yer yok. 'Daha ucuzunu dışarıdan alıyoruz' kolaycılığına kaçan bürokratlara da artık Türkiye'de yer yok. Aksine Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milli sanayiyi, milli üretimi haykıran bir Türkiye var" dedi. 

Bakan Varank, "Burada karar alıcıların sektörün içinden gelmesi çok önemli. Masa başında bir takım tahminlerde bulunabilirsiniz, ama piyasada bulunuyorsanız, aslında sizin tecrübeleriniz masa başındaki danışmanların tecrübesinden daha değerli hale geliyor. Biz de siyasette bunu yapmaya çalışıyoruz. Sürekli dolaşarak, fabrikaları gezerek, sektörle konuşarak uygulamalarımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Daha pahalı olabilir ama, yerlisini geliştirmeliyiz, ülkemizi bir üst lige çıkaralım diyen siyasetçiler, bürokratlarla çalışıyoruz" diye konuştu. 


“Ülkemizde otomobil ve hafif ticari araç satışları 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 61,3 arttı”

Konuşmasında Özdemir Bayraktar için taziyeyle başlayan Bakan Varank, pandemi nedeniyle küresel ölçekte otomotiv sektörünün darbe aldığını belirtti. Türkiye’de alınan önlemlerle Çin, Avrupa ve ABD’ye göre bu darbeden daha az etkilendiklerine dikkat çeken Varank, “İki yıldır devam eden pandemi, dünyadaki yerleşik düzeni alt üst etti. Küresel zincirlerin kopmasına neden olarak tüm ekonomileri derinden sarstı ve maalesef otomotiv sektörü de pandemiden nasibini alan sektörler arasındaki yerini aldı. Bilhassa binek araç satışları dünyada büyük darbe yedi. Araç satışları Çin’de, ABD’de ve Avrupa’da büyük oranlarda düştü. Hamdolsun ülkemizde aldığımız önlemlerin de etkisiyle biz böyle bir sıkıntı yaşamadık. Ülkemizde otomobil ve hafif ticari araç satışları 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 61,3 oranında arttı. Tabi esas önemli olan husus bu artışın sürekliliğinin sağlanabilmesidir. Malumunuz otomotiv endüstrisi ülkemizin sürükleyici sektörlerinden bir tanesi” diye konuştu.



“Türkiye sadece elektrikli araçlarda değil uçan araçlarda da liderliğe oynamakta kararlıdır”
Türkiye’nin elektrikli araçlarda liderliğe oynama hedefinin olduğunu ve gelecekte uçan araçlarda aynı hedefe sahip olduklarını aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bazıları dar bakış açılarıyla eğlene dursun, ben de durmaksızın söylemeye devam edeceğim. Türkiye sadece elektrikli araçlarda değil uçan araçlarda da liderliğe oynama noktasında kararlıdır. Şimdiden geleceğin teknolojilerine yatırım yapmak bir tercih değil bir zorunluluktur. İnşallah gümbür gümbür gelen gençlerimizle bunu da başaracağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.



Ali Koç: Eskişehir'de üretiyor, 40'ı aşkın ülkeye ihraç ediyoruz 
Türkiye’nin başta Avrupa olmak üzere 40’ı aşkın ülkeye Eskişehir’de üretilen ağır ticari araçları ihraç ettiğine vurgu yapan Ali Koç, “An itibarıyla başta Avrupa olmak üzere, 40’ı aşkın ülkeye Eskişehir’de üretilen ağır ticari araçlarımızı ihraç ediyoruz. Otomotiv sektörü Türkiye’nin lider ihracat sektörü. Fakat her 100 liralık ihracatın 45-50 lirası ithal girdiyle yapılıyor. Kamyonumuzun yüzde 90’ı tamamen yerli. Ülke olarak pek çok endüstride yerlilik oranına öncelik veriyoruz. İşte bu kamyon da gerçek anlamda Türk mühendisliği ve işçiliğinin bir eseridir. Yani sizlerin arkadaşlar. Sizlerin eseridir. Allah razı olsun, sağ olun, var olun. Başarılarınızın devamını dilerim. Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanını sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Töreni ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açıklamalarını aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@