Türkiye dünyada 6'ncı Avrupa'da ilk sırada

Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2020 raporuna göre Türkiye, ormanlık alandaki ortalama net kazanç açısından Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Türkiye, dünya sıralamasında ise 6'ncı sırada...

EKONOMİ 25.12.2020, 10:52 25.12.2020, 11:10
Türkiye dünyada 6'ncı Avrupa'da ilk sırada

Gıda ve Tarım Örgütü (Food and Agriculture Organization of the United Nations) (FAO), 2020 yılı Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi'ni dijital raporla (FRA 2020) açıkladı. Raporda 1990-2020 yılları arasında, 236 ülke ve bölgede 60'dan fazla ormanla ilgili değişkenin durumu ve trendleri incelendi. Dünyanın geleceği açısından oldukça büyük önem taşıyan bu raporda, FRA tarafından sağlanan bilgiler, dünya ormanlarının kapsamlı bir görünümünü sunuyor. 

Sürdürülebilir Kalkınma'da payı büyük

Birleşmiş Milletler'in 25 Eylül 2015 tarihinde New York'ta düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde bir araya gelen ülke liderlerinin 2030 yılı için belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, bu raporda yeniden dile getirilerek dünya ormanlarının neden korunması ve arttırılması gerektiği ifade ediliyor.

İstatistiki verilere geçmeden önce bu 17 hedefi ana hatlarıyla hatırlamakta fayda var. Yoksulluğa son, açlığa son, sağlıklı birey, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, temiz su ve sıhhi koşullar, erişilebilir ve temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azalması, sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları, sorumlu tüketim ve üretim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış, adalet ve güçlü kurumlar, son olarak da hedefler için ortaklıklar...

BM'nin 2030 hedefleri açısından önemli

Bu yukarıda sıralanan 17 maddenin birçoğu sürdürülebilir ormanlarla sağlanacak. Yoksulluğu ve açlığı ortadan kaldırma, iklim değişikliği ve çevresel bozulmayla mücadele gibi hedeflere ulaşılması büyük ölçüde doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımıyla mümkün olabilecek. Tam da bu yüzden ormanlar, Birleşmiş milletler 2030 hedeflerinin merkezinde yer alıyor. 

Tüm insanlığın ortak noktası

Ormanlar yalnızca dünya üzerindeki 1 milyardan fazla insana gıda, ilaç, biyoyakıt kaynağı olmakla kalmıyorlar. Toprağı ve suyu koruyor, bununla birlikte gezegendeki biyolojik çeşitliliğin de 4'te 3'ünden fazlasını barındırıyor. Öte yandan ülkelerin sosyo-ekonomik gelişimine sağladıkları katkının yanı sıra on milyonlarca insan için de iş ve gelir kapısı... Bu nedenle Türkiye'nin net orman kazancındaki verileri önemini her geçen gün arttırıyor. 

Türkiye Avrupa'da 1'inci

Rapora göre 1990'dan beri en fazla net orman kaybı Afrika kıtasında yaşandı. Afrika'yı da Güney Amerika takip ediyor. Asya kıtası ise 2010-2020'de en yüksek net orman alanı kazancına sahip olurken kıtayı Okyanusya ve Avrupa izledi. Türkiye de bu noktada artıya geçen ülkeler arasında kendini gösteriyor. 2010-2020 yılları arasına ülkeler bazında baktığımızda, Türkiye'nin net ormanlık alan kazancında ilk 10 ülke arasına girdiğini görüyoruz. Dünyada ormanlık alanda en çok yıllık net kazanç sağlayan on ülke arasında Türkiye 6'ncı sırada yer alan Türkiye'nin önünde Çin, Avustralya, Hindistan, Şili ve Vietnam yer alıyor. Avrupa ülkeleri arasında ise ilk sırada yer alan Türkiye'yi Fransa, İtalya ve Romanya takip ediyor. 

Tablo 8: İlk 10 ülke için yıllık alanda ortalama net kazanç* 

Orman Genel Müdürlüğü duyurdu

Orman Genel Müdürlüğü de sosyal medya hesabınan yaptığı paylaşımla bu verileri duyurdu. Yapılan paylaşımda "Ormanlık alanda net kazanç bakımından ülkemizin yıllık ortalama 114.000 ha ormanlık alan artımı ile Avrupa'da 1. dünyada 6. sırada olduğunu biliyor muydunuz? Yeşil Vatan aşkıyla daha fazlası için çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerine yer verildi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@