banner163

Web 3.0 coinleri ve Web 3.0 projeleri… Kripto dünyasında yeni trend

Kripto dünyasının yeni trendi Web 3.0 nedir? Web 3.0 coinleri ve Web 3.0 projeleri...

EKONOMİ 28.11.2021, 20:41 29.11.2021, 02:19
Web 3.0 coinleri ve Web 3.0 projeleri… Kripto dünyasında yeni trend

Metaverse, internetin geleceğini şekillendirecek kavramlardan biri olarak gündeme gelirken, gündemde dikkat çeken konulardan biri de Web 3.0 ve Web 3,0 coinleri...  Web 3.0’ın öncesinde Web 1.0 ve Web 2.0 vardı. Web 1.0 döneminde belirli web siteleri bulunurken kullanıcılar sadece verilen bilgiyi alan kişi konumundaydılar. Yani tek yönlü bilgi akışı bulunuyordu. Statik web siteleri vardı. Web 2.0’a gelindiğinde ise kullanıcılar artık içerik üretebilmeye başladı ve karşılıklı bir bilgi akışı da başlamış oldu. Statik internet sitelerinin yerini sosyal medya ve sürekli güncellenen web siteleri aldı. 

Web 3.0 nedir?
Web 3.0, "geleceğin interneti" diye de ifade edilen internet için büyük bir değişimi ifade ediyor. Önceki yıllarda internetin yeni neslinin Semantik Web olacağı düşünülüyordu. Berners-Lee, bu terimi, makinelerin içeriği insani bir şekilde işleyebileceği bir web’i tanımlamak için gündeme getirmişti. Semantik Web birkaç sebepten ötürü gerçekleşmedi. Bu sebeplerinden birinin RDF (kaynak tanımlama çerçevesi) olarak adlandırılan gerçek AI teknolojisinin uygulanmasının neredeyse imkansız olması olduğu ifade edildi. Semantik Web gerçekleşmedi ve Web 3.0’ın birçok yönden orijinal internete bir dönüş olduğu çeşitli çevreler tarafından konuşuluyor. Birçoğuna göre  Blockchain üzerinde depolama gibi teknolojilerin yükselmesiyle verilerin merkezden dağıtılmasına izin verilmesi, şeffaf ve güvenli bir ortam yaratarak Web 2.0’ın merkeziliğini, gözetimini ve reklamcılığını geride bırakıyor. Web 3.0 ise kişiselleştirilmiş web teknolojisi sunuyor. 

Web 3.0 coinleri neler?
Metaverse’ün ardından yeni trend Web 3.0 oldu. Piyasa değerine göre, en büyük Web 3.0 coin’leri sıralanırsa şöyle bir tablo göze çarpıyor. Sizler için derledik... 

Chainlink (LINK)
Chainlink'in blok zincirinde dış veri problemini çözmeyi amaçlayan bir oracle projesi olduğu ifade ediliyor. 

Piyasa değerinin 13 milyar dolardan fazla olduğu belirtiliyor. 
 


Filecoin (FIL)
Filecoin Cloudflare veya Amazon Web Services gibi popüler web servis sağlayıcılarına merkezi olmayan bir alternatif sunmayı amaçlıyor. 2017 yılında ortaya çıkan proje,15 Ekim 2020 itibari ile nihayet hayata geçti. Piyasa değerinin 7.5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. 

Theta Network (THETA)
Theta, video yayıncılığı için özel olarak oluşturulmuş blok zinciri tabanlı bir ağ. 2019 yılında başladı. Piyasa değerinin 7.2 milyar dolar olduğu belirtiliyor. 
 


The Graph (GRT)
The Graph projesi, Ethereum gibi blok zinciri ağları için veri sorgulama ve indeksleme protokolü olarak ifade edilirken, birçok kaynakta The Graph'ın şu anda Ethereum, IPFS ve POA’dan gelen verileri desteklediği belirtiliyor. Piyasa değerinin yaklaşık 5 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. 

Helium (HNT)
Helium, Nesnelerin İnterneti cihazları için merkezi olmayan, blok zinciri tabanlı bir ağ. 2019 yılının Temmuz ayında başlatılan Helium, ana hedefini IoT iletişimini geleceğe hazırlamak olarak açıklıyor. Piyasa değerinin 3 milyar dolara ulaştığı ifade ediliyor 


BitTorrent (BTT)
BitTorrent, satın alımından bu yana BTT adında bir token çıkardı. Token, tron blok zincirinde piyasaya sürüldü. Piyasa değerinin 2.7 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. 

Decentraland (MANA)
MANA, kullanıcıların içerik ve uygulamalar oluşturmalarına, deneyimlemelerine ve bunlardan para kazanmalarına olanak tanıyan, Ethereum tabanlı bir sanal gerçeklik platformu. Piyasa değerinin 5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. 

Engin Coin (ENJ)
Enjin, oyun ürünlerinden oluşan bir blok zinciri ekosistemi yaratmayı amaçlayan bir proje. Piyasa değerinin 2 milyar doları geçtiği ifade ediliyor. 

Siacoin (SC)
Sia; blok zinciri tabanlı, dağıtık, merkezi olmayan bir bulut depolama platformu. Siacoin ise bu platformdan doğan token. 2014 yılında başladı, resmi olarak 2015 yılında piyasaya sürüldü. Piyasa değerinin 1 milyar dolara yaklaştığı belirtiliyor.


Audius (AUDIO)
Audius, müzik sektöründe aracıları ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtilen bir blok zinciri projesi. 2018’de geliştirilen Audius’un piyasa değerinin 911 milyon dolar olduğu ifade ediliyo. 
 

Yorumlar (3)
Sercan 2 yıl önce
Cere var yeni çıktı. Takip edin derim.
Arda 2 yıl önce
Gate de cere diye bir token var. Onu araştıran oldu mu?
Arzu 2 yıl önce
projesi güzel bu sene şubat gibi hareketlenmesi bekleniyor

Gelişmelerden Haberdar Olun

@