Eskişehir'de dikkat çeken açıklama... "Kadın şoförlerin o sorunu yıllardır çözülmedi"

Eskişehir'de kadın hakları derneklerinin de dikkatini çekecek açıklama... "Kadın şoförlerin o sorunu da yıllardır çözülmedi"

HAYAT 11.02.2022, 13:11 11.02.2022, 13:20
Eskişehir'de dikkat çeken açıklama... "Kadın şoförlerin o sorunu yıllardır çözülmedi"

Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ESTRAM'da çalışan şoförlerin ve vatmanların çalışma ve ücret koşulları ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. 

"Odunpazarı'ndaki taş bina boş olmasına rağmen içeri alınmıyorlar"

Ramazan Uysal, "Toplu taşıma çalışanın genelde karşılaştığı istem dışı talihsiz yaşanan olaylara dün odunpazarı durağında yenisi eklenmiştir. Maalesef her gün ama her gün böyle sıkıntı ve stresini yaşamanın çekincesi ile şöförü , vatmanı, güvenliği çalışmaktadır. Maalesef son aylarda yaşanan ekonomik gelişmelerinde toplumun tüm kesimlerini etkilediği gibi ücretli ve dar gelirli kesimi ciddi bunaltmıştır. Neticesinde arkadaşlarımız maalesef ki bu şekilde istenmeyen olayların bir tarafı oluşturmaktadır. Tüm vatandaşlaırın anlayışlı ve sağduyulu davranması gerekmektedir. Toplu taşıma çalışanları görevi gereği toplumun tüm kesimlerine günün 24 saati hizmet etmekte olduğundan, devamlı olarak bu sorunlarla uğraşmaya ilaveten bu ağır kış şartlarında barıma ve ihtiyaçlarını karşılama sıkıntısı da yaşamaktadır. Odunpazarı'ndaki taş bina boş olmasına rağmen içeri alınmamaktadırlar veya o mevkiden barınma amaçlı herhangi bir büro kiralayarak tahsis edilememektedir.

"Kadın şoförlerin lavabo sorunu yıllardır çözülmedi... Mağduriyetler yaşanıyor"

Ramazan Uysal ayrıca, kadın şoförlerin lavabo sorununun da yıllardır çözülmediğini belirterek, "Bayan şoför arkadaşların lavabo sorunu olmasına rağmen yıllardır çözüm üretilmediğinden ciddi mağduriyetler yaşanmaya devam edilmektedir" dedi. 

"Vatman, bakımcı, güvenlikçilerin ısınma ve giyinme sıkıntıları da giderilmiyor"

Ramazan Uysal açıklamasında, "Bu ve buna benzer sorunlar diğer ulaşım birimlerinde vatman, bakımcı, güvenlikçilerin de ısınma, giyinme sıkıntıları giderilmemektedir" diye konuştu. 

"Toplu sözleşmeden doğan haklarından ısrarla mahrum bırakılıyorlar"

Uysal, "Çok yönlü ağır çalışma şartlarına ve birçok olumsuzluklara rağmen kanun, yönetmelik ve toplu sözleşmeden doğan haklarından ısrarla mahrum bırakılmaktadırlar. Vergi kanununun değişmesi nedeniyle AGİ'nin kalkmasından dolayı yeni uygulamadan doğan asgari ücretin netinin vergi istisnası ve damga vergisi karşılığı ücretleri 319 nolu gelir vergisi tebliğine rağmen. Belediyenin tüm kesimlerine 1 Ocak itibarıyla verilmiş olan yüzde 30,5 zam oranı belediye şirketlerinde asgari ücretin 1 lira üzerinde olan işçi olarak çalışanlarına, devalüasyonun sebebi olmadıklarını ve bütçelerinin müsait olmadığı belirtilerek olumlu çözüm üretilmediğinden mağdur edilmiştir. Kısacası her gün gelen zamlardan dolayı, zor ekonomik yaşam koşullar ağır çalışma şartlarının yanında, Ayrıca aracının hasar masrafını karşılayan emekçi asgari ücretten çalıştırılması ve bunun yanında birçok yaşadığı toplumsal sıkıntıları tüm kesimlerin yanında işveren ve amir pozisyonunda olan idareciler empati yaparak samimi bir şekilde çözüm üretilmesi gerekir. Hizmet verdikleri vatandaşında karşılıklı anlayış içinde sağlıklı iletişim kurmaları üzüntülere sebebiyet vermeyecektir" dedi.      
                                                                                       

                                                                                   

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@