Eskişehirli öğrencilerin projesi Teknofest ile ünlü oldu

Eskişehir Ticaret Borsası İlkokulu öğrencilerinin ilk defa Teknofest'te sergiledikleri proje konuşulmaya devam ediyor. İşte o proje ve Eskişehirli öğrencilerin başarı öyküsü...

HAYAT 24.08.2022, 16:51 24.08.2022, 17:48
Eskişehirli öğrencilerin projesi Teknofest ile ünlü oldu

İrfan Üstündağ - Eskişehir Ticaret Borsası İlkokulu dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan ve bu yıl 5.si düzenlenen Teknofest 2022’de büyük bir başarıya imza attı.

Eskişehir Ticaret Borsası İlkokulu, 2021-2022 eğitim öğretim yılı itibariyle robotik kodlama kurslarına ağırlık vererek ulusal ve uluslarası robot yarışmalarında Eskişehir’i temsil etme hedefiyle çalışmalarına hız verdi. 

Kulüp çalışmalarıyla bir araya gelen Eskişehir Ticaret Borsası İlkokulu öğrencilerinden Ege Yılmaz, Kayla Üstündağ, Ayşe Serra Devlez ve Yağız Yiğit Yazıcı Teknoborsa isimli takımı danışman öğretmenleri Osman Sıtkı Mert rehberliğinde kurdu.  

Teknoborsa takımı, özellikle deprem ve deprem öncesi anı ve sonrasında bazı dezavantajlar yaşayan özel gereksinimli bireylerin tahliye konusunda otonom destek sağayacak bir sistem olan TADOSİS'i (Özel Gereksinimli Bireylerin Akıllı Tahliye Doğrulama Sistemi) geliştirmeyi başardı. Projenin en önemli özelliği ise Türkiye’de hatta dünyada tek olması. 

TADOSİS nedir?

Teknoborsa takımının geliştirdiği TADOSİS, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Eskişehir Tepebaşı Ticaret Borsası İlkokuluna devam eden özel gereksinimli öğrencilerin yangın ve deprem gibi acil durum anlarında, herhangi bir yardımcı olmaksızın okul binasını güvenli olarak terk etmelerini ve bekleme alanlarında yerlerinin kolaylıkla tespit edilmesinin sağlanması için kullanılacak akıllı tahliye doğrulama sistemidir. 

TEKNOFEST 2022'de TADOSİS'in başarıları saymakla bitmiyor

Teknoborsa takımı "2022 Teknofest Engelsiz Yaşam" kategorisinde hazırladığı özel gereksinimli bireyler için Tahliye Doğrulama Sistemi (TADOSİS) projesi ile hakem değerlendirmesinde 87 puan alarak ön değerlendirme aşamasını başarıyla geçti.

Ardından 15 Temmuz 2022’de açıklanan detaylı rapor sonuçlarına göre ise takım TADOSİS (Özel Gereksinimli Bireylerin Akıllı Tahliye Doğrulama Sistemi) projelesi ile "Teknofest 2022 Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması" nda finale kalmayı başardı. 

Teknoborsa Takımı 5-7 Ağustos tarihlerinde Trabzon'da düzenlenen Türkiye Finallerinde son 60 takım arasına kalmayı da başardı.

Trabzon finalleri sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve Teknofest İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Eskişehir Ticaret Borsası İlkokulu'nun stantını ziyaret ederek başarı dileklerini iletti.

Hem ilkokul hem ortaokullar ile yarışarak ilk 10’a kalan tek ilkokul

14 Ağustos 2022’de açıklanan final sonuçlarına göre de proje, Engelsiz Yaşam Teknolojileri yarışmasına başvuran 11307 takım arasından ilk 10'a girerek Teknofest 2022 Samsun finallerine davet hakkını elde etti.

Takım, 30 Ağustos - 4 Eylül tarihlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Samsun Çarşamba Havalimanında finallerde TADOSİS projesiyle Eskişehir'i temsil etmeye hak kazandı. 


 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@