Kütahyalı ünlü çini ustasının hayalini kızı gerçekleştirdi

Kütahya'da, merhum babası, çini ustası Sıtkı Olçar'ın hayalini gerçeğe dönüştüren Nida Olçar, Sofça köyünde Türkiye’nin en büyük Lavanta Bahçesi için ilk adımı attı.

HAYAT 04.11.2022, 10:15 04.11.2022, 18:00

Kütahya'da, merhum babası çini ustası Sıtkı Olçar'ın hayalini gerçeğe dönüştüren Nida Olçar, Sofça köyünde Türkiye’nin en büyük Lavanta Bahçesi için ilk adımı attı.

Kütahya-Eskişehir yolu üzerindeki Porsuk Barajı kenarında babasından kalan topraklarda, babasının hayallerini gerçeğe dönüştüren Olçar, Lavanta Bahçesi için 21 dönümlük alana dikim işlemlerini gerçekleştirdi. Babası gibi kendisi de çini sanatçısı olan Nida Olçar, "Ben 11 yıldır elimden geldiğince bu ocağın bacasını tüttürüp onun gerçekleştirmeye ömrünün yetmediği projelerine kendi hayallerimi de katarak yaşatmaya çalışıyorum" dedi.

Olçar, "Bildiğiniz gibi, burası rahmetli babam Sıtkı Usta'nın 35 yıllık evi, atölyesi, ocağı. Ben de 11 yıldır elimden geldiğince bu ocağın bacasını tüttürüp onun gerçekleştirmeye ömrünün yetmediği projelerine kendi hayallerimi de katarak yaşatmaya çalışıyorum. Bugün köyden ablalarımız ile lavanta ekimi gerçekleştiriyoruz. Burada büyük bir bankanın da desteği ile birlikte büyük bir projeye başladık. Mutfak sanatları müzesi yer alıyor projemizde. Burada Kütahya çinisinin yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş reçetelerimiz ve yerel yemeklerimiz sergilenecek. Kasım da ektiğimiz lavantalarımız Mayıs-Haziran ayında inşallah çiçeklerini açacak. Aynı zamanda buraya mutfak sanatları merkezimizi kurduk yılbaşına kadar faaliyete geçmesini planlıyoruz. Kütahya‘nın çinisinin yanında eskimeyen yerel yemek reçetelerinden tatlar sunacağız. Lavanta tarlaları Isparta Burdur Afyon ve Bilecik bölgelerinde çok yaygın. 'Sıtkı lavanta projesi' Türkiye’nin en donanımlı Lavanta köyü olmaya aday. İçerisinde tıbbi aromatik bitki Merkezi, ATV yolları, serası, Tıny houseları, çadır kamp alanları ve karavan park alanları ile kendi enerjisini üreten çevre dostu Kütahya‘nın Turizm konusunda çehresine büyük zenginlik katacak bir tesis olacaktır. Şuan çevremizde ki birçok il turizm ve tanıtım konusunda bu modadan yararlanıyor. Resmi gazete de yayınlanan izinler ile ormanlara ve milli parklara bu tesisler kuruluyor. Ben de bir kadın girişimci olarak bir bankanın desteğiyle tarıma yöneldim. Bundan 3 ay sonra burayı çok farklı göreceksiniz. 21 dönüm alana kurmaya başladığımız bahçemiz doğal çekim stüdyosu olacak inşallah” diye konuştu.

Sıtkı Olçar kimdir?

1948 Kütahya doğumlu, ataları Selçuklulara kadar uzanan, hem dededen hem babadan ağa çocuğu olan Sıtkı Olçar; önceleri, Kütahyalı çinicilerden çini alım satımı yaparak, başlamıştır çini sanatına. O zamanların çinicilerine, değişik form ve desen üretmeleri için fikir vermişse de, belirli kalıbın dışına çıkmak istemeyen çiniciler tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Bunun üzerine, bu değişik fikirlere olumlu yaklaşan bazı ustaları da yanına alarak, 1973 yılında Osmanlı Çini Atölyesi adını verdiği, kendi bünyesinde, küçük bir atölye kurmuştur.

Olçar’ın keşfedilmesi ise; Artisan Sanat Galerisi Sahibi Ertan Mestçi’nin, kafasında şekillenen değişik form ve desenleri, Kütahyalı çini ustalarına uygulatmak için yolunun Kütahya’ya düşmesiyle olmuştur. Ertan Mestçi’yi, diğer çini ustalarının aksine heyecanla dinleyen, elindeki bütün işleri bırakarak, onun değişik fikirleri üzerinde çalışmalar yapmaya başlayan Olçar; arkeoloji, tarih, araştırma ve okuma merakı sayesinde, yaşadığı toprakların çeşitli kültüründen de faydalanarak, çiniye yeni bir soluk getirecek ve artık , “Sıtkı Usta” olma yolunda ilerleyecektir…

Pek çok çini ustasının içinde, Ertan Mestçi’nin hayalindekini anlayan ve bunları hayata geçiren bir tek Sıtkı Usta olmuştur.

1980’lerin başında sergilediği ilk çalışmalarında geleneksel 16.-17. yüzyıl İznik ve Kütahya çinilerinin, uzantısı gibi görülen tabaklar, çanaklar yapmış ve her yeni sergisinde, değişik form ve desenlerle kendini aşmıştır.

Sanatçı; 16.yüzyıldan beri, İznik ve Kütahya’da kullanılmayan mercan kırmızısı rengi üzerinde çalışmalar yaparak, mercan kırmızısına tekrar hayat vermiştir.

O, sevdiği toprakları hiç bırakmamıştır, bu topraklarda var olduğunu ve buraya ait olduğunu düşünmüştür hep…

Cenevre, Cezayir, Madrid, Londra, Tokyo, Osaka, Volos (Yunanistan), Paris, Newyork gibi dünya sanat piyasasının önemli merkezlerinde açtığı sergilerle, önceleri yabancılar tarafından, daha sonraları ise; Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesi edinmiştir.

Daha sonraları ise; Çininin Picasso’su, Çini Dervişi olarak anılacak ve bir dünya markası olacaktır. Bunun bilincinde olmasına rağmen, sanki bütün bu başarılara imza atan kendisi değilmişçesine tevazuu elden bırakmamıştır.

Olçar,2008 yılında UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü almıştır.

Zirveye çıkmanın kolay, fakat orda durmanın zor olduğunu dile getirmiştir hep.

“Sıtkı” imzasını yukarıya doğru atmasının sebebi de budur. Onun zirveye çıkışını temsil etmektedir bu imza…

Sadece sanatı değil, yaptığı faaliyetlerle, yardımseverliliğiyle, sevecenliliğiyle, gösterişi hiç sevmeyen, doğal oluşuyla, mütevaziliği ve en önemlisi; “İnsan” oluşuyla tanınmıştır hep.

Sıtkı Usta deyince, çok şey gelir insanların aklına. Dağda ismini bile bilmediği, bir çobanda da vardır hatırası. Onu bir gün önce, İş adamı Rahmi Koç’la British Museum’daki bir çiniyi tartışırken, bir gün sonra; halktan biriyle sohbet ederken,ya da; atıyla, üç tekerlekli bisikletiyle, motoruyla Kütahya sokaklarında dolaşırken bulabilirsiniz.

Memleketi Kütahya’yı tanıtmak, şehre hareket getirmek için, çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunmuştur. Uçurtma şenlikleri, uno, jeep rallileri, motor yarışları…Bu faaliyetler içerisinde gelenekselleşen, 18 yıl boyunca her yaz düzenlediği “Frig Vadisi” kamplarıyla da dikkatleri üzerine çekmiş, toplumsal sorunlarla da ilgilenmiştir.Sorunları yetkililere duyurmak ve insanları bilgilendirmek adına,köşe yazıları yazmıştır.

Renkli bir kişiliği olan Sıtkı Usta, 15 Kasım 2010 yılında Pankreas Kanserine yakalanarak vefat etmiştir.

Yorumlar (1)
Muhammet ok43 Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun sıtkı usta Kütahyamızın medarı iftarı idi keski kütahyamızda faliyet gösteren iş insanları herbirisi merhum sıtkı bey gibi bu memleketi düşünebilseler onun mütevazi hali gülen yüzü sevenlerine hep g 1 yıl önce
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.
merhum sıtkı usta Kütahyamızın medarı iftarı idi keşli memleketimizde faliyet gösteren iş insanları onun gibi kütahyamızın tanıtımı ve gelişmesi için birşeyler yapabilseler.
Merhum sıtkı usta gülen yüzü ve mütevaziliği ile sevenlerinin gönlüne taht kurmuştur.
Rahmetle Minnetle yadediyorum.
Sevgili kızı saygıdeğer nida hanımefendiye çalışmalarında başarılar diliyor Saygılar sunuyorum...

Gelişmelerden Haberdar Olun

@