Türk Dünyası Vakfı Eskişehir'de gençler için hayata geçirdi... Prof.Dr. Nabi Avcı: Bu bir başlangıç

Türk Dünyası Vakfı'nın başlattığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Eskişehir'deki üniversitelerin de destek verdiği Türk Dünyası Gençlik Dijital Medya Akademisi’nin sertifika töreni gerçekleştirildi. Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. Nabi Avcı, " İnşallah, bu bir başlangıç. Önümüzdeki dönemde daha kapsamlı projeler gerçekleştireceğiz" dedi.

HAYAT 29.09.2023, 19:43 29.09.2023, 20:02
Türk Dünyası Vakfı Eskişehir'de gençler için hayata geçirdi... Prof.Dr. Nabi Avcı: Bu bir başlangıç

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Gelecek Gençlerin, Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında Türk Dünyası Vakfı tarafından eğitim ve kültür projesi olarak hazırlanan Türk Dünyası Gençlik Dijital Medya Akademisi’nin Kapanış Etkinliği ve Sertifika Töreni, Eskişehir'de Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi Millet Kıraathanesi’nde gerçekleştirildi.

Türk Dünyası gençleri öncelikli olmak üzere genç girişimcilerin ve sanatçıların bilgi ve tecrübelerinin arttırılmasına ve dijital dünyada her geçen gün yerini almakta olan Kültür Endüstrileri unsurlarını yakalamalarına imkân sağlayan Türk Dünyası Gençlik Dijital Medya Akademisi’nin  Kapanış Etkinliği ve Sertifika Töreni Türk Dünyası Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı ev sahipliğinde Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Eskişehir İl Milli Eğitim Sinan Aydın, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünden Proje Müdürü Emire Cete, Anadolu, Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitelerinden akademisyen ve öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleşti. 

Törende, Türk Dünyası Vakfı Proje Koordinatörü Mustafa Çelik, Proje Danışmanları Prof. Dr. Murat Ataizi ve Dr. Ali Atalay proje ve süreç hakkında bilgi verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden Proje Müdürü Emire Cete, Bakanlık olarak böyle bir projeye destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, Türk Dünyası Vakfı ve ilgili kurumlara teşekkür ettiklerini ifade etti. 

Prof.Dr. Nabi Avcı: "Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecince kalıcı eserlere ağırlık verdik, şimdi önceliğimiz gençlere yönelik faaliyetler"

Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr.  Nabi Avcı da yaptığı konuşmada, "Türk Dünyası Vakfı olarak bugüne kadar Eskişehir'de ve komşu illerde birçok etkinlik düzenledik. Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecince daha çok kalıcı eserlerle meşgul olan Vakfımız, şimdi bu örnek program da gösteriyor ki, Vakfımızın asıl gayesi olan, birinci önceliği olarak gençlere yönelik faaliyetlere ağırlık vermektir. Bunun ilk örneklerinden birini de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirmek olmaktan mutluyuz, Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Projede görev yapan sevgili hocalarımıza, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze de teşekkür ederiz. Sayın Valimize de hiç kesilmeyen destekleri için ayrıca teşekkür ederiz. Anadolu, Osmangazi ve Eskişehir Teknik üniversitelerimize de çok teşekkür ediyoruz. İnşallah, bu bir başlangıç. Sizin de gördüğünüz gibi çok doğurgan bir proje. Kendi içinde birçok projeye kaynaklık eden bir proje. Dolayısıyla inşallah önümüzdeki dönemde bu projeleri çok daha kapsamlı olarak gençlerimizin katkıları ile gerçekleştireceğiz" dedi. 

"Elimizde önemli bir model ve örnek de var... EBA projesi"

Prof.Dr. Nabi Avcı, "Bunun için elimizde uygun bir örnek de var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim Bilişim Ağı (EBA)... EBA projesini, Milli Eğitim Bakanlığı'nda dershanelerin kapatılması ve dönüştürülmesi sürecinde destek bekleyen öğrencilere ve velilere katkı sunmak üzere tasarlamıştık. Orta eğitim düzeyinde dünyanın en büyük orta eğitim portalıdır. Elimizde şimdi böyle bir model ve tecrübe varken, bunu inşallah kültür platformlarına da taşıyabiliriz. Bir büyük sinerjinin kapıları açılmış olur inşallah" diye konuştu. 

Vali Aksoy: "Türk dünyasını da kapsayan büyük ve değerli bir proje"

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy da yaptığı konuşmada, "Gelecek gençlerin. Bugün bizlerin bulunduğu yerlerde sizler olacaksınız. Bunun için sizlerin bizlerden daha iyi yetişmesini önemsiyoruz. Bu proje bu anlamda da önemli bir proje. Bu projeyi daha anlamlı hale getiren de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızın dışında, Türk dünyasını da kapsayan daha büyük bir proje olması. Dijital medya ve sosyal medya önemli mihenk taşlarından biri. Özellikle sosyal medyada dezanformasyon oldukça fazla, yanlış bilgilendirmeler konusunda bilinçli olmak, medya okur-yazarlığı oldukça önemli. Bu alanlarda yapılan bu çalışmalar gençlerimizin geleceğe daha güvenli adım atmaları konusunda da ciddi katkılar sağlayacaktır. Kültürel gezilerin de bu projede yer alması başka bir anlamlı tarafıdır. Tarihi dokuların gezilmesi ve bilgi sahibi olunması da çok değerlidir. Sayın Bakanımıza, Bakanlıkları döneminde de, Türk Dünyası Vakfı olarak da Türkiye'nin daha iyi noktalara gelebilmesi adına yürüttüğü önemli çalışmalar dolayısıyla teşekkür ediyorum. Bu proje de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, üniversitelerimizin de katkıları gerçekleşti. Tüm emeği geçen kuruluşlara teşekkür ediyorum" dedi. 

Türk dünyasından Eskişehir'e gelen gençleri bir araya getirdi... 10 ay sürdü, 10 eğitim ve 12 uygulama atölyesi ile gerçekleşti
 
Türk Dünyası'nın farklı ülkelerinden Eskişehir'e yükseköğrenim için gelen gençlerin ortak bir projede bir araya gelmesi, birlikte çalışma kültürünün desteklenmesi ve dünyada her geçen gün yerini almakta olan dijital medya ile kültür endüstrileri unsurlarını yakalamaları amacıyla ''Türk Dünyası Kültür ve Sanat Portalı'' ile Türk Dünyası kültürüne katkı sunulması gayesiyle proje toplam 10 ay; 10 eğitim ve 12 uygulama atölyesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Türk Dünyası Vakfı tarafından oluşturulan bilgisayar atölyesinde gençler; NFT, Dijital Kodlama, Kültür Endüstrilerinin Dijital Dönüşümü, Kültür ve Dijitalleşme, Yeni Medya ve Kültür Algısı, Blokchain Teknolojileri, Dijital Ekonomi, Yapay Zekâ gibi konularda alanında uzman akademisyenlerden eğitim alarak, uygulama imkânı buldular. 10 aylık proje süresinde edinilen bilgi ve birikimi ile Türk Dünyası ortak kültür portalına veri girişi sağladılar.


 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@