banner163

Eskişehir'e yeni park... İçinde neler olacak?

Eskişehir'de yapılacak yeni tematik park için çalışmalar başladı... “Eskişehir Paju Dostluk Parkı” ağaç dikme töreninde Güney Kore ile kardeşlik ve dostluk mesajları verildi. Yeni parkta neler olacak?

HAYAT 22.05.2024, 16:36 22.05.2024, 16:44
Eskişehir'e yeni park... İçinde neler olacak?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında kardeş şehir olduğu Güney Kore’nin Paju kenti ile kardeşlik ilişkileri kapsamında “Eskişehir Paju Dostluk Parkı”nı yapıyor. Tematik parkın temeli ağaç dikimi ile atılırken, düzenlenen Ağaç Dikim Töreni’nde kardeşlik ve dostluk mesajları verildi.

Gökmeydan'da 30 bin metrekarelik alanda

8 ayrı ülkenin 9 kenti ile kardeş şehir ilişkisi kuran Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında kardeş şehir protokolü imzaladığı Güney Kore’nin Paju kenti ile kardeşlik sürecini yeni bir aşamaya taşıdı. Bu kapsamda Gökmeydan Mahallesi’nde 30 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek olan ve çalışmalarına başlanan tematik park için “Eskişehir Paju Dostluk Parkı Ağaç Dikim Töreni” düzenlendi. Tören öncesi Paju Belediye Başkanı Kim Kyung-İl, Paju Şehir Meclisi Belediye Meclis Üyesi Lee Jin Ah ve Paju Delegasyonu Üyeleri, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’yi makamında ziyaret etti. Heyeti ağırlamaktan büyük onur duyduğunu ifade eden Ünlüce, “Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmemin ardından ilk kardeş şehirlerimizden ziyaret, sizler tarafından gerçekleşti. Bu anlamda çok mutlu oldum. Kardeş şehir ilişkilerimizin daha ileri noktaya taşınması için gereken tüm çalışmaları yapacağız. Tekrar hoş geldiniz.” dedi. Paju Belediye Başkanı Kim Kyung-İl de Ünlüce’ye misafirperverliği için teşekkür ederek, Eskişehir’i çok beğendiğini ve birlikte çok güzel işler yapmaya devam edeceklerini belirtti.

 

Törene Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yeondoo Jeong, Paju Belediye Başkanı Kim Kyung-İl, Paju Şehir Meclisi Belediye Meclis Üyesi Lee Jin Ah, Türk-Kore İletişim Derneği Görevlisi Sungyeol Jeon ve Paju Delegasyonu üyeleri, belediye bürokratları ve Gökmeydan Mahalle Muhtarı Mesut Ertan katıldı. Törende konuşan Ayşe Ünlüce, “Öncelikle şahsım ve tüm Eskişehirliler adına hepinizi selamlıyor, sizleri burada görmekten duyduğum mutluluğu ifade ederek şehrimize hoş geldiniz diyorum. Her ne kadar binlerce kilometre uzaklıkta olan iki ülke olsak da, iki büyük milletin güçlü bağları ve mesafeleri ortadan kaldıran örnek dayanışması dünya tarihinin en özel sayfalarında yer almıştır. Bildiğiniz üzere bu tarihi ve güçlü bağlarımızı 2007 yılında imzaladığımız kardeş şehir protokolü ile taçlandırarak yeni bir aşamaya taşıdık. Böylece Eskişehir ve Paju olarak kardeşlik ilişkilerinin 17’nci yılına ulaşmanın büyük gururunu yaşıyoruz. Bu süre zarfında iki ülke ve iki şehir halklarını yakınlaştıran çok güzel çalışmalar gerçekleştirdik. Kardeşliğimizin yansıması olarak eğitimden, kültür ve sanata, sosyal etkinliklerden iktisadi ilişkilere kadar birçok alanda örnek iş birliklerine imza attık. İki ülkenin dostluğunu simgeleyen anıtlar, ortak kültürümüzü yansıtan sergiler açarak kültürel buluşmayı güçlendirdik. Hepinizin bildiği üzere Türkiye’de 50 binden fazla insanımızın hayatını kaybettiği bir deprem felaketi yaşadık. Acı olay sonrası afet bölgesine yardım ulaştırmak üzere bizlere destek için ilk ulaşanlar arasında kardeş şehrimiz Paju’nun olması, Eskişehirlileri ayrıca duygulandırmış ve çok mutlu etmiştir. Bu örnek dayanışma için de Eskişehirliler ve deprem bölgesindeki 11 şehrimiz için sizlere teşekkür etmeyi borç biliyorum. Eskişehir Paju Dostluk Parkı’nın da temellerini ağaç dikerek atıyoruz. Bu parkın da iki şehir ve iki ülkenin dostluk ve kardeşliğini simgesi olacağına inanıyor, teşekkür ediyorum.” dedi.   

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yeondoo Jeong da konuşmasında, “Paju ve Eskişehir 2007 yılında kardeş şehir olduğundan bu yana aktif ilişkiler içindeydi. Onun sonucu olarak bu parkın kurulması dolayısıyla tebrik ediyorum. Kore ve Türkiye için kan kardeşi diyoruz. Birbirimizi bu anlamda hep kardeş olarak anıyoruz. 6 Şubat depremi sonrası Kore olarak Türkiye’ye arama kurtarma ekibi, konteyner göndererek Türkiye halkına destek vermeye devam ettik. Kore ve Türkiye halkının birbirine karşı anlayış sevgi ve ilgisini diğer ülkelere göre daha ileride olduğunu söyleyebiliriz. Eskişehir Paju Dostluk Parkı’nın sadece bir proje olmakla kalmayıp Türkiye ve Kore arasında da bir dostluk göstergesi olacağını düşünüyorum. Özellikle Eskişehir’in çok sayıda öğrencisi olduğunu duydum. Umarım birçok genç bu parkı ziyaret ederek Kore kültürünü tanıyacaklardır.” ifadelerini kullandı.
Paju Belediye Başkanı Kim Kyung-İl de yaptığı konuşmada, “Bu parkın oluşmasında gösterdikleri ilgi için Başkan Ayşe Ünlüce’ye çok teşekkür ederim. Bu parkı sabırsızlıkla bekleyen Paju vatandaşlarının sevgi ve saygılarını iletmek istiyorum. Parkın Eskişehir ve Paju için kültürümüzün ortak mekanı olmasını diliyorum. Bu ilginin artması için iş birliğimizin devam etmesini umuyorum. Kardeşliğimizin artması için Paju Belediyesi elinden geleni yapacaktır.” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Ünlüce Kore heyeti birlikte ağaç dikimi gerçekleştirdi. 

Eskişehir'in yeni tematik parkında neler olacak?

Odunpazarı İlçesi Gökmeydan mahallesinde Türkiye-Kore Dostluk Anıtı ve bereketi simgeleyen Jan-Seung ve Sot-Dae heykellerinin bulunduğu Kentpark’ın güneyinde bulunan ve Gündoğdu-2 Kentsel Dönüşüm Gelişim Proje Alanı içerisinde yer alan yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda yapılan Eskişehir-Paju Dostluk Parkı, iki belediyenin teknik ekiplerinin çalışması ile hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında alanda Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından doğal görünümlü tepeler oluşturulurken bitki dikimi, çim ekimi ve sert zemin kazı dolgu işleri yürütülüyor. Proje ile Güney Kore kültürünü anlatan sanatsal eser ve faaliyetleri içeren “Geleneksel Atölye Yapıları, Seramik Fırını, Sempozyum Binası, Açık Hava Tiyatrosu, Kore Restoranı, Seyir Kulesi, Gizli Bahçe, Nilüfer Göleti, Doğal Yürüyüş Yolları, Geleneksel Kore Bahçeleri” bulunacağı açıklandı. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@