Avrupa Süper Ligi resmen açıklandı! İşte tüm detaylar

15 kurucu üyeden oluşan Avrupa Süper Ligi nedir? Hangi kulüpler yer alacak? formatı nasıl olacak? İşte detaylar...

SPOR 19.04.2021, 11:02 19.04.2021, 11:26
Avrupa Süper Ligi resmen açıklandı! İşte tüm detaylar

Uzun zamandır gündemde olan UEFA'dan bağımsız bir Avrupa ligi kurulması konusu hayata geçti. Abrupa'nın en güçlü futbol kulüplerinden 12  tanesi UEFA'dan ayrılıkçı bir kararla Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını ortak bildiriyle duyurdu.

Ne olmuştu?

Avrupa futbolunun patronu UEFA ile Avrupa Kulüpler birliği arasında Şampiyonlar Ligi formayı ve TV yayın haklarının pazarlama sisteminin düzenlenmesi konusunda anlaşma sağlanamadı.

Bunun üzerine Avrupa'nın 12 büyük kulübü Avrupa Süper Ligi projesini hayata geçirme kararı aldı. 15 kurucu üye arasında İngiltere'den ArsenalManchester UnitedChelseaLiverpoolManchester CityTottenham Hotspur, İtalya'dan MilanInter ve Juventus, İspanya'dan Atletico MadridBarcelona ve Real Madrid yer alırken diğer 3 üyenin de kısa zaman içerisinde açıklanması bekleniyor.

Kimler katılmayacak?

Öte yandan Avrupa Süper Ligi'ne, Almanya'dan Bayern Münih, Dortmund, Fransa'dan PSG de davet edildi ancak üçü de çağrıyı reddetti. Bayern ve Dortmund, diğer kulüpler zarar göreceği için yeni oluşuma katılmayı reddederken, PSG'nin sahibi Nasser Al-Khelaifi, Şampiyonlar Ligi'nin yayıncı kuruluşu beIN Sports'un da sahibi olduğu için olumsuz yanıt verdi.

Kaç takım katılacak?

20 takımlı bir lig olarak tasarlanan organizasyonda 15 kurucu kulüp sabit şekilde katılım gösterecek. Geriye kalan 5 takım ise henüz duyurusu yapılmayan yıllık performansa dayalı olarak belirlenecek.

Formatı nasıl olacak?

20 takım, 2 gruba ayrılacak ve deplasmanlı lig usûlü uygulanacak. Ağustosta başlayacak turnuvada grupları ilk 3'te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükseleceği, ligi 4. ve 5. sırada tamamlayan takımların çeyrek finale yükselmek için play-off karşılaşması yapacak. Grup aşamasının ardından sonra 8 takım eleme turu oynayacak ve şampiyon belirlenecek.

Yönetim Kurulunda kimler var?

Başkan: Florentino Perez
Başkan Yardımcısı: Andrea Agnelli
Başkan Yardımcısı: Joel Glazer

Mali veriler de netleşmeye başladı

Kurucu kulüplerin, birkaç yıldır Avrupa'daki müsabakaların kalitesini ve yoğunluğunu iyileştirme, en iyi kulüplere ve oyuncularına düzenli olarak rekabet etmelerini sağlayacak bir format oluşturma hedefinde olduğu aktarıldı. Ayrıca kurucu kulüplere toplam 3,5 milyar avro ödeneceği ifade edildi.

Türk Kulüpler Birliği Vakfı ne dedi?

Türk Kulüpler Birliği Vakfı, "Kıtanın sportif değerini yaşatmak için UEFA'nın yanında yer almakta ve bütün paydaşları futbolun kalbini ve ruhunu yerle bir edecek bu talihsiz fikre karşı Avrupa futbolunu savunmaya çağırmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

UEFA sert çıktı: "Alaycı oluşum"

Avrupa Süper Ligi'nin kurulduğunun açıklanmasının ardından UEFA da resmi internet sitesinden sert bir açıklama yayımladı. İngiltere, İtalya ve İspanya Futbol Federasyonları'yla konunun görüşüleceğinin belirtildiği açıklamada, "Birkaç İngiliz, İspanyol ve İtalyan kulübünün, kapalı bir Avrupa Süper Ligi oluşturması durumunda, İngiltere, İspanya, İtalya Futbol Federasyonları'nın yanı sıra, La Liga, Premier Lig ve Serie A'daki diğer temsilcilerle birlikte, FIFA ve tüm üyelerimizle birlikte bunu durdurmak için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bu alaycı proje, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda, birkaç kulübün çıkarına dayanan bir oluşumdur" ifadeleri kullanıldı.

"Herhangi bir maç oynanması yasaklanacak"

UEFA, gerçekleşen oluşumu engellemek için gerekli önlemlerin alınacağını da belirterek, "Bu oluşumu önlemek adına hem adli hem de sportif olmak üzere her düzeyde alabileceğimiz tüm önlemleri değerlendireceğiz. Futbol, açık müsabakalara ve sportif liyakate dayanır, başka türlü olmaz. Daha önce FIFA ve 6 konfederasyon tarafından duyurulduğu üzere, ilgili kulüplerin yerel, Avrupa ve dünya düzeyinde başka herhangi bir müsabaka oynaması yasaklanacak ve bu takımların formasını giyen oyuncuların da milli takımlarını temsil etme hakkı olmayacak.

Diğer ülkelerdeki kulüplere, özellikle de bu oluşuma katılmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür ediyoruz. Tüm futbolseverleri, taraftarları, politikacıları bu projeye karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Birkaç kişinin bu ısrarcı kişisel çıkarları uzun süredir devam ediyor. Yeter artık" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@