Afyonkarahisar'da caz başkadır! 21'incisi başlıyor

Afyonkarahisar Caz Festivali, 21. yılında yurt içi ve dünyadan önemli caz sanatçılarını 28-30 Haziran tarihleri arasında ağırlamaya hazırlanıyor. 

SANAT 25.06.2021, 17:04 26.06.2021, 00:51
Afyonkarahisar'da caz başkadır! 21'incisi başlıyor

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Caz Festivali, 21. yılında yurt içi ve dünyadan önemli caz sanatçılarını 28-30 Haziran tarihleri arasında ağırlamaya hazırlanıyor. 

Canlı konserler ve YouTube yayınları bir arada

Geçen yıl pandemi nedeniyle tümüyle online gerçekleştirilen Festival, yakaladığı bu dijital zenginliği bu yıl da Afyon sahnelerinde izleyiciyle buluşacak canlı konserlerin yanı sıra Youtube’dan yayınlayacağı konser kayıtlarıyla da sürdürecek. Aynı şekilde önceden Festivale özel olarak kayda alınmış Okul Söyleşileri bölümü de yine online olarak yayınlanacak.

Açılış konseri 28 Haziran'da

Festivalin açılış konserini Çekya Prag’dan Lucia Bakaiova Kuartet 28 Haziran’da NG Afyon Hotel bahçesinde gerçekleştirecek. Prag’daki caz sahnelerinin çok yakından tanıdığı bir isim olan deyim yerindeyse “sahnelerde büyüyen” Bakaiova’ya, piyanoda Mikuláš Pokorný, kontrbasta Martin Gerla ve davulda Ivan Audes eşlik edecek.

Prag'dan Afyonkarahisar'a caz rüzgarı

Geçen yıl pandemi koşulları nedeniyle Afyonkarahisar'da ağırlanamayan sadece online konserlerle sahne alan Prag’lı ve diğer yabancı müzisyenler, bu yıl Afyonkarahisarlı müzikseverlerle bol bol hasret giderebilecek. Sırasıyla, katıldıkları çok sayıda proje ve konserlerle Prag’ın en yoğun müzisyenlerinden oluşan David Kudrna Kuartet, genç müzisyenlere cazı öğreten önemli müzisyenlerden Jan Bálek Trio ve farklı caz eğilimlerinden deneyimli müzisyenleri biraraya getiren topluluk Mikuláš Pokorný, Trio Afyonkarahisar sahnelerinde Çek Cazı rüzgarı estirecek. Geçen yılın online konserleriyle devam edecek olan bu rüzgar, Jiří Neužil Kuartet ve Lucie Zemanova konser yayınlarıyla bu yıl Youtube’dan da esecek.

Yerli sanatçılardan çok özel projeler

Bu projelerden ilki Yalvaç Ural ile Edebiyat Sohbeti ve Caz Konseri; projede Ural’a müziğiyle eşlik edecek topluluk ise Alice Project olacak. Ülkemizde çocuk edebiyatı denildiğinde akla gelen ilk isim olan şair, yazar ve büyük sohbet ustası Yalvaç Ural bu Festivale özel projede, Cemal Süreya’dan Tarık Dursun K’ya, ülkemizin önde gelen sanatçılarıyla olan, bazıları ilk kez gün yüzüne çıkacak anılarını paylaşacak. İlayda Gönen-vokal, Tarık Temüge-saksafon, Öykü Damla Gözel-piyano, Selçuk Canberk Dağtekin-bas ve Kaan Elginöz’den-davul kurulu Alice Project ise kendine özgü müziğini icra edeceği ayrı bir konserle daha Afyonkarahisar sahnelerinde olacak. Şef Kemal Günüç yönetimindeki Ankara Büyükşehir Kent Orkestrası’nın solist Barbora Šedivá ile gerçekleştirdiği19. Afyonkarahisar Caz Festivali’nin açılış konseri kaydı da Youtube’dan yayınlanacak video kayıtları arasında.

Bu yılki Festivalin Kapanış Konseri’ni ise, ABB Kent Orkestrası Kemal Günüç Dörtlüsü ve solist Lucia Bakaiova NG Afyon Hotel bahçesinde 30 Haziran’da gerçekleştirecek.

Okul Söyleşileriyle Afyonkarahisar okullarına online sanatçı çıkarması

Festivalin en fazla sevilen, olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi söyleşiler, özel durum nedeniyle sanatçıların Afyonkarahisarlı öğrenciler için yaptığı özel kayıtlarla herkese ulaştırılacak. Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin hesabından yayınlanacak bu yıla özel söyleşiler ve geçmiş söyleşi kayıtlarından tekrar yayınları ile Okul Söyleşileri bölümü varlığını sürdürüyor. Bu değerli kayıtların kaybolmayarak dijital ortamda erişilebilirlik kazanması da Festivale yeni bir boyut kazandırmış oluyor.

Bu yılki Klasik Müzik Festivali için söyleşi konukları şöyle sıralanıyor; 

Cevat ÇAPAN – Yazar, Şair 
Regaip MİNARECİ – Edebiyat Çevirmeni 
Yalvaç URAL – Yazar, Şair 
Ahmet ÜMİT – Yazar 
Dr. Yeşim GÜRER OYMAK – Öğretim Görevlisi, Sanat Yöneticisi 
İbrahim ÇİFTÇİOĞLU – Ressam
Ahmet ÖRS – Gazeteci, Yemek Yazarı 
Ali SÖNMEZ – Sinema ve Caz Uzmanı
Murat BEŞER – Müzik Yazarı 
Doğan HIZLAN – Yazar

Afyon Klasik Müzik ve Caz Derneği Web Sitesi: http://www.afyonklasikmuzikvecazdernegi.org.tr/
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@