banner163

Eskişehir'de kimler hacklendi?

Facebook'un dünya çapında 533 milyon kullanıcısının, Türkiye'den de yaklaşık 20 milyon kullanıcısının kişiler bilgilerinin çalınması dünya gündeminde. Eskişehir'den de 134 bin 131 kişinin bilgilerinin çalındığı belirtiliyor. Konuyla ilgili Dijital Medya Uzmanı Cumhur Calban ile konuştuk.

BİLİM 06.04.2021, 19:18 06.04.2021, 23:09
Eskişehir'de kimler hacklendi?

Facebook'un toplamda 533 milyon kullanıcının isimleri, doğum tarihleri, biyografi kısmındaki bilgileri, e-posta adresleri ve telefon numaraları internete sızdırılmıştı. Dünya gündemine oturan skandalda, yaklaşık 20 milyon Türk kullanıcısının bu verilerinin de çalınan ve sızdırılan bilgiler arasında olduğu ifade ediliyor. 

Türkiye'de de inceleme başlatıldı
Son olarak, Kişisel Verileri Koruma Kurulu da, Facebook'taki veri skandalına karşı resen inceleme başlattı. Sızan belgelere göre kişisel verileri ele geçirilen Türkiye’deki Facebook kullanıcılarının sayısının 19 milyon 638 bin 821 olarak tespit edildiği iddia ediliyor. Bu sayı ile Facebook’taki son veri skandalından en çok etkilenen yedinci ülkenin Türkiye olduğu, yaklaşık 20 milyon kullanıcının da Facebook'un Türkiye'deki toplam Facebook kullanıcılarının yaklaşık yarısı olduğ belirtiliyor. 

Bilgileri çalınanlar arasında Eskişehirliler de var

Yaşanan skandal Eskişehir'i ve çok sayıda Eskişehirliyi de etkilemiş durumda. Çok sayıda Eskişehirli facebook kullanıcısının da kişisel bilgilerinin çalındığı ve şu an internette dolaştığı ifade ediliyor. Konuyla ilgili Dijital Medya Uzmanı Cumhur Calban ile konuştuk.

Dijital Medya Uzmanı Cumhur Calban, "533 milyon facebook kullanıcısının verileri internette sızdırıldıktan sonra ve bu konu gündeme geldikten sonra ben de bu konuyu araştırmaya çalıştım. Bu datalar çok büyük paralara satılan bilgiler. Geçtiğimiz günlerde yemeksepeti.com'un da bir siber saldırıya uğraması ve çeşitli kişisel bilgilerin çalınması gündeme gelmişti. Merak edip bir araştırma yaptığımda Eskişehir'deki çok sayıda kişinin verilerinin de çalınan data içinde olduğunu öğrendim" dedi. 

Dijital Medya Uzmanı Cumhur Calban: "Data incelendiğinde Eskişehir'den de 134 bin 161 kullanıcının kişisel bilgilerinin şu an internette paylaşıldığı ortaya çıkıyor"

Eskişehir'den 134 bin 161 kişinin bilgileri internette dolaşıyor

Cumhur Calban, "Şu anda warez sitelerde bu bilgiler parayla satılıyor veya ücretsiz olarak sunuluyor. Bu bilgiler arasında telefon numaraları, isim, soy isim, mail adresi, konum bilgisi gibi bilgiler yer alıyor. Bu data incelendiğinde kullanıcıların facebook'a girdiğinde verdikleri şehir bilgileri üzerinden hangi şehirden kaç kullanıcının bilgilerinin paylaşıldığını da görebiliyorunuz. Bu data incelendiğinde Eskişehir'den de 134 bin 161 kullanıcının kişisel bilgilerinin şu an internette paylaşıldığı ortaya çıkıyor. Ortada vahim bir durum var" dedi. 

Cumhur Calban, "Peki kullanıcılar bu durumda ne yapmalı, alınabileck bir önlem var mı?" sorumuza, "Şu noktada yapılabilecek bir şey görünmüyor. Sızan bilgiler arasında şifreler gibi bilgiler açıklanmadı. Öyle olsaydı şifrelerin değiştirilmesi istenebilirdi. Şu anda kullanıcıların söz konusu bilgilerinin internette artık dolaşıma girdiğini söyleyebiliriz maalesef" dedi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@