banner163

Eskişehir'deki büyük düşüşün nedeni ne? Prof.Dr. Nadir Suğur cevapladı

Eskişehir'in 2020 nüfusu açıklandı. 2020 yılında önceki yıla göre nüfusu sadece 1353 kişi artan Eskişehir'in nüfus artış hızındaki bu düşüş dikkat çekti. Bunun sebebi pandemi mi, yoksa başka nedenleri olabilir mi? Sosyolog Prof.Dr. Nadir Suğur'a sorduk...

BİLİM 04.02.2021, 16:07 04.02.2021, 16:15
Eskişehir'deki büyük düşüşün nedeni ne? Prof.Dr. Nadir Suğur cevapladı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Eskişehir'in nüfusu 2020 yılında bir önceki yıla göre sadece 1353 kişilik artış yaşandığı görüldü. 

Eskişehir’in 2020 nüfusu ise 888 bin 828 kişi olarak açıklandı. 

Eskişehir’in 2019 nüfusu 887 bin 475 olarak açıklanmıştı. Buna göre, Eskişehir’in nüfusunda 2020 yılında 1353 kişilik artış yaşandığı görüldü. Geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında Eskişehir nüfus artışında azalma olması dikkat çekti. 2019 yılında Eskişehir nüfusu bir önceki yıla göre 16 bin 288 kişi artmıştı. 

Artış hızındaki bu dikkat çekici azalmayı Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof.Dr. Nadir Suğur'a sorduk... 

Yenibağlar, Eskibağlar, Bahçelievler'de ciddi düşüş görülüyor

Nadir Suğur, önceki yıllarla karşılaştırıldığında artıl hızında büyük bir azalma görüldüğünü belirterek, "İlk incelemelerime göre söz konusu azalmanın en büyük nedeni pandemi dolayısıyla Eskişehir'deki üniversite öğrencilerinin sayısındaki azalma olaral görülüyor. İlk planda özellikle Yenibağlar, Eskibağlar, Bahçelievler gibi üniversite öğrencilerinin yoğun ikamet ettiği mahallelerin ve merkez mahallelerin nüfuslarında azalma olduğunu görüyoruz" dedi. 

"Üniversite öğrencilerinin eksikliğinin ciddi etkisi"

Nadir Suğur, "2020 verilerine baktığımızda merkezi mahallelerde ciddi bir nüfus düşüşü var. Bunun da büyük oranda üniversitelerin kapalı olmasından dolayı öğrencilerin Eskişehir'e gelmemesinden kaynaklanıyor. Bu da üniversite öğrencilerinin Eskişehir nüfusuna ciddi etkisini gösteren bir durum" diye konuştu. 

"Önümüzdeki sene tersine büyük bir artış görülebilir"

Nadir Suğur, ayrıca, "Geçmiş yıllar ile karşılaştırdığımızda Eskişehir'in nüfus artış hızının Türkiye ortalamasının biraz üzerinde ilerlediğini görüyoruz. Dolayısıyla pandemi etkisinin kaybolması sonrasında önümüzdeki seneye büyük bir artış hızıyla da karşılaşabiliriz" dedi. 
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@