banner163

Porsuk Barajı'nın yüzde kaçı dolu? İşte son durum...

Porsuk Barajı'nın yüzde kaçı dolu? Son yağışlar doluluk oranını etkiledi mi? İşte DSİ'nin verileri ile Eskişehir, Bilecik ve Kütahya'daki barajlarda son durum...

EKONOMİ 15.02.2021, 19:02 16.02.2021, 17:12
Porsuk Barajı'nın yüzde kaçı dolu? İşte son durum...

Bu yıl yağış miktarında azalma görülen Türkiye'de, barajlardaki son durum ve bu yaz mevsiminin nasıl geçeceği de merak konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da birçok açıklamasında kuraklık uyarısında bulunarak vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaya davet ederken, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya'daki barajlardaki doluluk oranları da merak konusu oldu... medyamidas.com Porsuk Barajı ve bölgedeki barajlardaki son durumu DSİ 3. Bölge Müdürlüğü'ne sordu, geçen yıla göre barajlardaki değişimi araştırdı... DSİ 3. Bölge Müdürlüğü barajlardaki son durumla ilgili verileri medyamidas.com ile paylaştı. 

Su kayıplarını minimuma indirmek önemli 

DSİ 3. Bölge Müdürü Kağan Şan, su tasarrufu ve sulama sistemleri ile ilgili ,"Türkiye’de suyun dörtte üçü sulamada kullanılmakta olup bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken kurum olarak en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih etmeye özen gösteriyoruz. Bu bakımdan suyu depolamak, inşa edilen sulama tesisleriyle tarım arazilerine ulaştırmak ve bu süreçte su kayıplarını minimum seviyeye indirmek önem taşıyor. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirilip uygulanmasıyla modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet etmekte, bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlemeye etki etmektedir" dedi. 

Eskişehir ve Kütahya'da yağış ve akımlar düşük seyrediyor, düzenli takip ediliyor

Bölge Müdürü Kağan Şan, "Baraj ve göletler ile ilgili her türlü rutin bakım ve onarım çalışmaları “İşletme ve Bakım Talimatı” doğrultusunda her yıl ve sulama sezonu içerisinde yapılmakta baraj ve göletlerdeki kapak yapılarının boyanması, çalışır halde olması için gerekli muayenelerinin yapılması sağlanmaktadır. 
Bölgemiz sorumluluk alanı içerisinde yer alan Eskişehir ve Kütahya İllerindeki baraj ve göletlere bugün tarihi itibariyle yıllık beklenen yağış ve akımlar düşük seyretmekte ancak sulama sezonu için değerlendirmelerimiz günlük, haftalık ve aylık seviyeler bazında analiz edilmektedir" dedi.

Bilecik'te mevsim normalinde, su sıkıntısı beklenmiyor 

Kağan Şan, "Ayrıca olası kuraklık düzeylerine göre sulamalarımızda uygulanacak baraj işletme programları hazırlanmış ve uygulama planları sulama birlik ve örgütlerine gönderilmiştir. Sakarya İlindeki göletlerin 29.01.2021 tarihi itibariyle doluluk oranı yüzde 50-55 arasında değişmektedir. Bilecik ili genelindeki baraj ve gölet seviyeleri, yağış ve gelen akımlar mevsim itibariyle normal seyretmekte olup, 2021 yılı sulama sezonu için herhangi bir su sıkıntısı yaşanmayacağı öngörülmektedir" diye konuştu. 

15 Şubat itibariyle Porsuk Barajı'nda aktif doluluk yüzde 35,6 

DSİ 3. Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Porsuk Barajı’nda 15 Şubat 2021 tarihi itibariyle doluluk oranı yüzde 35,6 olduğu belirtildi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde aktif doluluk oranının 41,8 olduğu ifade edildi. Porsuk Barajı’nda geçen seneye göre düşüş olduğu görüldü. 

Gökçekaya'da büyük azalma

Bölgenin en büyük barajlarından Sarıyar'da geçtiğimiz döneme göre az bir düşüş gözlenirken, Gökçekaya barajında ise geçtiğimiz yıla göre önemli bir düşüş gözlendi, Gökçekaya barajında geçen seneye göre yüzde yüzde 50’ye yakın azalma olduğu görüldü. Geçtiğimiz yıl 15 Şubat 2020’de yüzde 75,2 aktif doluluk olan Gökçekaya’da bugün itibariyle yüzde 28,2’lik aktif doluluk olduğu ifade edildi. 

İşte Eskişehir, Bilecik ve Kütahya'daki barajlarda son duruma ilişkin veriler 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@