Reddit'te örgütlenip finans piyasasını altüst ettiler

Reddit adlı sosyal medya platformunda örgütlenen küçük yatırımcılar Avrupa ve ABD borsalarını sarstı...

EKONOMİ 29.01.2021, 14:31 29.01.2021, 15:17
Reddit'te örgütlenip finans piyasasını altüst ettiler

Reddit adlı sosyal medya platformunda örgütlenerek hedge fonların kısa pozisyon (short stock)  alarak kar ettiğini düşündükleri hisselere yüksek oranda yatırım yapan yatırımcılar Avrupa ve ABD borsalarını sarstı. 

Bilgisayar oyunu satışı gerçekleştiren GameStop isimli zincir mağazanın hisselerini iki haftada yüzde bin 700 arttıran yatırımcılar, bir dönemin en popüler cep telefonu markaları olan ancak günümüzde rağbet görmeyen Nokia ve Blackberry hisselerini de kayda değer oranda arttırdı. 

Son olarak Elon Musk'ın da bu gruba destek olmasıyla birlikte hafta içinde 16-17 dolardan satılan hisseler 350 dolara yaklaştı. Borsada büyük yatırımcıların aksine örgütlenmeyi başaran sıradan insanların bu hamlesi 12.5 milyarlık Melvin fonuna 5 milyar dolar kaybettirerek iflas açıklamasına sebep oldu.

Öte yandan insanların hisse alım-satım için kullandıkları uygulamalara (Robinhood vs) kısıtlamalar geldi. Ayrıca, Blackberry, Nokia, AMC, GameStop ve benzeri hisselerin alışverişi donduruldu. Sosyal medyada bu karara da tepkiler yükselirken, kararın hukuki olmadığı vurgulanıyor. 

Short stock yöntemi nedir

Borsada kısa pozisyon (short position) (short stock) almak, kişinin, halihazırda elinde olmayan bir finansal varlığı başkasından (genellikle aracı kurumdan) ödünç alarak satmasına verilen isimdir. Kısa pozisyon fiyatın düşeceği beklentisiyle alınır. Satılan hisse değer kaybedince daha düşük bir fiyattan alınıp yerine konulduğunda. Aradaki fark kâr kar olarak kişide kalır. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@