Malezya'da gezilecek yerler neresi?

Malezya'da gezilecek yerler neresi? İşte detaylar...

GEZELİM 03.06.2022, 23:51
Malezya'da gezilecek yerler neresi?

Güneydoğu Asya‘da yer alan, doğu ve batı olmak üzere iki kara parçasına ayrılan Malezya, 18,000’den fazla adanın birleşmesinden oluşan bir devlet. Bölgenin en popüler turistik merkezlerine ev sahipliği yapan ülke doğal güzellikleri, plajları ve kültürel alanları ile öne çıkıyor.

Malezya ziyaretçilerine iki ayrı tecrübe sunuyor. Endonezya ve Brunei ile paylaşılan bir ada olan Borneo (Doğu Malezya) ve Batı Malezya (Yarımada)birbirinden farklı özellikler taşıyor.

Yarımada ya da Batı Malezya, Malay, Çin ve Hint kültürlerinin bir aradalığını sunan bir bölge ve ülkenin modern başkenti Kuala Lumpur’a ev sahipliği yapıyor. Borneo ise vahşi bir orman, orangutanlar, granit zirveleri ve uzak kabilelerle Malezya’daki en ilginç yerlerin olduğu bölge.

1- Kuala Lumpur


Malezya başkenti Kuala Lumpur ülkenin en çok turist ağırlayan şehirleri arasında bulunuyor. Dünyanın en yüksek binalarına ve gökdelenlerine ev sahipliği yaptığı gibi geleneklerini de koruyan bir şehir. Malay, Çinli ve Hintlilerin birlikte yaşadığı bir yer olduğu için kültürel inanç çeşitliliği çok fazla. Bu da burayı özel yapan etkenlerden sadece biri.Zengin bir şehir olan Kuala Lumpur, aynı zamanda ucuza alışveriş yapmak isteyenlerin de tercih ettiği bir destinasyon. Zaten burada deniz haricinde ne isterseniz var. Modern yaşam, geleneksel yapılar, tapınaklar, gece hayatı, alışveriş vs. Kuala Lumpur nerede diyenler için ülkenin orta bölgesinde bulunuyor. Burası için 2 gün kalmak yetecektir. 

Malezya başkenti Kuala Lumpur gezilecek yerler nereler?

Petronas İkiz Kuleleri
Batu Caves Tapınağı
Merdeka Meydanı
Menara KL Tower
Masjid Jamek
Kuala Lumpur gece hayatı için Buking Bintang
Chinatown
Jalan Alor
Sultan Abdul Samad Binası

2- Langkawi Adası


Malezya’nın en turistik adası olan Langkawi aslında 100’den fazla adadan oluşuyor. Böyle olunca deniz turizminin merkezi konumunda. Cennetten bir köşe olarak tanımlanan ada, gece hayatı ile ünlü  Tayland ülkesine yakın olduğu için Tayland turu yapanların uğrayabileceği noktalardan.

Andaman Denizi’nde bulunan Langkawi Adası, her yıl dünyanın dört bir tarafından milyonlarca turisti ağırlıyor. Dolayısıyla her kesimden insanın ziyaret ettiği popüler bir tatil yeri. Hatta kışın balayına gidilecek yerler arasında bile gösteriliyor. Turist akınına uğradığı için bir an önce güzelliği bozulmadan buraya seyahat etmeli diye düşünüyorum. Ayrıca tekne turu yapmayı da sakın unutmayın. 

Malezya gezisi duraklarından Langkawi Adası’nda gezilecek yerler nereler, ne yapılır?

Langkawi Sky Bridge
Cable Car
Eagle Square
Pantai Cenang Beach
Tengkorak Beach
Pantai Tengah
Pulau Dayang Bunting
Pulau Payar Marine

3- Penang Adası ve Georgetown


Penang Adası ve başkenti Georgetown, Malezya gezilecek yerler listesinin en güzel şehirleri arasında bulunuyor. Tropikal ada ve modern yaşamın bir arada olduğu Penang tarihi, farklı kültür ve değişik Malay yemekleri ile ünlü bir destinasyon. Ayrıca Asya Kıtası’nda yaşam kalitesi en yüksek yerlerden.

Şahane bir şehir olan Georgetown aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. Şehrin tarihi sokaklarındaki duvar resimleri turistlerin dikkatini çeken şeylerin başında geliyor. Instagramlık fotoğraf çekilecek yerlerden. Gece hayatı ile de renkli bir kent olan Georgetown’da bir kaç gece kalmalısınız. 

Penang Adası’da başka nereler gezilir?

Clan Jetties
Fort Cornwallis
Penang Hill
Batu Ferringhi
Gurney Drive
Miami Beach
Penang Milli Parkı
Kek Lok Si Tapınağı
Pinang Peranakan Malikanesi
Monkey Beach


4- Melaka
Malezya başkenti Kuala Lumpur çevresinde gezilecek yerler arasında olan Melaka, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor. Gezginlerin KL’den sonra uğradığı şehirlerin başında geliyor. Zaten başkente yaklaşık 2 buçuk saat otobüs yolculuğu uzaklığında olduğu için ulaşımı çok kolay. Şehrin tariki köklü olduğu için Melaka kent merkezinde Melaka Sultanlığı, Portekiz, Hollanda ve İngiltere dönemlerinden kalma bir çok eser görebilirsiniz. Koloni zamanından kalma binalar, yapılar, ticarethaneler, renkli sokaklar, lezzetli yemekleri ile Malezya turu sırasında kesinlikle uğranılması gereken duraklardan. Çok kültürlü yapısıyla insanları da gayet samimi ve hoşgörülü. 

Bayrağında hilal bulunan ülkeler arasındaki Malezya’nın en tarihi şehirleri arasındaki Melaka’da nereler gezilir?

Christ Church
Jonker Caddesi ve Gece Pazarı
Aziz Paul Kilisesi
Melaka Sultanlığı Sarayı
Baba Nyonya Evi Müzesi
Cheng Hoon Teng Tapınağı
Menara Taming Sari
Masjid Kampung Kling

5- Putrajaya
Sıfırdan inşa edilen bir şehir olan Putrajava, başkent Kuala Lumpur’a trenle 20 dakika, otobüsle yaklaşk 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Buranın özelliği başkent olmamasına rağmen bakanlıklar burada bulunuyor. Yani ülkenin idari merkezi diyebiliriz. Bunun için bu şehri yapmışlar. Kamuda çalışan binlerce memurun yaşadığı Putrajaya her şey yapay diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse; yapay göller, devasa parklar, modern camiiler gibi. Hepsi sonradan yapılmış. Haliyle şehir belki beklentinizi karşılayamayabilir belki ama vaktiniz varsa buraya gelerek sıfırdan nasıl şehir inşa edilmiş bunu görebilirsiniz. Putrajaya’da başlıca gezilecek yerler;
Pembe Camii (Pink Mosque) (Putra Mosque)
Nehir kenarı ve tekne turu
Seri Perdana
Milenyum Anıtı
Putrajaya Gölü
Putrajaya Wetlands Park
Putrajaya Water Sport Complex


6- Belum Yağmur Ormanları (Belum Rainforest)
Belum Yağmur Ormanları, Malezya gezilecek yerler listesindeki doğa harikası olarak dikkat çeken destinasyonlardan biri. Balta girmemiş ormanlardan biri olan Belum, Malezya gezisi yapan doğa severler için müthiş bir durak. Tayland sınırına yakın olan orman Aborjin kabilelerine, tropikal bitki ve hayvanlar gibi çeşit çeşit doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Özellikle rafflesia çiçeği görülmeye değer. Belum Orman Rezervi olarak duyabileceğiniz bölge de bir göl bulunuyor. Temenggor Gölü ormanın bir kısmını kaplıyor. Ulaşım konusunda başkentten otobüsle veya araba kiralayarak gelebilirsiniz. Yanınıza yağmurluk ve su geçirmez çanta almak yağmur ormanları yürüyüşünüzde lazım olacak şeylerden biri.

7- Cameron Highlands
Malezya’nın en turistik noktalarından biri olan Cameron Highlands doğası ve serin havası ile kafa dinlemelik bir yer. Pahang Eyalet sınırları içerisinde kalan Cameron Highlands kuş cıvıltıları, çay bahçeleri, çilek tarlaları ve orman parkurları ile huzurlu bir tatil beldesi. Doğanın yemyeşil ve ferah yüzünü bize gösterdiği bir yer. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1500 metre olduğu için tropikal sıcak iklimden kaçmak için birebir.

Malezya ülkesinde sakin tatil arayışında olan doğa severlerin mutlaka uğraması gereken duraklardan Cameron Highlands’da yapabileceğiniz bazı aktiviteler var. BOH Sungai Palas ve Bharat Tea Plantation adlı çay bahçelerini görmelisiniz. Ayrıca çilek tarlalarına da giderek yerinde organik çilek satın alıp yiyebilirsiniz. Kelebek Bahçesi, Gunung Brinchang ve Mossy Forest görebileceğiniz diğer güzel noktalardan.

8- Genting Highlands
Malezya başkenti Kuala Lumpur civarı gezilecek yerler arasında bulunan Genting Highlands şehrin bunaltıcı sıcağından kaçmak için ideal bir yer. Dünyanın en hızlı teleferik sistemine sahip olan Genting Highlands dağlık araziye kurulu ve kusursuz bir manzara var. Malezya turu yaparken vaktiniz çoksa buraya da günü birlik uğrayabilirsiniz. Peki Genting Highlands’da neler yapılır? 1800 metre rakımlı zirveye kurulu komplekste eğlence parkı, resort, casinolar, oteller, restoranlar ve alışveriş merkezleri bulunuyor. Kuala Lumpur merkeze yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunduğu için ulaşım son derece kolay. Zaten hafta sonu için Malay halkı buraya kaçamak yapmaya geliyor.

9- Perhentian Adaları (Perhentian Islands)
Kecil ve Besar Adaları’ndan oluşan Perhentian Adaları Malezya’nın en güzel tropikal cennetlerinden biri. Denize girilecek yerler arasında Perhentian Adaları tam kafa dinlemelik bir yer. Henüz çok popüler olmamasından dolayı sakin bir Malezya tatili geçirmek isterseniz burayı tercih edin derim. Hatta kışın balayına gidilecek yerler arasında bile gösterilebilir.

Perhentian, ülkenin kuzeydoğusundaki Güney Çin Denizi açıklarında bulunuyor. Kecil Perhentian Adası daha çok sırt çantalı gezginler (backpackers) tarafından daha çok tercih ediliyor. Haliyle Besar Adası’na göre daha ucuz diyebiliriz. Burası aynı zamanda yerel ada hayatını gözlemlemek için de eşsiz bir destinasyon.
Kuzeyde Tayland sınırına yakın olan adalar Tayland’a alternatif olabilecek güzellikte. Su altı resiflerini ve canlılarını gözlemleyebileceğiniz dalış noktaları olduğu gibi şnorkel ile de berrak denizinde yüzebilirsiniz. Bembeyaz kumsalında uzanıp güneşlenebilir veya kitap okuyarak üzerinizde stresi atabilirsiniz. 

10- Pangkor Adası (Pangkor Island)
Malezya Yarımada’sının batısındaki Melaka Boğazı’nda bulunan Pangkor Adası tatil için gezilecek en güzel yerler arasında bulunuyor. Nüfusun yaklaşık 30000 olduğu ada bozulmamış şahane plajları ve tatil köyleri ile ülkenin saklı cennetlerinden biri. Issız adada yaşamak gibi bir şey deneyimlemek isterseniz burası tam sizlik bir destinasyon. Yapılacak şeylerden bahsetmek gerekirse; Denizinde düzel mercanları ve deniz salatalıkları olan adada şnorkel kesinlikle yapmalısınız. Ayrıca ada zaten küçük olduğu için motor kiralayarak adanın her bir noktasını gezip görebilirsiniz. Biraz andrenalin olsun derseniz jet-ski, muz botu ve kano gibi su sporları ve aktivitelerini de yapabilirsiniz.

Pangkor Adası’na nasıl gidilir?

İlk önce başkent Kuala Lumpur’dan otobüsle 4 saat uzaklıktaki Lumut şehrindeki limana yani vapur iskelesine gelmelisiniz. Limandan ise 30 dakika süren feribot yolculuğu için biletinizi almanız gerekiyor. Pangkor Adası’nda nerede kalınır konusunda ise şu linkte bütçenize göre uygun otel bulabilirsiniz.

11- Tioman Adası
Malezya gezilecek yerler listesindeki diğer bir tropikal ada olan Tioman Island tam bir tatil cenneti. Burası 1970’lerde Time Magazine tarafından dünyanın en güzel adalarından biri olarak gösterilmiş. Yıllar geçmesine rağmen hala güzelliğini koruyor. Şekli göz yaşı veya su damlasına benzetilen adada egzotik balıkları, rengarenk mercanları ve resifler görebileceğiniz dalış noktaları var. Ayrıca şnorkel ile yüzmek adanın olmazsa olmazlarından. Tropikal yağmur ormanlarına da sahip Tioman Adası doğa severler için çok cazip bir nokta. Ayrıca 1958 Hollywood yapımı South Pacific filminin bazı sahnelerinin çekildiği fotojenik Asah Şelalesi de adadaki yağmur ormanları içerisinde bulunuyor.
Adada denize girilecek güzel koylar bulunuyor. Hepsi de sakin yerler. Buraya ulaşım için ilk önce liman kenti Mersing’e gelip buradan feribota binmelisiniz. Kalacak yer içinse yurtdışı otel rezervasyon sitesi olan booking üzerinden ücretsiz iptal seçeneği olan tesislerden yer ayarlayabilirsiniz.

12- Taman Negara Milli Parkı
Malezya gezilecek yerler rotalarında bulunması gereken diğer bir destinasyon ise yemyeşil doğası ile ünlü Taman Negara Milli Parkı. Dünyanın en eski yağmur ormanlarından biri Taman Negara ülkenin tam kalbinde bulunuyor. Turistik cazibesiyle gezginlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiş.

Kanopi yürüyüşü, tırnamış, nehir turu, gece ormanda yürüyüş burada yapılacak aktivitelerin başında geliyor. Büyüleyici flora ve fauna çeşitliğine sahip Taman Negara, Kuala Lumpur’dan sadece 3 buçuk saat uzaklıkta. Heyecanlı bir doğa gezisi yapmak isteyenlerin mutlaka burayı ziyaret etmeli.

Burada vahşi yaşamı da dikkat çekici. Malezya kaplanı, Asya fili ve gaur olarak da bilinen Hint bizonunun yaşadığı doğaya girmek Uzakdoğu gezisi sırasında yapılacak tarifsiz deneyimlerden. Çok sayıda kuş, böcek, yılan, balık gibi canlılara da ev sahipliği yapıyor. Bazı hayvanlar gece göründüğü için hem gündüz hem de gece yürüyüşü yapmak daha mantıklı olacaktır.

13- Johor Bahru
Malezya gezilecek yerler listesindeki Johor Bahru ülkenin en çok ziyaret edilen şehirleri arasında bulunuyor. İnanç bakımından mozaik bir yapıya sahip olan şehirde cami ve tapınakları aynı anda görmek mümkün. Kültürel turizmin yanı sıra uygun fiyatlara alışveriş için de tercih edilen bir nokta. Johor Bahru’da görülecek noktalar ise şunlar; Legoland Malaysia, Sultan Abu Bakar Camii, Arulmigu Sri Rajakaliamman Glass Temple, The Old Temple Of Johor Bahru, Grand Palace gibi destinasyonlar görülesi. Ulaşımı çok kolay olan şehrin, güneyde Singapur ile kara sınırı bulunuyor. 

14- Gunung Mulu Milli Parkı
UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Gunung Mulu Milli Parkı yağmur ormanları, zengin biyoçeşitliliği ve büyük mağaraları ile dikkat çekiyor. Ayrıca karstik yapısıyla da çok ilginç bir yer. Parkta bulunan jilet ve bıçak gibi görünen keskin kalker kayaları etkileyici doğa harikası olarak karşımıza çıkıyor.

Burayı önemli yapan şeylerden biri de Sarawak Odası. Bu, dünyanın en büyük mağara odası olarak kayıtlara geçmiş.  Söylenene göre 40 tane Boeing 747 tipi uçak buraya sığabiliyormuş. Ender rastlanan jeolojik yapısıyla zaten birbirine bağlı bir çok mağara bulunuyor. Geyik Mağarası ise milyonlarca yarasanın yaşadığı bir mağara olarak ünlü. Borneo Adası’nda ve vizesiz gidilen ülkeler arasındaki Brunei sınırına yakın bir konumda bulunuyor. Buraya gitmek için ilk önce Sarawak Eyaleti’ndeki Miri şehrine uçakla gitmelisiniz.


15- Kota Kinabalu
Malezya ülkesinin Borneo Adası şehirleri arasında bulunan Kota Kinabalu gezilecek yerler ile dikkat çeken destinasyonlardan. Sabah Eyaleti’nin başkenti olan şehirde kültür, doğa ve deniz turizmini bir arada yapabilirsiniz. Aslında çok fazla bilinmeyen bir rota olan Kota Kinabalu’da gece pazarlarında eşsiz lezzetleri de tadabilirsiniz. Yani çok fazla beklentisi olmayanlar için alternatif bir tatil rotası diyebiliriz.

Kota Kinabalu adını bölgenin yüksek dağlarından biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Kinabalu Dağı’ndan alıyor. Dağ tırmanışı yapmak isterseniz burası güzel bir seçenek. Dağın zirvesi 4095 metre yüksekliğinde. Ayrıca Kinabalu Milli Parkı’nda dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia çiçeğini görmek de mümkün.

Deniz turizmi için mutlaka Tunku Abdul Rahman Milli Parkı’na gitmelisiniz. Park birbirinden güzel 5 adadan oluşuyor. Kimisi tropikal ormanlarından yürüyüş için uygunken bir diğeri tüplü dalış ve şnorkel için daha elverişli. Yine de hepsini görmekte fayda var. Bembeyaz kumsalı ve harika denizi ile beklentinizi de faydasıyla karşılayacaktır.

Malezta turu kapsamında gidebileceğiniz bir şehir olan Kota Kinabalu merkezde gezilecek yerler nereler?

KK Waterfront, gece pazarları, Likas Kuş Parkı, Sabah Müzesi gibi noktalar görülesi. Ayrıca çeşitli turlar alarak farklı yerleri de günü birlik ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@