75 yaş üzerindekiler ehliyetlerini yenilemek için sınava girecek

Japonya'da 75 yaş üzeri vatandaşlar ehliyetlerini yenileyebilmek için sınava girecek...

HAYAT 05.11.2021, 21:54
75 yaş üzerindekiler ehliyetlerini yenilemek için sınava girecek

Japonya Ulusal Polis Teşkilatı (NPA), 75 yaş ve üzerindeki kişilerin ehliyetlerini yenilediklerinde ehliyet sınavına girmek zorunda kalacağı yeni bir sistemin önümüzdeki Mayıs ayında başlayacağını duyurdu.

The Mainichi'nin yaptığı habere göre, 4 Kasım'da yapılan duyuruda, NPA'nın ayrıca, insanların yalnızca kazaya neden olma olasılığı daha düşük olan güvenli sürüş destek araçlarını kullanmalarına izin veren sınırlı bir lisans başlatmayı planladığını söyledi. Her ikisinin de 13 Mayıs 2022'de başlaması planlanan bu girişimler, 2020'deki olağan Diyet oturumu tarafından çıkarılan revize Karayolu Trafik Yasası'na dahil edildi. Nihai karar, konuyla ilgili kamuoyu toplandıktan sonra verilecek.

Japonya'da, sürücü belgelerinin süresi genellikle ehliyet yenileme yılında sahibinin doğum gününden bir ay sonra sona eriyor. Yaşlı sürücülerin karıştığı kazaları azaltmak için, ehliyet yenileme doğum günlerinden üç yıl artı 160 gün önce, 75 yaş ve üstü ve 11 tür ihlalden herhangi birini gerçekleştiren yaşlılara sürüş beceri testi yapılacak. Bunlara trafik ışığını görmezden gelmek, hız yapmak ve yayaların karşıdan karşıya geçmesini engellemek dahil.

Testi geçemeyen ehliyeti yenileyemeyecek

Yeni sistem, 12 Ekim 2022'de veya sonrasında doğum günleri ehliyet yenilemesi olan yaşlılar için geçerli olacak. Sürücüler testi geçemezlerse ehliyetlerini yenileyemeyecekler. Sürücüler, lisans yenileme süresinin bitimine kadar geçen altı ay içinde herhangi bir zamanda sınava girebilir veya sınava tekrar girebilirler. Güvenli sürüş destek araçları için sınırlı lisans, sürücünün talebine göre verilecek. Bu ehliyet, sadece alışveriş ve diğer temel ihtiyaçlar için direksiyon başında kalması gerektiğinden, yaşı nedeniyle ehliyetinden vazgeçmek konusunda tereddüt eden yaşlılara değil, araba kullanma konusunda endişeli olan her yaştan sürücüye verilebilecek.

Özel lisans, araç olası bir tehlike algıladığında otomatik olarak devreye giren fren sistemlerine ve sürücü yanlışlıkla gaz pedalına bastığında ani hızlanmayı önleyen cihazlara sahip araçlar için geçerli olacak. NPA, bu yıl sonuna kadar hangi işlevlere sahip araçların yer alacağını açıklayacak. Buna ek olarak, 13 Mayıs 2022'de NPA, taksi ve otobüsleri sürmek için gerekli olan sınıf 2 sürücü belgesi için "21 yaş ve üzeri, üç yıl veya daha uzun süre normal sürücü belgesine sahip" ile "19 yaş" arasındaki nitelikleri kolaylaştırmaya başlayacak. özel eğitim tamamlandığı sürece, bir yıl veya daha uzun süre normal sürücü belgesine sahip yaşlı veya daha büyük". Bu, endüstriden gelen sürücü eksikliklerini çözme taleplerine yanıt olarak uygulanacak.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@