Ezan ile sela arasında fark nedir? Makamların anlamları ne? 15 Temmuz'da neden sela okundu? 

Eskişehir'de ezan ve selalara ses veren isimlerden Hacı Havva Camii İmam Hatibi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın imamlık ve müezzinlik eğitimlerinde “öğretici” olarak görev alan ve aynı zamanda neyzen olan Murat Oykun medyamidas.com’a konuk oldu. 

HAYAT 15.08.2022, 12:26 15.08.2022, 16:08

Eskişehir'de ezan ve selalara ses veren isimlerden Hacı Havva Camii İmam Hatibi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eğitimlerinde “öğretici” olarak görev alan ve aynı zamanda neyzen olan Murat Oykun medyamidas.com’a konuk oldu. Murat Oykun ile ezan ve sela arasındaki farkları, makamların anlamlarını ve neler ifade ettiğini, 15 Temmuz hain darbe girişiminde okunan selanın önemini ve birçok detayı konuştuk.  Murat Oykun ezan ve selanın önemini, geçmişten gelen incelikleri, kültürünü ve makamların fazla bilinmeyen yönlerini anlattı.

Röportaj: Onur Çavuşoğlu 

"İnsanlara farkındalık oluşturmak amacıyla Bilal-i Habeşi’nin o sözünü Saba makamından çıkıp Hüseyni makamıyla okuyoruz."

"Ezanın nasıl okunduğu çok etkilidir. Bu sebeple de ezan başka başka okunmasın diye; sabah ezanı saba makamı, öğlen ezanı Uşşak makamı, ikindi ezanı Rast makamı, akşam ezanı Segah makamı, yatsı namazı da Hicaz makamı okunur. Bu Osmanlı’dan gelen bir kültürdür, gelenektir."

"Eğer ki vakitsiz bir sela duyarsanız bu vatan, millet, bayrak meselesiyle ilgilidir"

"Benim görev yaptığım mahallede devamlı alkol içen ve sarhoş gezen birisi vardı. Bir gün yanıma geldi, ‘Hocam bir türlü kurtulamıyorum, bırakamıyorum bir dua et. Hocam bak beni içiyor falan zannetip de Müslüman olmadığımı düşünme” derdi bana. Ben de elini sıkıp tokalaşmak istedim ama kendisi biraz çekindi. ‘Hocam şimdi bana dokunup da abdestini bozma’ dedi. Böyle de saygılı bir adamdı. Perşembe akşamları bu arkadaş okunan selayı duyduğunda içmiyormuş. ‘Hocam senin sayende Perşembe ve Cuma günleri okuduğun selalarla, hatırlatmalarınla artık içmiyorum’ dedi."

Ezan ile sela arasındaki fark nedir?

Perşembe akşamları okunan sela neden kulağa farklı geliyor?

Türkiye'de sela makamları nelerdir? Anlamları ve aralarındaki farklar nelerdir?

15 Temmuz darbe gecesi neden sela okundu? O gece okunan selanın anlamı neydi?

Tek merkezden ezan okunması fikri Eskişehir'de hayata geçti. Tek merkezden ezan okunmasının amacı neydi? 

Röportajın tamamını ve müezzin Murat Oykun'un okuduğu sela örneklerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz...

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@