banner163

İYİ Parti'nin Eskişehir adayından gazeteciye tehdit ve hakaret!

İYİ Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Melih Aydın, bir intihar olayı ile ilgili açıklamalarını bilime dayanarak eleştiren gazeteci Hakkı Kutlu'ya sosyal medyadan hakaret edip, "Hepinizi not alıyoruz, hesaplaşacağız" diyerek tehdit etti. 

HAYAT 22.10.2023, 12:43 22.10.2023, 13:06
İYİ Parti'nin Eskişehir adayından gazeteciye tehdit ve hakaret!

İYİ Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Melih Aydın, geçtiğimiz günlerde Eskişehir'de yaşanan bir intihar olayı ile ilgili sosyal medyada çok eleştirilen ve tepki çeken paylaşımlarda bulunmuştu. 

Melih Aydın yaptığı paylaşımda, "Anadolu Üniversitesi öğrencisi bir kardeşimiz maalesef geçim sıkıntısı sebebiyle kampüs içinde yaşamına son vermiştir. Ülkemizin her yerinde yaygınlaşan bu olayların önüne geçmek boynumuzun borcudur. Hükümet ve belediyeler el birliği ile sosyal devletin gerekliliğini yapmalı vatandaşlarına, ülkemizin teminatı gençlerimize sahip çıkmalı, yardım eli uzatmalıdır. Bu acıları milletimize yaşatmaya hakkınız yok, günahı boynunuzadır. Şehrimizin, sevenlerinin ve ailenin başı sağ olsun" demişti. 

Hakkı Kutlu köşe yazısında Melih Aydın'ı eleştirmiş, bilimi yol göstermişti 

medyamidas.com yazarı, gazeteci Hakkı Kutlu da, 16 Ekim 2023 tarihli "İYİ Parti'nin Eskişehir adayı bilime pek uzakmış" başlıklı köşe yazısında, "intihar haberleri" ve "intiharı özendirici" açıklamaların intihar olaylarını arttığının bilimsel olarak birçok araştırma ile kanıtlandığına ve medyamidas.com'un da bu ilke doğrultusunda intihar haberlerine yer vermediğine dikkat çekmiş ve Melih Aydın'ın söz konusu olayla ilgili açıklamalarını eleştirmişti. 

Hakkı Kutlu yazısında, "medyamidas.com'da böyle bir haber göremezsiniz... Çünkü, medyamidas.com hiçbir zaman intihar haberi girmiyor. Neden? Çünkü, bilim; intihar haberlerinin, intihar etme arifesindeki kişilerin ruh halini olumsuz etkilediğini ve intihar kararı almalarına "yardımcı" olduklarını söylüyor... Peki, bir gencin "geçim sıkıntısı" nedeniyle intihar etmesinin de haber değeri yok mu? Haydi, medyamidas.com, gerekirse okur kaybetme gerekirse tepki görmeyi göze alarak bu haberleri girmekten vazgeçiyor, ancak bu gerekçe ile intihar eden bir genç, başka başka mecralarda haber olamaz mı? İYİ Parti'nin adayı Melih Aydın medyamidas.com'u okumaz, bu yüzden, intihar haberi paylaşmanın sakıncalarını, bilim aracılığıyla öğrenemez... Melih Aydın, medyamidas.com'un yazarı Dr. Mehmet Akif Erdem'i de okumaz! Okusa, sağlıklı bir kişinin intihar edemeyeceğini, intihar edenlerin tamamının hasta olduğunu, geçim sıkıntısı, açlık, sevgilinin terk etmesi gibi gerekçelerin asla ve kattiyen, kesinlikle intihar gerekçesi olamayacağını öğrenirdi... Melih Aydın bunları biliyor mu? Bu tür sözleri "bilimden ve bilgiden uzak" bir kişi olduğu için mi sarf ediyor, yoksa bunları bal gibi biliyor da seçmeninin ekseriyetinin "bilimden ve bilgiden uzak" kişilerden oluştuğunu düşünürek "nasılsa yerler" diye mi düşünüyor?" ifadelerine yer vermişti. 

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı intihar notunda "ekonomik nedenler" olmadığını açıklamıştı 

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı da söz konusu olay sonrası yaptığı açıklamada, intihar eden öğrencinin bıraktığı notta intiharının ekonomik nedenlerle olduğuna dair bir ibare olmadığını ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini kamuoyuna açıklamıştı. 

Melih Aydın'dan gazeteci Hakkı Kutlu'ya hakaret ve "Hepinizi not alıyoruz, hesaplaşacağız" diyerek tehdit!

İYİ Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Melih Aydın bugün (22 Ekim 2023) sosyal medyadan bir paylaşımda daha bulundu. Melih Aydın, paylaşımında Eskişehir'de bir intihar vakası daha yaşandığını savunarak şu ifadelerde bulundu: "Eskişehir'de 1 hafta olmadan 2. üniversite öğrencisinin intihar haberi geldi! KYK yurdunda 5. kattan atlayarak yaşamına son verdi. Gençler birbirinize sahip çıkın, 1 kişiyi daha kaybetmeyelim, bu çöküşe sürüklendiğini gördüğünüz arkadaşlarınız için bizlere haber verin, birlikte aşalım bu zor günleri. BİRLİKTE SAVAŞALIM BEN VARIM. Ve siz 'bu intiharlar ekonomik değil, gençler psikolojik olarak yıpranmış değil, hasta onlar' diyerek gerçekleri dile getiremeyen zavallılar! Ya kendi evladınız bu durumda olsa..? Hepinizi not alıyoruz, sizlerle de HESAPLAŞACAĞIZ!"

Gazeteci Hakkı Kutlu da x.com'daki bu paylaşıma, ""Zavallı" diyerek hakaret ediyorsun, "hesaplaşacağız" diye tehdit! Ne zaman hesaplaşacaksın, bekleme istersen... Küçücük eleştiri ile içindeki faşist hemen dışarı çıkmış! Hem cahilsin hem faşist! Cahilliğiniz yüzünden gencecik çocuklar ölüyor!" gönderisi ile yanıt verdi. 

Melih Aydın da bu gönderiye şu paylaşımla yanıt verdi: "Siz ve sizin gibilerin MUHTEŞEM ZEKASI sayesinde ülkemiz, insanımız, gençlerimiz bu halde değil mi? Sizin gibi olacağıma, insan hayatı üzerinden bile eğilmekten omurgam yamulacağına CAHİL, ONURLU ve OMURGALI olmak benim için şereftir" 

Hakkı Kutlu: "Gerçekler, gazeteci tehdit edip hakaret ettiğinde gerçek olmaktan çıkmıyor. Bilim var"

Hakkı Kutlu da bu paylaşım sonrasında şu gönderiyi paylaştı: "İşte seviyeniz bu! Bu seviyenizi İYİ Parti hak etmiyor, ancak her şey siyaset değil! Gerçekler, gazeteci tehdit edip hakaret ettiğinde gerçek olmaktan çıkmıyor. Bilim var. Ve bilim, intihar haberlerinin yayılmaması, haklı sebepler iddiası ile övülmemesi gerektiğini salık veriyor."

Bilim ne diyor? Bilim insanlarının uyarıları dikkate alınmalı... İşte gerçekler... 

medyamidas.com, yayın hayatına başladığından bu yana, dünya çapındaki bilimsel çalışmalar, ilgili yetkin kurumlar ve bilim insanlarının açıklamalarına dayanarak, intihar haberlerini yayınlamamakta ve bu yaklaşımını sorumlu gazetecilik anlayışıyla bir yayın ilkesi olarak belirlediğini daha önce de kamuoyuna duyurmuştu. 

İntihar ve intihar girişimi haberlerinin, psikolojik açıdan rahatsızlıkları olan, intihara veya başka insanlara şiddet uygulamaya meyilli insanlar üzerinde özendirici ve şevk edici etkileri olduğu özellikle son 30 yılda tüm dünyada yapılan bilimsel çalışmalar ve araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Türkiye'de de son 20 yıldır yaygın medyada intihar ve intihar girişimi haberlerinde büyük oranda azalma yaşanıyor ve birçok medya kuruluşu bir yayın ilkesi olarak benimsemese bile bu haberlere hiç yer vermiyor. Öte yandan, sosyal medyada ise bu tür olaylarla ilgili yapılan bilinçsiz paylaşımlar ve bilinçsizce yapılan haberler ile intihar haberleri büyük bir sorun olmaya devam ediyor. 
Bu konuda bilimsel verileri ve yaklaşımı açıklaması açısından Türkiye Psikiyati Derneği'nin "İntihar ve medya sorumluluğu" başlıklı açıklamasını da sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

Türkiye Psikiyatri Derneği yıllardır uyarıyor: "İntihar haberleri ve veriliş şekilleri intihar olaylarını arttırmaktadır"

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Mehmet Yumru yaptığı açıklamada, tüm dünyada yapılan araştırmalarda intihar haberlerinin ve bunları konu edinen açıklamaların intihar olaylarını arttırdığını gözler önüne sermişti. İşte o açıklama ve veriler:
•İntihar, her yıl 800 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açan çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. 
•Ülkemizde son 10 yılda yaklaşık 29000 kişi intihar sonucu hayatını yitirmiştir.  
•Dünya üzerinde tüm ölümlerin %1.8’i intihar sonucunda gerçekleşmektedir. 
•İntihar oranı ülkemizde son 40 yılda %50 artış göstermiştir. 
•Ülkemizde yazılı, görsel ve sosyal medyada intihar haberleri sıklıkla yer almaktadır. Medyanın bu haberleri detaylı olarak ilettiği ve hatta görsel materyalleri sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. 
•Bir intiharın haber sınırlarını aşan bir ölçüde anlatılması ya da gösterilmesi kişinin mahremiyetinin ve kişilik haklarının ihlalidir.
 •Medyada intihar vakalarının tüm detaylarıyla, dramatize edilerek, görsel öğeler eşliğinde sunulması, intihara eğilimli insan üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir. 
•Hem ülkemizde hem de dünyada medyada intihar haberlerinin veriliş biçimine dikkat edilmediği zaman intihar girişimlerinin arttığını gösteren çok sayıda örnek bulunmaktadır. 
•1970'lerde, Britanya'da, bir kendini yakarak intihar etme eylemi uluslararası medyada oldukça fazla yer bulmuştur. Bunu takip eden 12 ay içerisinde Britanya'da kendini yakarak intihar etme eylemi (taklit intihar) normalde beklenenden 60 adet daha fazla arttığı saptanmıştır. 
•Avustralya'da yapılan bir araştırma, ülkenin iki ulusal gazetesinde intihar haberlerinin yer almasından sonra Avustralyalı erkeklerde intihar oranının yükseldiği görülmüştür. 
•1985 yılında ABD’de genç yaş intiharlarını önlemeye yönelik 4 film hazırlanmış, değişik haftalarda yayınlanarak, ailelerin ve gençlerin intihar davranışına dikkat çekmesi hedeflenmiştir. Ancak bu filmlerin gösteriminden sonra intihar girişiminde bulunan gençlerin sayısında artış görülmüştür.  
•Yıllar önce Boğaziçi Köprüsü’nde intihar girişimi haberlerinin verilmesinin kesilmesinden sonra intihar girişimlerinin azalması, Avusturya’da intihar haberlerinin kısıtlanmasından sonra intihar olgularının azalması gibi örnekler intiharın medyada yer alması ile gerçekleşmesi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. 
•Medyada ayrıntılı resim ve görüntülerle verilen haberlerden sonra benzer yöntemi kullanarak intiharların arttığı bildirilmiştir. Aynı zamanda tehlikeli davranışlarda bulunma ve depresyon oranlarında da artış gözlenmiştir.
•Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi’nde “İntihar olayları hakkında haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayınlanmamalıdır” denilmektedir. Ancak çoğu zaman bildirgeye uyulmadığı görülmektedir.
•Medya intihar haberi yapmadan önce azami çekinceyi göstermeli ve haber yapılacaksa; yalnız gerekli bilgilerle yetinilmeli, yönteme değinilmemeli, en basit ve yoksun bilgilerle, ayrıntılara değinilmeden haber yapılmalı, intihar davranışına yönelik alternatifler vurgulanmalı ve intihar hiçbir zaman yüceltilmemelidir.
•Dünya Sağlık Örgütü’nün aşağıda yer alan intihar haberlerinin medyada yer alması ile ilgili kurallar listesi ülkemizde de bir an önce uygulanabilir hale getirilmelidir.
•Haberde ölme kararında rol oynayan psikososyal nedenler aydınlatılmalı, altta yatan bir psikiyatrik hastalık varsa belirtilmelidir. İntihara yol açan depresyon, madde bağımlılığı gibi hastalıkların tedavisinin olduğu vurgulanmalı ve nasıl yardım alınacağı konusunda bilgi verilmelidir. 
İntihar, haberlerde cesur bir davranış olarak sunulmamalı. Haber ilk sayfalarda, resimli, renkli ve intihar yöntemi ayrıntılı verilmemelidir.Örneğin: Haberi ana haber olarak verilmemeli. İntihar etmiş kişinin fotoğrafını kullanmamaya özen gösterilmeli.
Olay romantik ve gizemli bir davranış olarak gündemlenmemelidir. Örneğin: “Sonsuza kadar birlikte olmak istediler” "Onun için yapamayacağı yoktu...”
İntihar bir çözüm yolu olarak gösterilmemelidir.
İntihar girişimlerinden sonra meydana gelebilecek ağır bedensel sorunlar-beyin hasarı, felç,vs- tanımlanmalı ve caydırıcı bir şekilde kullanılmalıdır.
İntiharlar bir problem çözümü olarak sunulmamalıdır. Çeşitli başka etkili çözüm yolları olduğu, bunlara ulaşamama durumunda bu sonucun ortaya çıktığı belirtilmelidir.
Kurbana bazı özenilebilecek nitelikler, dikkat çeken özellikler ve bir özel statü kazandıracak sunumlardan kaçınılmalıdır.
Kurbana intihar davranışıyla bir ün kazandırılmamalı, intiharın ün kazanmak için bir yol olduğu mesajı verilmemelidir.
Haberlerde bireylerin intihar düşünceleriyle baş etmelerine yardımcı olabilecek kurumlar, tedavi seçenekleri hakkında bilgi verilmelidir.
Nasıl intihar edilebileceğini gösteren ayrıntılı intihar haberlerinden sakınılmalıdır. Örneğin: “Köprü parmaklıklarına bağladığı ipin ilmiğini boynuna geçirdi... kendisini boşluğa bıraktı..."
Olay hiçbir şekilde geniş ve tekrarlayan biçimde haberleştirilmemelidir.
Lokal medya ve sağlık kurumları arası sürekli bir diyalog sağlanmalıdır.
Toplumdaki tutum ve davranışları etkileyebilme ve bunları olumlu ya da olumsuz yönde değiştirebilme gücüne sahip olan medyada yayımlanan her şey izleyiciler tarafından taklit edilmektedir. Haber atlamama endişesi ile bu gibi olaylar ayrıntılı bir şekilde habere dönüştürülmeden önce tekrar tekrar düşünülmeli ve bu bilimsel gerçekler akılda tutulmalıdır. Tüm medya kuruluşlarımızı bu konularda dikkatli ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz."

Bilim insanları sorunun ciddiyetine dikkat çekiyor ve "Kanuni yaptırımlar olmalı" diyor

Bartın Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Dr. Nesrin Duman da, "İntihar ve Medya" konulu makalesinde, dünya çapında bu konuda yapılan çalışmaları ortaya koyarak, çalışmasının sonunda şu ifadelere yer vermişti: "İntihar olgularının medyada özendiricilik etkisinin engellenmesi kurallarına riayet edilmeden takdim edilmesi, intihar eden kişinin hitap ettiği yaş grubunun ruh ve beden sağlığı için de büyük bir tehlikedir. Bu nedenle televizyon, radyo kanalları ve tüm sosyal medya mecralarının ortaklaşa hareket ederek, intihar haberlerinin özendiricilik etkisinden arındırılmış ve alternatif çözüm yolları eklenmiş bir şekilde aktarması, bu konudaki kanuni yaptırımların en yakın zamanda uygulamaya konulması gereklidir."

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver: İntihar internetteki paylaşımlarla bulaşıcı olabilir, haberlerden etkilenerek yaşanan intiharlar var

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver de intihar olgusu ve ve intihar haberleri hakkında Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikte şu açıklamalarda bulunmuştu: "İntihar eylemi çoğunlukla ölümle sonuçlanmaz. İntihar bir halk sağlığı, dünya sağlığı sorunudur. İntiharı düşünen bir zihin karanlık, çaresiz hisseden bir zihindir. İntihar sebeplerinin yüzde 90’ı psikiyatrik hastalıklardan kaynaklanıyor. İntihar; örnek alma, etkilenme, depresyon yoluyla gerçekleşebiliyor. İntihar, internet üzerindeki paylaşımlarla da bulaşıcı olabiliyor. Haberlerden etkilenerek meydana gelen intiharlar var. Psikiyatrik hastalığı olan kişiler medyada bu haberleri bir çözüm olarak görebilirler. Özdeşleşme Kuramıyla, intihar eden kişiyle aynı özelliklere sahip kişiler bu tarz haberler sonucu intihar etmeyi düşünüyor. Haberlerin etkisi en fazla bir hafta sürer deniyor ama haberlere çevrimiçi ulaşma imkanıyla etkileri çok uzun süre devam edebiliyor. İntihar hükümetlerin, televizyonların, ekonomilerin vb. sorunu değildir. Kurumların saygınlığı ve bu kişilere yardım edebilmesi için medyada suçlu yaratılmamalı. Belli kişi ve kurumlara oklar çevrilmemeli."

medyamidas.com olarak tüm bu bilimsel gerçekler ışığında ve sorumlu gazetecilik anlayışı ile intihar haberleri yayınlamamaya devam ediyoruz, tüm medya kuruluşlarını ve vatandaşları da toplum ve halk sağlığı adına aynı hassasiyette olmaya davet ediyoruz. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@