banner163

Tepebaşı Belediyesi geri dönüşümdeki başarısını açıkladı... Ataç'tan Eskişehirlilere teşekkür

Tepebaşı Belediyesi, her yıl binlerce ton atığın geri dönüşümü ile kazanım sağlarken 2023 yılında da 6 milyon 395 bin 694 kilogram atığı geri dönüştürüldüğü açıklandı.

HAYAT 09.01.2024, 16:12 09.01.2024, 16:18
Tepebaşı Belediyesi geri dönüşümdeki başarısını açıkladı... Ataç'tan Eskişehirlilere teşekkür

Tepebaşı Belediyesi, her yıl binlerce ton atığın geri dönüşümü ile kazanım sağlarken çevreyi de koruyarak 2023 yılında da 6 milyon 395 bin 694 kilogram atık toplanarak geri dönüştürüldü.

Sürdürülen çalışmalar ile 2023 yılında da tonlarca atığın geri kazanımını sağlayan Tepebaşı Belediyesi, atık toplama sisteminin düzenli işleyişi ve toplama miktarları açısından verimli bir yılı geride bıraktı.

Tonlarca atık geri dönüştürüldü

Tepebaşı Belediyesi geri kazanım çalışmaları kapsamında 2023 yılında; 6 milyon 181 bin 110 kilogram ambalaj atığı, 74 bin 767 kilogram bitkisel atık yağ, 3 bin 301 kilogram atık pil, 120 bin 16 kilogram tekstil atığı, 3 bin 553 kilogram atık ilaç, 9 bin 140 kilogram ömrünü tamamlamış lastik, bin 215 kilogram madeni yağ ve 2 bin 592 kilogram elektronik eşya atığı olmak üzere toplam 6 milyon 395 bin 694 kilogram atık toplamayı başardı.
2009 yılından beri ilçede geri dönüşüm atıklarını toplayan Tepebaşı Belediyesi, 2020 yılında Sıfır Atık Yönetim Planı oluşturdu ve ilçedeki geri dönüştürülebilir atıkların toplanması için Sıfır Atık Belgesi aldı. Ayrıca 1’inci Sınıf Atık Getirme Merkezi ile 13 farklı kategorideki atık, ayrıştırılarak geri dönüştürülebiliyor. Elektrikli ve elektronik eşya atıkları, atık lastikler, atık ilaçlar, atık piller gibi atıklar, vatandaşların talepleri doğrultusunda Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından evlerden alınabiliyor. Vatandaşlar da 1’inci Sınıf Atık Getirme Merkezine atıklarını kendileri ulaştırabiliyor.

"Ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz"

Geri dönüşüm çalışmalarının önemine değinen Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, “Çalışmalarımız ile 2023 yılında tonlarca atığı dönüştürdük. Bu sayede çevreyi korurken ülke ekonomisine de katkı sağlıyoruz. Atık toplama sisteminin düzenli işleyişi, toplama miktarları açısından verimli bir yılı geride bıraktık. 2009 yılında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü kurmamız ile birlikte Tepebaşı’nda atıkların kaynağında ayrı toplanması için kapıdan kapıya bilgilendirme çalışmaları yapılırken, 2012 yılı itibariyle bütün mahallelerden ambalaj atıkları ve bitkisel atık yağların toplanmasına yönelik sistem kuruldu ve Türkiye’deki en yaygın toplama ağlarından birini oluşturduk. Mahallelerde, okullarda, iş yerlerinde yapılan bilgilendirme çalışmaları ile Tepebaşı halkının duyarlılığı birleşince, atık toplama rakamlarında her yıl artış sağladık. 2020 yılında 1’inci Sınıf Atık Getirme Merkezi’ni faaliyete geçirdik ve belediye hizmet binamız da Sıfır Atık Belgesi alan Eskişehir’in ilk belediyesi olmayı başardı. Ayrıca Doğal Yaşam Merkezi, Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Su Sporları Merkezi, Alzheimer Konukevi ile Fen İşleri Şantiyesi de Tepebaşı Belediyesi’nin Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazanan merkezleri arasında. Ambalaj atıklarını toplamak için mahallelerin yapısına uygun şekilde ambalaj atık toplama aparatları; kutu, sepet, kumbara, kafes, pet şişe ve cam şişe toplama aparatları konumlandırdık. Bitkisel atık yağların toplanması için ise okullar, siteler, muhtarlıklar, Belde Evleri’ne bitkisel atık yağ bidonları yerleştirdik. Böylelikle yaklaşık 300’e yakın toplama noktası oluşturduk. Hem ekonomiye hem de çevrenin korunmasına karşı duyarlılık örneği sergileyen Eskişehir kent halkına ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@