Togg'la birlikte SUV araçlara ilgi artıyor... Peki SUV araçların avantajları neler?

Gelecek yılın mart ayı sonunda satışa sunulması beklenen Türkiye'nin Otomobili Togg'un segment modeli olan SUV, Türkiye otomobil pazarındaki ağırlığını artırmaya devam ediyor. Peki SUV araçların avantajları neler?

HAYAT 06.12.2022, 12:55 06.12.2022, 13:08
Togg'la birlikte SUV araçlara ilgi artıyor... Peki SUV araçların avantajları neler?

Gelecek yılın mart ayı sonunda satışa sunulması beklenen Türkiye'nin Otomobili Togg'un segment modeli olan SUV, Türkiye otomobil pazarındaki ağırlığını artırmaya devam ediyor. Bu durum satışlara da yansırken, sedan gövde tipi tercihi SUV gövde tipinin gerisinde kaldı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nden (ODMD) derlenen verilere göre, Türkiye otomobil pazarında ocak-kasım döneminde en çok tercih edilen gövde tipi yüzde 41,3 pay ve 208 bin 693 adetle SUV otomobiller oldu.

SUV otomobilleri, yüzde 37,2 pay ve 188 bin 244 adet satışla sedan, yüzde 19,7 pay ve 99 bin 816 adet satışla hatchback otomobiller takip etti. Diğer satışlar ise "MPV, CDV, spor ve station wagon" gövde tiplerinden oluştu.

Ocak-Kasım 2021'e göre, sedan otomobillerin payı yüzde 39,4'ten yüzde 37,2'ye gerilerken, SUV'un payı yüzde 35'ten yüzde 41,3'e yükseldi. Söz konusu dönemde SUV otomobil satışları yüzde 15,4 artış gösterdi.

Hatchback gövde tipli otomobillerin payı da yüzde 23,7'den yüzde 19,7'ye geriledi.

Öte yandan, Türkiye'nin Otomobili Togg, 2023 yılının mart ayı sonunda C-SUV modeliyle ilk kez satışa çıkacak. Togg'un Türkiye otomobil pazarında SUV'un ağırlığını daha da artırması bekleniyor.

SUV araç almanın avantajları 

SUV'ların sedanlara göre avantajları çoktur. Büyükler, çok fazla kargo alanı var ve bir sedandan daha fazla insanı ve yükü kaldırabiliyorlar.

Ayrıca dört tekerlekten çekişe sahip oldukları için bir arabadan daha yeteneklidirler. Yeni bir sedan genellikle bu özelliğe sahip değildir, ancak çoğu SUV'de vardır. Dört tekerlekten çekiş, bir SUV'nin kötü yolların ve diğer zorlu koşulların üstesinden gelmek için daha iyi donanımlı olacağı anlamına gelir. İster şehir içinde ister köy yolunda olun, büyük bir SUV size istediğiniz konforu verecektir. Bu yüzden SUV araç modelleri ile normal araç otomobil taşıtları değerlendirdiğimizde trend olma özelliğini SUV araç marka ve modelleri koruyor.

SUV'ların bir diğer avantajı da yolcular için daha konforlu olmalarıdır. Yüksek sürüş pozisyonu daha iyi görüş sağlar. Ön cam ve pencereler daha büyüktür, bu da SUV'lerin görülmesini kolaylaştırır. SUV'ler genellikle bir sedandan daha güvenli olsa da, bazı SUV'lar artık sedanların sahip olmadığı güvenlik özelliklerine sahip oluyor. Çoğu SUV hala güvende, ancak bagajları kapalı, bu da onları daha güvenli hale getiriyor. Bu aileler için çok büyük bir artı ama aynı zamanda çocuklarla seyahat ederken de bir avantaj.

Arazi sürüşü için bir SUV kullanılabilir. Birçok koşulu devrilmeden halledebilir ve karda veya kumda güvenle sürülebilir. Bir SUV'nin güvenlik özellikleri önemli olsa da, çok hızlı gitmenizi engelleyemezler. Büyük bir SUV, tipik olarak küçük bir arabadan daha az yakıt tüketir, ancak bunu telafi etmenin yolları vardır. Düşük gaz kilometresinden kaçınmak daha zor olacak, ancak uzun vadede kesinlikle buna değer.

SUV’ların avantajları nelerdir?

  • İç geniş oturum hacmi normal bir araca göre daha geniştir.
  • Lüks ve kompakt boyutlarının çekiş gücü sadece SUV serisine özeldir.
  • Diğer araç modellerine göre daha az benzin yakar, model ve marka değişkenlik göstersede yinede aradaki farkı görmemezden gelmek saçmalık olur.
  • Normal bir taşıtta 4 kişi en fazla 5 kişilki oturum alanı varken bir SUV araçta kapasite en fazla 9’dur ki bir araç içerisinde 9 kişinin konforunu sağlayabilmek büyük başarı
  • Dış görünüşleri ve tasarımları eski model arabalara göre daha dikkat çekicidir.
  • Köy, arazi, dağ gibi ormanlık alanlarda keyifli alternatif gezintiler
  • Doğa hobileri için her zaman kullanılmasının yanı sıra, günümüzde hem doğada hem iç yaşamda ve şehir içinde kullanılması bireylere avataj sağlayan ekstra durumlar içerisindedir.
  • Hobi ve günlük yaşama ek olarak işlerinizi bir SUV aracın depolama alanı daha kolay ve hızlı yürütebilirsiniz.

SUV'lerin en büyük dezavantajı maliyetidir. Üçüncü sıra koltuk, küçük bir arabadan daha yüksek bir fiyat etiketine sahiptir, ancak sundukları alanı düşündüğünüzde buna değer. SUV'ların bir arabaya göre avantajı, daha pratik olmalarıdır. Bir crossover'ın avantajları, daha fazla iç alan sunmalarıdır. Bir sedandan farklı olarak, bir crossover, üç sıra koltuğu rahatça tutabilir ve bu da onu bir sedandan daha geniş hale getirir.

Bir SUV'nin içi geniştir. Oturma düzeni, sürücü ve yolcuları dış dünyadan ayırır. Bu, arabayı daha konforlu ve daha güvenli hale getirir. Bir SUV, bir şeyleri taşımak için küçük bir arabadan daha iyidir. Ve bir SUV kötü hava koşullarından korkmaz. Ayrıca park etmek çok daha kolay. Bu yüzden çevre için daha iyidir. Küçük bir arabadan daha fazla yakıt tasarrufludur. Bir SUV ile daha iyi gaz kilometresi elde edeceksiniz.

SUV'ler daha geniş bir iç mekana sahip olmanın yanı sıra daha iyi görüşe sahip. Üstelik aracın daha büyük camları ve ön camı bir sedandan daha şeffaf. Ek olarak, SUV'lar normal bir arabadan daha enerji verimlidir. Sonuç olarak, gaz kilometresi açısından bir sedandan daha iyidirler. Ve bir sedandan daha yüksek bir fiyata sahip olma eğilimindedirler. Kullanılmış bir arazi pickup SUV modelleri satın almak akıllıca bir seçimdir.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@