Türkevi nedir, özellikleri nelerdir? İşte Türkevi hakkında bilgiler...

Türkevi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde bulunan, Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olan binadır. Türkevi, Türkiye'nin başkonsolosluğu ve Birleşmiş Milletler nezdinde daimi temsilciliği hizmet vermektedir. İşte, Türkevi özellikleri hakkında detaylı bilgiler...

HAYAT 24.09.2022, 10:48 24.09.2022, 12:58
Türkevi nedir, özellikleri nelerdir? İşte Türkevi hakkında bilgiler...

Türkevi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde bulunan, Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olan binadır. Türkevi, Türkiye'nin başkonsolosluğu ve Birleşmiş Milletler nezdinde daimi temsilciliği hizmet vermektedir. İşte, Türkevi özellikleri hakkında detaylı bilgiler...

İlk dönemlerde bilgisayar devi IBM şirketinin idari merkezi olarak 1958'de inşa edilen, 12 katlı ve 45 metre yüksekliğindeki bina, 1977'de dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in girişimiyle 3 milyon dolar karşılığında Türkiye Cumhuriyeti tarafından satın alındı. Türkevi adı verilen binada Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ve bağlı ataşelikler, Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği, T.C. Merkez Bankası New York Temsilciliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilciliği ofisleri faaliyet göstermeye başladı. Türk çocuklarına eğitim veren Atatürk Okulu, New York faaliyetlerini her hafta cumartesi günü Türkevi'nin ikinci katında gerçekleştirmekteydi. Türkevi'nin ikinci katındaki toplantı salonu, gerekli kriterlere uyması ve Türkevi Yönetimi'nden gerekli iznin alınması kaydıyla, çeşitli dernekler, şahıslar, kuruluşlar tarafından toplantı, panel gibi faaliyetlerde kullanılabilmekteydi.

New York'taki Yeni Türkevi Binası açılışa hazırlanıyor

Projesi Perkins Eastman tarafından çizilen yeni binanın temeli 18 Eylül 2017'de atıldı. Binanın yapımını IC İçtaş ile Tishman üstlendi. İnşaatı 2021 yılında bitirilen binanın resmî açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Eylül 2021'de gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın, New York'ta "Yeni Türkevi Binası Açılış Töreni"ndeki konuşmasından kesitler:

"Türkiye bir başyapıt ortaya çıkardı"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Türkiye, bu eserle beraber büyüklüğünü, birikimini ve artan gücünü yansıtan bir başyapıt ortaya çıkardı. Birleşmiş Millerler (BM) binasının tam karşısında bu önemli yapıyı hayata geçirmemiz ayrı bir anlam taşıyor.

"Daha adil bir düzeni savunuyoruz"

Dünya beşten büyüktür diyerek çok kutuplu, çok merkezli, çok kültürlü daha kapsayıcı ve daha adil bir düzeni savunuyoruz. Türkevi binamız Birlemiş Milletler'e (BM), çok taraflılığa, adalete ve barışa olan inancımızın da bir sembolüdür. 

"Türkevi binamızın kapıları herkese açıktır"

Türkevi ABD'de yaşayan vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza, akraba ve dost topluluklara da yeni bir çatı olacaktır. 2023'e giden süreçte Türkevi binamız uluslararası toplumdaki yerimizin de bir yansıması olacaktır. Türkevi binamızın kapıları herkese açıktır. Büyüyen, gelişen ve güçlenen Türkiye'nin diplomatik ağırlığının ve vizyonunun nişanesini işte burada yükselttik. 

Lale şeklinde gökyüzüne yükseliyor

Türkevi Binası'nın projesi Amerikan mimarlık firması Perkins Eastman tarafından tasarlandı. Baş mimarı Jonathan Stark, Türkiye'ye gidip inceleme yaptıktan sonra projeye son halini verdi.

Başta Selçuklu olmak üzere geleneksel Türk mimari motifleri taşıyan, lale şeklinde gökyüzüne yükselen Türkevi Binası, Downtown Manhattan, East River ve Long Island City'den görülebiliyor.

Bina, dünyanın en önemli şehirlerinden New York'un silüetine eklenecek, Türk kültürü, tarihi ve çeşitliliğini yansıtacak simgesel bir gökdelen şeklinde tasarlandı.

Türkevi Binası'nın kapısı da Selçuklu ve Osmanlı kervansaraylarının mimarisinden esinlenerek inşa edildi.

Yağmur sularının biriktirilerek kullanılmasına olanak sağlayan depo sistemi ve yeşil bina kapsamında "Leed Silver" sertifikasına sahip bina, çevre dostu gökdelen özelliği taşıyor.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@