Büyükerşen: Kanadı kırık ördek gibiyiz

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'e açıklamalarda bulundu. Büyükşehir yasasından yakınıp "Kanadı kırık ördek gibiyiz" diyen Büyükerşen çeşitli taleplerde bulundu. Büyükerşen, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ücretsiz toplu ulaşım hakkı verilmesinden yakınırken, asfalt paralarının da zorunlu hale getirilmesini istedi.

SİYASET 26.06.2023, 12:57 26.06.2023, 13:12
Büyükerşen: Kanadı kırık ördek gibiyiz

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'e açıklamalarda bulundu.  Büyükerşen, Büyükşehirlerin bugünkü halinin "topal, kanadı kırık ördek gibi" olduğunu savunurken, birçok konuda yakınıp Büyükşehir yasasının değişmesini istedi. 

Büyükerşen, Büyükşehir Belediye Meclislerinin alt kademedeki ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerinden oluşturulmasının sistemin mantığı ile garip bir tezat oluşturduğunu söyleyen Büyükerşen, "Bunun sakıncaları oldukça büyüktür. Örneğin nazım imar planları büyükşehir meclisinden geçerken, meclisi oluşturan çeşitli partilerden ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleri, kendileriyle ilgili konularda, karşılıklı tavizlerle hazırladıkları önergelere oy vermeleri nedeniyle değiştirdikleri imar planlarını çağdaş uygarlığın gereklerinden ve plan ilkelerinden uzaklaştırdıkları bilinen bir gerçektir" dedi. 

Büyükşehir meclislerindeki sistemin adaletsiz olduğunu savunan Büyükerşen, "Temsilde adalet ilkesi gereği, ilçelerden büyükşehire gelen belediye meclis üye sayısı o ilçenin nüfusu ile doğru orantılı olmalıdır. Oysa mevcut uygulamada, temsilde adalet söz konusu değildir. Örneğin Eskişehir'de Odunpazarı ve Tepebaşı Merkez ilçeleri büyükşehir belediye meclisine 16 üye göndermekte ve toplam nüfusları yaklaşık 90.000 civarında olan kırsaldaki diğer on iki ilçe ise 29 üye göndermektedir. Bu durum, nüfusa göre temsilde adaletsiz sonuçlar doğurduğu gibi, demokrasiye de aykırıdır" diye konuştu. 

Belediye gelirlerinin, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatlarından alınan paylar ve öz gelirlerden oluştuğunu söyleyen Büyükerşen, "Belediyelerin kamuya olan borçları, genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan kesiliyor. Son aylarda belediyelerimize gelen paylardan yapılan kesintiler, mali yapımızı son derece olumsuz etkiledi. Geçici bir düzenleme ile belediyelerin kamuya olan borçları bir defalığına affedilmeli ya da en azından faizsiz bir şekilde yapılandırılmalı ve kaynaktan kesme uygulamasına son verilmeli" dedi. 

"İnternet ve cep telefonu vergileri de dahil edilsin, şerefiye vergisi yeniden konulsun"

Büyükerşen ayrıca, belediyelerce, telefon, data, teleks ve faks ücretleri üzerinden alınan haberleşme vergisine, internet ve cep telefonu ücretlerinden alınacak vergiler de dahil edilmesini istedi. Büyükerşen, "Özellikle turistik şehirlerde, konaklama tesisleri nedeniyle, alt yapı, yol, su, kanalizasyon, ulaşım gibi hizmetlerden dolayı belediye harcamaları artıyor. Bu sebeple, gelişmiş Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, konaklama bedeli üzerinden kent vergisi veya konaklama vergisi gibi belediyelere yeni kaynak oluşturacak vergiler alınmalı. Şerefiye vergisi yeniden konulmalı" dedi. 

Büyükerşen ayrıca, "Kültür varlıklarının korunmasına ve yaşatılmasına yönelik en büyük yatırımları yapan büyükşehir belediyeleri kaynak sıkıntısı yaşamakta olup, katkı paylarına dair adil paylaşımın zorunlu olacağı yasal bir düzenleme veya katkı payının dağıtılması görevinin büyükşehir belediyelerine devir işlemi yapılmalı" diye konuştu. "

"Asfalt paraları zorunlu hale gelmeli"

Büyükerşen, birçok vatandaşın tümden kaldırılmasını istediği yol harcamalarına katılım payının belediyelerce alınmasının kanunla da zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savundu. 

65 yaş ve üzerine ücretsiz ulaşım hakkından yakındı: "Kısıtlanmalı"

Büyükerşen, toplu ulaşımda 65 yaş ve üzeri vatandaşların ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasından da yakınırken, "Toplu ulaşım araçlarındaki doluluğu artırmakta ve özellikle işe-okula gidiş ve dönüş saatlerinde araçlarda büyük sıkışıklıklar yaratmaktadır. Bu sebeple ücretsiz yararlanma hakkı, doluluğun nispeten az olduğu örneğin 10.00-16:00 saatleri gibi belli saatlere özgülenmeli ya da günde ancak iki defa kullanım gibi kısıtlanmalı" dedi. 

"Üç başkan yardımcısı atayabilmeliyim"

Büyükerşen ayrıca, büyükşehir belediye başkanına meclis üyeleri içinden en az üç tane başkan yardımcısı atama yetkisi verilmesini istediğini söyledi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@