banner163

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Montrö'nün yetkilerini kullanıyoruz

NATO Liderler Zirvesi için Brüksel'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar...

SİYASET 24.03.2022, 20:13 25.03.2022, 15:56

NATO Liderler Zirvesi için Brüksel'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Stoltenberg'e gösterdiği liderlik için teşekkür ediyorum. NATO'nun bir kez daha dayanışma mesajı vermesi anlamlıdır. 

Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı daha önce de dile getirdik. Ukrayna2nın toprak bütünlüğüne desteğimiz sürüyor.

Türkiye bu süreçte özel bir yerde duruyor. Rusya ve Ukrayna Karadeniz'deki komşumuz olan iki ülke. Savaşın sona ermesi için iki ülke ile de yoğun temas halindeyiz. 

Bölgemizde sulhun hakim kılınması için çabalıyoruz. Müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Nihai çözümün Rusya ve Ukrayna ile uluslararası kamuoyunun kabul edeceği muteber bir formüle dayanması gerektiğini düşünüyoruz.

Ukrayna'nın bağımsızlığı temel öncelik olmalı. Montrö'nün yetkilerini gerilimi azaltmak için kullanıyoruz. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkes kapısına gelen mültecileri desteklemeli. 

İzlediğimiz aktif politikayı müttefiklerimizle paylaştım. NATO'nun gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şart. Güvenliğin bölünmezliği ilkesine özellikle dikkat çektim. 

Türkiye, ittifak dayanışmasını esas alarak NATO’nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine katkıyı sürdürecek. Müttefiklerimizden aynı dayanışmayı bekliyoruz

Türk Savunma Sanayii ürünlerinin başarıları ortadayken karşılaştığımız engellerin açıklaması olamaz. Savunma sanayiimizin önüne bazı müttefiklerimizin koyduğu kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimize.  Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle paylaştım.

Geldiğimiz noktada başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere küresel güvenlik mimarisinin ciddi bir reforma tabi tutulması kaçınılmazdır.

Putin ve Zelenski ile görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Ukrayna, Kırım-Donbas taleplerine sıcak bakmıyor. Zelenski'nin referandum talebini akıllıca buluyorum.

Gayretimiz iki lideri bir araya getirmek suretiyle özellikle bir barış atmosferi oluşturmak.

NATO Zirvesi'nde Ukrayna dışında siyasi, ekonomik konuları da konuştuk. 

"Yoğun temas halindeyiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak Rusya ve Ukrayna ile yoğun temas halindeyiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katıldı. İkili temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e kritik bir dönemde zirveye öncülük ettiği için teşekkür ederek, Belçika makamlarına da zirveye başarılı ev sahipliklerinden ötürü tebrik ve takdirlerini iletti.

Sadece Avrupa güvenlik mimarisinin değil küresel güvenlik algısının da değiştiği bir süreçten geçildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya savaşının birinci ayını geride bıraktığını belirterek, NATO müttefikleri olarak hem güncel gelişmeleri hem de ittifakın cari güvenlik ortamında aldığı tedbirleri değerlendirmek üzere liderler seviyesinde bir araya geldiklerini kaydetti.

“Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği destek herkesin malumudur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “25 Şubat’ta video konferans yöntemiyle düzenlenen Zirve’nin ardından NATO’nun bir kez daha birlik ve dayanışma mesajı vermesi anlamlıdır. Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine 2014 yılından bu yana sergilediği kuvvetli destek, herkesin malumudur. Kırım’ın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı her fırsatta ifade ettik. Etmeyi de sürdürüyoruz. Zirve vesilesiyle Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik desteğimizi bir kez daha güçlü biçimde vurguladım. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla ilgili tutumumuz da bu ilkeli politikamızla uyumludur ve nettir” dedi.
Savaşın neden olduğu yıkım ve insani trajedinin ortada olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahrip olan şehirlerin, enkaza dönen hastanelerin, okulların, evlerin; bütün varlığını bir bavula sığdırmış gözü yaşlı mültecilerin, savaşların acı yüzünü tekrar hatırlattığını vurguladı.
“Çatışmalar uzadıkça maalesef her iki tarafta da savaşın yıkıcılığı artıyor” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Ukrayna ve Rusya, Karadeniz’den komşumuz olan iki ülkedir” dedi.

“Taraflar arasındaki müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz”
“Ukrayna’yla köklü, çok boyutlu ve yakın ilişkilerimizin yanı sıra stratejik ortaklığımız var” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir diğer komşumuz Rusya’yla yapıcı ve karşılıklı güvene dayalı diyalog içinde olmaya özen gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak iki ülkeyle de yoğun temas halinde olduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, taraflar arasındaki müzakereleri yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini belirtti.


“Antalya’da iki ülke dışişleri bakanlarını bir araya getirmemiz ve bilahare Dışişleri Bakanımın Moskova ve Lviv temasları, bir dönüm noktası olmuştur” değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nihai çözümün, her iki ülkenin ve uluslararası kamuoyunun kabul edeceği muteber bir formüle dayanması gerektiğini düşünüyoruz. Ukrayna’nın egemenliği ve bağımsızlığı temel öncelik olmalıdır” vurgusu yaptı.

“Macron’la çok verimli ve faydalı bir görüşme oldu”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir soruya cevap veren Erdoğan, “Malum Fransa seçime gidiyor ve seçime gittiği bir dönemde Sayın Macron’la yine ağırlıklı olarak yine gündemimiz Rusya-Ukrayna arasındaki bu savaş idi. Ama bunun dışında Türkiye-Fransa ilişkileriyle alakalı gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek kültürel bir çok konularda nerden nereye geldik, bundan sonra nereye varabiliriz, kendisiyle etraflıca görüştüğümüz çok çok verimli ve faydalı bir görüşme oldu. Temennim odur ki seçim sonrası gelişmelere göre bu süreci Türkiye-Fransa ilişkileri olarak devam ettirmektir” dedi.

Rusya’ya yaptırımlara değinen Erdoğan, “Görünen gerçek şu. NATO üyelerinin büyük çoğunluğu yaptırımlar üzerinden hareket ediyorlar. Çünkü yaptırımların dışındaki yöntemlerin etkili olamayacağı kanaati liderlerin hemen hemen hepsinde hakim. Ve dolayısıyla sonuç olarak hakim olan ruh bu” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet daha sonra NATO Karargahından ayrılarak uçakla Türkiye’ye hareket etti.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@