HUDER Genel Başkan Yardımcısı Pınar Turhanoğlu Gücüyener: Kadın karar vericiler artarsa mümkün olacak

HUDER Genel Başkan Yardımcısı Pınar Turhanoğlu Gücüyener'den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü açıklaması...

SİYASET 07.03.2022, 21:00 07.03.2022, 21:05
HUDER Genel Başkan Yardımcısı Pınar Turhanoğlu Gücüyener: Kadın karar vericiler artarsa mümkün olacak

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Genel Başkan Yardımcısı Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, "Kadınların sosyal, ekonomik, siyasal alanda tam ve eksiksiz katılım sağlaması, eşit haklara sahip olması ancak hukukla mümkündür. Kadın hukukla güçlüdür” dedi.

Pınar Turhanoğlu Gücüyener, “Ekonomik, siyasi, kültürel ve toplumsal alanlarda eşitlik hukuki temellendirme ile mümkün olabilir.  Bu anlamda eşitliğin sağlanmasına yönelik tedbirlere ilişkin hukuki güvence öncelikle Anayasamızda yer almaktadır. “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Yine, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) 1979 yılında Birleşmiş Milletler’de kabul edilerek 1980’de yürürlüğe girmiş olup, Türkiye de bu sözleşmeye taraf olmuştur. Sözleşme, kadına yönelik gerçekleşen her türlü ayrımcılığın, yalnızca kadınlara zarar verici nitelikte değil, tüm bir toplumun gelişim sürecini sekteye uğratıcı nitelikte olduğunu kabul etmektedir. Zira fiziksel, ekonomik, psikolojik, sosyolojik zararlara yol açan şiddet olgusu sadece mağdurlar üzerinde bıraktığı etkiyle de ölçülemez. Şiddet toplumsal dokuyu etkilemekte, toplumsal güveni de zedelemektedir.  Kadın, öncelikle hukukla güçlüdür. Kadın toplumun eşit ve güçlü bir bireyi olarak toplumun her alanına katılım sağlar. Kadının evi içindeki emeği dâhil tüm çalışmaları hak ettiği değeri bulmalıdır" diye konuştu. 

"Kadının tam eşitliğini sağlayacak hukuki düzenlemeleri erkeklerin yapmasını beklememek gerekir"

Pınar Turhanoğlu Gücüyener, "Kadının tam eşitliğini sağlayacak hukuki düzenlemeleri erkeklerin yapmasını beklememek ve kadınların eşit sayı ve etkinlikte karar verici mekanizmaya dahil olmasını sağlamak gereklidir. Kadının hukukla güçlenmesi için mevzuatın eşitliğin ve korumanın sağlanması için düzenlenmesi kadar, kanun yapıcı ve uygulayıcı kadın sayısının artmasına da ihtiyaç vardır.  Kadın 'karar verici'ler arttığı ölçüde ideal olana yaklaşmak mümkün olacaktır" dedi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@