banner163

Zihni Çalışkan: Karapınar'ın çözümü Kazım Kurt'tadır

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, medyamidas.com ve esgazete.com ile bir araya geldi, sorularını yanıtladı. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Zihni Çalışkan, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile ilgili de sert açıklamalarda bulundu.  

SİYASET 05.09.2022, 11:01 05.09.2022, 12:39
Zihni Çalışkan: Karapınar'ın çözümü Kazım Kurt'tadır

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, medyamidas.com ve esgazete.com yöneticileri ile bir araya geldi. Midas Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kutlu ve medyamidas.com Genel Yayın Yönetmeni Murat Atikel ile esgazete.com Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Yıldırım ve Yazı İşleri Müdürü Şenay Bilik Yıldırım ile bir araya gelen Zihni Çalışkan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Odunpazarı'nda Kazım Kurt'un başkanlığı döneminde yıllardır ilerlemeyen Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi Projesi 2. etabı hakkında açıklamalarda bulunan Zihni Çalışkan, TOKİ'nin Eskişehir'e yıllardır binlerce konut kazandırdığını, ancak Karapınar'da Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt nedeniyle bir türlü projeye başlanamadığını belirtti. 

"Sayın Burhan Sakallı döneminde nasıl yapıldı hatırlayalım"

Zihni Çalışkan, "Odunpazarı belediye Başkanımız sayın Burhan Sakallı'nın döneminde nasıl yapıldı hatırlayalım. TOKİ ile bir protokol imzalanıyor. Belediyeye bir yetki veriliyor. Belediye, bu yetkiden kaynaklı olarak mülk sahipleriyle sözleşme imzalıyor. Bu alanları Burhan beyin balyozla yıktığı gibi yıkıyor. Tertemiz hale getiriyor, son protokolleri götürüyor. Belediyenin yollardan kaynaklı hatları varsa onlar da dahil ediliyor. Belediye TOKİ'ye gidip, 'Ben burayı tertemiz yaptım, tertemiz sana teslim ediyorum' diyor. Ahmet'e 2 daire, Mehmet'e 3 daire anlaştık diye veriyor, TOKİ de başlıyor ve yapıyor" dedi. 

"Mülk sahipleri ile anlaşıp yıkması ve alanı TOKİ'ye teslim etmesi gerekiyor"

Zihni Çalışkan, "Şimdi yaşanan meselede ise Kazım Kurt bu topa girmek istemiyor. Oraya gidere herkesle tek tek anlaşmak zorunda. Çünkü sözleşme bunu söylüyor. Sözleşmede diyor ki, 'Planlar yapıldıktan sonra belediye sahayı mülk sahipleri ile anlaşmak suretiyle temizleyerek TOKİ'ye verecektir'. Gidecek sözleşmeleri yapacak, sözleşme gereklerini yerine getirecek, bunları yıkacak veya yıktıracak, sonra da TOKİ'ye teslim edecek. Kazım Kurt, 'Ben bunu yapmayayım' diyor. Ama gecekondu önleme bölgesi olarak yapıyorsun, nasıl dönüştüreceksin burayı. Örneğin, Esenler'de belediye dönüştürüyor, ama nasıl dönüştürüyor, yine TOKİ vasıtası ile dönüştürüyor. Sen bu kıvraklığı sağlayabilmelisin. Yapılması gereken bu" diye konuştu. 

"Biz 'Hodri meydan yap bakalım' dedik... Yine yapmadı"

Zihni Çalışkan, "İmar planlarının canını okudu. 2,1 emsal verildi. Oradaki diğer inşaatlar emsal 2'dir. Orada başka binalar var. Bunlara daha fazla kat verebilmek için emsalleri artırdılar. Normal şartlarda herhangi bir şehir plancısı veya mimar bu planlara dava açardı. Biz 'Tamam hodri meydan dava açmıyoruz' dedik. İnsanların nefes almakta zorlanacağı bir yapı oluşacak. Ama dönüşüm var mı var, evin var mı var olacak. Biz bunu böyle yapmayın, 5 kat kurtarabiliyor dedik, ama dinlemedi. Dinlemeseler de, 'Hadi hodri meydan yap bakalım' dedik. Ama yapmadı. Geçtiğimiz günlerde bir muhtar da açıklama yapmış, 'TOKİ belediyeye devretsin' diye... Belediye ne yapacak? Bir şey yapma şansı yok. TOKİ'nin dışında bir tek çivi çakılmışlığı yok bu şehirde. Maalesef halen bu algıyla şehri yönetmeye devam ediyorlar" dedi. 

"TOKİ, tüm illerle birlikte Eskişehir'e de yeni sosyal konutlar yapacak" 

TOKİ'nin Eskişehir'de ve ilçelerinde birçok projeye devam ettiğini ifade eden Çalışkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk olarak müjdelediği 81 ile sosyal konutlar projesi ile ilgili de önümüzdeki günlerde Eskişehir'de yapılacak konutların da detaylarının belli olacağını ifade etti. Çalışkan, TOKİ'nin Eskişehir'e şimdiye kadar binlerce konut kazandırdığını ve kazandırmaya devam ettiğini belirterek, Eskişehir'deki CHP'li belediyelerin ise tek bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmemesinin ortada olduğunu ifade etti. 

"Yarın seçim olacakmış gibi çalışıyoruz"

AK Parti Eskişehir İl Teşkilatları ile yarın seçim olacakmış gibi çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Zihni Çalışkan, "Tüm teşkilatlarımızla kapı kağı dolaşmaya devam ediyoruz. Bunu yaparken Eskişehir'in sorunlarını ve ihtiyaçlarını çözmek için de elimizden geleni yapıyoruz" dedi. 

"Beylikova'daki yatırım Eskişehir ekonomisi ve tarımı için çok büyük ve önemli" 

Eskişehir'e son yıllarda birçok yatırım yapıldığını kaydeden Zihni Çalışkan, Beylikova'da yapılan Sulama Barajı’nın 2. etap cazibeli sulama sistemi çalışmalarının da şehir içi çok önemli olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz günlerde bölgeye ziyarette bulunduğunu ve çalışmaları yerinde incelediğini hatırlatan Çalışkan, "Bahane ve algı üretmeden bu çalışmalara devam ediyoruz. AK Parti'nin belediyeleri çalışıyor. Kış aylarında Porsuk Çayı’nın suları boşa akmıyor, Beylikova’da depolanıyor. 74 milyon metreküp su biriktirme hacmi ile 1. etap 9 bin 250 dekar ve 2. etap cazibeli sulama sistemi de 13 bin 750 dekar, toplamda ise 23 milyon metrekare kıraç tarım arazisi sulanıyor. DSİ'nin hedefi 90 milyon metrekare kıraç tarım arazisini sulamak. Bu Eskişehir ekonomisi ve tarımı için çok büyük ve önemli bir yatırım" diye konuştu. 

Beylikova'daki projeyle ilgili detaylı bilgi ve görüntüleri aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@