banner163

TEI'nin ürettiği milli motorlar Eskişehirlilerle buluştu

Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından üretilen milli havacılık motorları, Vilayet Meydanı'nda sergileniyor.

BİLİM 22.03.2024, 22:20 22.03.2024, 22:32
TEI'nin ürettiği milli motorlar Eskişehirlilerle buluştu

Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından üretilen milli havacılık motorları, Vilayet Meydanı'nda sergilendi.

Türk mühendislerinin Eskişehir'de tarih yazdığı yerli ve milli motorlar

TEI tarafından üretilen Türkiye'nin ilk milli turbofan uçak motoru TEI-TF6000, art yakıcı modülle 10 bin libre itki üretecek TEI-TF10000, Türkiye'nin ilk özgün helikopteri GÖKBEY'e güç veren TEI-TS1400, genel maksat helikopterlerine güç veren T700-TEI-701D turboşaft motoru, ANKA, AKSUNGUR ve BAYRAKTAR TB3'e güç veren Türkiye'nin milli turbodizel havacılık motoru TEI-PD170'nin vatandaşların izlenimine sunulduğu sergi, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit'in katılımıyla açıldı.

Alanda kurulan sinevizyon vasıtasıyla motorların yapım sürecini izleme imkanı bulan ziyaretçiler, alandaki mühendislerden motorlar hakkında bilgi aldı.

Sergiyi gezen Şefik Akın, yaptığı açıklamada, tasarlanan uçak motorlarını görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türk mühendislerin başarılarıyla gurur duyduğunu anlatan Akın, "Burada canlı olarak görüyoruz. GÖKBEY helikopterinin gerçek motoru, İHA ve SİHA'ları uçuran motorların burada yapılması güzel bir duygu gerçekten. Helikopter motorunu çok beğendim. Gerçekten çok güzel ürünler. Mühendislerimizin başarıyla yaptığı bir çalışma. Bunu yapan mühendislerimiz aynı zamanda gençlerimizin de önünü açıyor. Bu motorları gören gençlerimiz başarıyla daha güzelini yapmak isteyeceklerdir." diye konuştu.

Duygulandıran anlar yaşandı: “Ölmeden gördük, hamdolsun Rabbime, gurur verici"

Etkinlikte motorları yakından inceleyen Selahattin Karahan isimli emekli öğretmen duygu dolu anlar yaşadı. Gözleri dolan ve “Ben İsrail'in bize sattığı Heron'ları çok iyi hatırlıyorum. Tamir etmediklerini çok iyi biliyorum” diyen Karahan şöyle konuştu: "Onur verici, gurur verici, biz bunu 100 yıldır bekliyorduk. Bu yeni değil, ölmeden gördük bu günleri. Hamdolsun Rabbime bu gençlerin sayısını arttırsın. Şimdi, az önce röportaj veren hocam dedi ki, ‘Eğer siz bunları yapmasaydınız bizi yaşatmazlardı biz bu topraklarda. Ben de öyle inanıyorum Güçlü olursanız ayakta durursunuz. Güçlü olmazsanız bu topraklar bize yar etmezler. Onun için emek verenleri, çalışanları kutluyorum alınlarından öpüyorum. Ben motor mu gördüm hayatımda? Uçak motoru mu gördüm? Kaan motoru mu gördüm? Helikopter motoru mu gördüm? Görmedim ki hep başkasına ihtiyaç duyduk. Ben İsrail'in bize sattığı Heron'ları çok iyi hatırlıyorum. Tamir etmediklerini çok iyi biliyorum. O yüzden biz yaşadık bunları. Rabbim sayılarınızı arttırsın, gücümüze güç katsın mübarek Ramazan gününde. Onur verici yani, insanın onur duymaması mümkün değil ki. Keşke şuan öğretmenliğim devam etseydi, sınıflarımı, öğrencilerimi toplar getirirdim buraya. Sınıfta anlatmazdım, getirir burada gösterirdim bunları. Çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, inşallah daha güzel günlere siz götüreceksiniz bu ülkeyi. Başaracaksınız, inanın buna.”

"Türkiye’nin milli bir üretimi oldukları için gurur duyuyoruz"

Etkinlikte motorları inceleyen ve gururlu olduğunu söyleyen bir başka vatandaş Hidayet Akyol ise şöyle konuştu;"Bunlar Türkiye’nin yaptığı milli bir üretim olduğu için gurur duyuyoruz. Tabii ki bunları burada görmek güzel ve şu anda incelediğim motor TB3’ler ile Aksungur’larda, yani silahlı kuvvetlere güç katan her şeyde kullanılıyor. Bu bizim için bir gurur kaynağı. Bunu burada görmek hepimizi mutlu ediyor. Millet olarak gururluyuz. Son geliştirilen Kızılelma daha büyük bir uçak olduğu için herhalde onun motoru daha güçlü. Tabii bununla da gurur duyuyoruz. Şu anda gördüğüm 5 farklı motor var. Hepsi de birbirinden farklı geliştirilmiş. Dizelinden tutalım, jet ve turbo motor şeklinde bunların hepsi bizim için gurur kaynağı."

Sergi, 25 Mart'a kadar açık kalacak.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@