Avrupa Birliği'nden gözleri Eskişehir'e çeviren açıklama!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'nden dikkat çeken ve gözleri yeniden Türkiye ve Eskişehir'e çeviren açıklama...

EKONOMİ 10.10.2022, 13:51 11.10.2022, 15:45
Avrupa Birliği'nden gözleri Eskişehir'e çeviren açıklama!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Estonya'da düzenlenen Tallin Dijital Zirvesi'nin açılışında yaptığı açıklamalar, Avrupa'nın nadir toprak elementleri konusundaki politikalarını gündeme taşırken, gözleri dünyanın en büyük nadir toprak elementleri rezervinin bulunduğu Eskişehir'e bir kez daha çevirdi... 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, enerji konusunda büyük bir kriz yaşayan Avrupa'da, petrol ve gazda Rusya'ya olan bağımlılığın bir benzerinin nadir toprak elementlerinde Çin'le yaşanmaması gerektiğini söyledi.

"Avrupa'nın nadir toprak elementlerine olan talebi 2030 yılına kadar 5 kat artacak"

Avrupa'nın güneş ve rüzgar gibi çeşitli yenilenebilir kaynaklardan ürettiği her kilovatsaat elektriğin iklim ve enerji bağımsızlığı için olumlu olduğunu ifade eden von der Leyen, yenilenebilir kaynakların genellikle kıt ham maddelere bağlı olduğunu vurguladı. "Avrupa'nın nadir toprak elementlerine olan talebi 2030 yılına kadar 5 kat artacak" diyen von der Leyen, Çin'in nadir toprak elementi pazarına hakim olduğunu söyledi.

"Nadir toprak elementlerinde Çin'e bağımlı olmamalıyız"

Von der Leyen, petrol ve gazda Rusya'ya olan bağımlılığın bir benzerinin nadir toprak elementlerinde Çin'le yaşanmaması gerektiğine işaret ederek, "Çin'le aynı bağımlılığa düşmekten kaçınmalıyız." dedi.

Avrupa yeni yasa hazırlıyor 

Bu nedenle "Avrupa Kritik Hammaddeler Yasası" üzerinde çalıştıklarını bildiren von der Leyen, bu alandaki tedarik zincirlerini güvenilir ortaklarla çeşitlendirmeyi planladıklarını kaydetti.

Eskişehir için neden önemli? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o açıklaması Eskişehir'i dünya gündemine taşımıştı 

Von der Leyen'in bu açıklaması ve Avrupa Birliği'nin bu konudaki hazırlıkları gözleri yeniden Eskişehir'deki dev rezerve çevirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haziran 2022'de Eskişehir’in Beylikova ilçesinde çok büyük miktarda nadir toprak elementi rezervi keşfedildiğini açıklamış ve bu açıklama dünyada da geniş yankı uyandırmıştı. Çin’den sonraki en büyük nadir element rezervinin Eskişehir'de bulunmasının hem Türkiye'nin ekonomisi ve sanayisi hem de Eskişehir ve bölgesinin geleceği açısından da çok büyük önem taşıdığı ifade edilmişti. 

694 milyon ton nadir toprak elementi rezervi keşfedildi... Dünyanın en büyük ikinci rezervi Eskişehir'de 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrası Eskişehir'e gelen ve incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, Eskişehir’in dünyada tarihe geçen bir keşifle karşı karşıya olduğunu belirterek, “2011’de başlayan çalışmalarımızda toplam 6 yıl içerisinde 125 bin 193 metre sondaj yapıldı. 59 bin 121 numune toplandı sahadan. Bunların analizleri yapıldı ve analizler sonucunda da 694 milyon ton nadir toprak elementi keşfi gerçekleştirilmiş oldu. Bu keşifle dünyanın en büyük ikinci rezerv sahası oldu” demişti. 

Nadir toprak elementleri neden bu kadar önemli?

Nadir toprak elementleri, dünyadaki teknolojik gelişmelere pararlel olarak geleceğin teknolojinde her geçen gün daha çok ihtitaç duyulan elementler haline geliyor. Sanayinin birçok alanında kullanılan nadir toprak elementleri, yeni teknolojik cihazlarının ve enerji üretim teknolojilerinin de vazgeçilmesi haline geliyor. Bu neden dünyadaki nadir toprak elementlerine ihtiyaç artarken, teknolojik ürünler geliştiren ülkeler mutlaka bu elementlere ihtiyaç duyuyor. Türkiye'de bulunan dev rezerv hem Türkiye'nin teknoloji hamlesi açısından hem de elinde nadir toprak elementleri bulunmayan ülkelerin Türkiye'ye olan bağımlığını arttırması açısından önem taşıyor. 

Eskişehir dünyanın en değerli bölgelerden biri haline geliyor... Türkiye'nin elini kuvvetlendirecek gelişme 

Uzmanlar Avrupa Birliği'nin Çin'e yönelik bağımlığı azaltma yönünde gelişen politikalarının, Avrupa'yı bu konuda Türkiye'ye yönlendireceğini ve Eskişehir'de bulunan dev rezervin değerini ve Türkiye'nin bu alandaki gücünü daha da artıracağını öngörüyor. Avrupa Birliği'nin önümüzdeki dönemde enerji ve ham madde konusunda yaşayacağı sıkıntılar, Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısında elini en kuvvetlendirecek noktalardan biri olacak. Türkiye'de bulunan yeni doğalgaz rezervlerinin yanı sıra, nadir toprak elementleri, toryum ve bor rezervleri de Türkiye'nin geleceği için büyük önem taşıyor. 

Toryum, nadir toprak elementleri, bor... 

Eskişehir, nadir toprak elementleri rezervinin dışında toryum ve bor yatakları açısından da dünyanın en önemli bölgelerinden biri haline gelmiş durumda. Eenerji ve teknoloji alanlarında önemi artan ve geleceğin en önemli elementleri olacağı ifade edilen toryum ve bor yatakları da Eskişehir'in konumunu güçlendiriyor. Eskişehir'de bu alanlarda yapılan yatırımlar devam ederken, önümüzde yıllarda Eskişehir ekonomisinde de büyük bir sıçrama bekleniyor. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@