Çek Cumhuriyeti'nde gezilecek yerler

Çek Cumhuriyeti, bilinen adıyla Çekya'da gezilecek yerler neresi? Sizler için hazırladık...

GEZELİM 01.06.2022, 22:51
Çek Cumhuriyeti'nde gezilecek yerler

Bohemya ve Moravya olarak iki bölümden oluşan Çek Cumhuriyeti, her ne kadar Prag’ın ünüyle bilinse de birbirinden güzel şehirlere sahip bir ülke. Çek Cumhuriyeti ya da resmî kısa adıyla Çekya, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur. Tarihî Prag kenti, ülkenin başkenti ve en büyük kenti olmasının yanı sıra, çok ilgi çeken bir turizm merkezidir.

1- Prag
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag, Avrupa’nın en çok ziyaretçi çeken şehirleri arasında alıyor. Vitava Nehri üzerine kurulmuş olan şehir ‘’Avrupa’nın Kalbi ‘’ olarak anılmakla beraber, barok mimari yapılarını hala koruması sebebiyle ‘’Masal Şehri’’ olarak da anılmaktadır.
Prag, bir dönem Roma İmparatorluğu’nun kutsal ikamet yeri olmuş ve şehirde bulunan Barok yapıların çoğu bu dönemde yapılmıştır. Savaşlar döneminde az zarar görmesiyle bu yapıların korunarak şehrimize kadar gelmesi, Prag’ı kültürel ve tarihi yapıları ziyaret etmek isteyenler için bir cennet haline getiriyor.

Prag Kalesi
Prag gezilecek yerler listesinin başında gelen Prag kalesi 7,3 hektar alan üzerine kurulmuş, birçok yönetim binası, saraylar, katedral ve bahçelerden oluşan bu kompleks yapı, Avrupa’da en geniş alana inşa edilmiş yönetim merkezi olarak kayıtlara geçmiştir. Yönetimin Habsburg Hanedanlığı (sonradan Avusturya-Macaristan imparatorluğu olarak adlandırılır) döneminde Viyana’ya geçmesiyle ihtişamını kaybeden Prag kalesindeki saray yapıları, birinci dünya savaşı sonunda tamamen harap olmuş, yağmalanmış ve sonunda şehrin varoş semti düşük gelirli halkın yerleşim bölgesi olarak kullanılmıştır. Şuanki haline daha çok komünist dönem sonunda UNESCO Kültür Mirası listesine girmesiyle beraber yapılan restorasyonlar çalışmalarıyla getirilmiştir. Bu yüzden Prag kalesinde sizlere o ihtişamlı saray yaşamını gösterecek bir müze kısmı maalesef bulunmamaktadır.

Aziz Vitus Katedrali
Prag kalesindeki en önemli yapı şüphesiz Prag gezilecek yerler dedigimizde ilk akla gelen Aziz Vitus Katedralidir. Kral Charles döneminde inşası başlamış ve 450 yıldan fazla sürede tamamlanabilmiş bu gotik yapı, objektiflere sığmayan devasa giriş cephesiyle sizleri büyüleyecektir. Çek ülkesinin tarih boyunca günümüze kadar hem siyasi hem de dini anlamda kalbi sayılan Prag kalesinin üçüncü avlusunda yükselen bu ihtişamlı gotik katedral Prag gezilecek yerler listemizde. 10.Yüzyılda Çeklere Hıristiyanlığı tanıtan ve kabul ettiren kralları Vaslav tarafından bu noktaya ilk kilise 925 yılında yapılır. 11.yüzyılda Roma-Germen Katolik imparatorluğunun orta avrupadaki piskoposluk merkezlerinden biri konumuna yükselir ve bir katedral ünvanıyla yüzyıllar boyunca Çek krallarının taç giyme törenleri ve mezarlarına ev sahipliği yapar.

Altın Sokak ve Kafka Evi
Kalede görülmesini önerdiğim sadece “Altın sokak” dır. Ancak buranın bileti tek satılmıyor bu yüzden en uygun kombine bileti alıp bu sokağı gezmenizi tavsiye ederim, içerideki ortaçağ müzesi ve küçük evler kesinlikle Prag’da gezilecek yerlerdir. Dönemin kralı 2.Rudolph’un simyacılığa olan merakı sonucu, Avrupa’nın önde gelen tüm simyacılarını Prag’a davet ederek bu sokaktaki atölyeleri olan evlere yerleştirmiş ve onlardan altın üretmelerini istemiştir. Sonraları bu şirin evler atölyeleri ile beraber Prag’ın en iyi zanaatkarlarının yerleşim yeri olmuştur. Meşhur Prag’lı yazar Franz Kafka’da bu sokakta 22 numaralı evde bir süre yaşamıştır. “Kale” eserini burada yaşarken kaleme almıştır.

Küçük Mahalle- Kafka Müzesi
Bu terasın hemen altında kalan, güzel çatılı evleriyle dikkatinizi çekecek “Mala Strana” küçük mahalle Prag’daki ilk yerleşimlerin görüldüğü semttir. Charles köprüsü ile devamındaki “Karlova” sokağı küçük mahalleyi Eski şehir meydanına bağlar. Bu meydandaki Astronomik saat kulesi ve çift kuleli Tyn Kilisesi bulunduğunuz terastan rahatlıkla görülebilir. Uzak noktada şehrin en uzun kulesi modern TV kulesi komünizm döneminde inşa edilmiştir, kapalı rejimde yaşayan halkın dışarıdan gelen yayınları alamaması için özellikle büyük önem taşırdı, günümüzde tüm yayınların yönlendirildiği kuledir. Resimlerinizi alıp, sarayın ihtiyacı olan şarapların üretilmesi için kullanılan üzüm bağlarının içinden geçerek aşağıya küçük mahalleye ulaşabilirsiniz. Mahallenin hemen girişinde solunuzda nehrin kenarını mesken tutmuş kuğuların olduğu parktan en güzel Charles köprüsü resimlerinizi çekebilirsiniz.

Franz Kafka Müzesi
Biraz daha ilerlediğinizde Kafka müzesine ulaşacaksınız. Nedense gelen misafirler hep Kafka’nın evini görmek istiyoruz derler, bu konuya da açıklık getirelim. Kafka, sigorta memuru olarak çok mütavazi bir hayat yaşamış ve Prag’ın farklı bölgelerinde 4 ayrı evde yaşamış, bunların içinde görebileceğiniz tek örnek “kale” eserini kaleme aldığı altın sokaktaki 22 numaralı evdir ancak içinde hediyelik eşya ve kitapları satılıyor bu evden ziyade müzesini gezmek bence daha doğrudur.

Eski şehir meydanı
Prag’ın kalbi dediğimiz şehrin en canlı meydanında bütün Prag gezilecek yerler listelerinin en başında yer alan Astronomik saat kulesi, Tyn kilisesi görülecek en önemli yapılar.
Meydanda birçok bahçeli restaurant ve kafeteryalar var ve oldukça keyifli. Şehrin tüm sokakları bu meydanda birleşiyor o yüzden yürüyerek gezerken kaybolur muyum diye hiç düşünmeyin. 

2- Brno
Çek Cumhuriyeti’nde Prag’dan sonra ikinci büyük şehir olan Brno, tarih öncesi zamanlara ait yerleşim yerlerinden biridir. Özellikle 13. yüzyıldan kalma eserler şehrin her tarafını süslüyor. Spilberk Kalesi, Dietrichstein Sarayı ve Aziz Peter ve Paul Katedrali gibi tarihi önemi büyük yapılar Brno’da toplanmış.

Devletin de şehirdeki yapılanması buraya ayrı bir önem veriyor. Kültür, eğlence, sportif aktiviteler, özel konser alanları gibi yerler şehrin kimliğinin parçasıdır. Şehir hakkında detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

Brno gezilecek yerler arasında turistlerin en çok ilgi gösterdiği noktaları inceledik. Spilberk Kalesi, Dietrichstein Sarayı ve Aziz Peter ve Paul Katedrali gibi tarihi önemi büyük yapılar Brno’da toplanmış. Devletin de Brno’daki yapılanması buraya ayrı bir önem veriyor. Kültür, eğlence, sportif aktiviteler, özel konser alanları gibi yerler şehrin kimliğinin parçasıdır.

Aziz Peter ve Paul Katedrali
Brno’nun kalbinde, Petrov Tepesi‘nde yer alan katedral, ulusal bir kültür anıtı olarak kabul edilir ve görkemli mimarisi nedeniyle kentin en önemli turistik yerlerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu güzel Barok mimarisine 20. yüzyılın başında 84 metre uzunluğunda ikiz kule eklenmiş. Burayı önemli yapan diğer bir nokta ise yerin altında gömülü olan sur yapıları ile eski mezarlardır. Ziyaretiniz sırasında bu kısımları da görebilirsiniz.

Spilberk Kalesi ve Brno Şehir Müzesi
13. yüzyıldan kalma Spilberk Kalesi, Çek Kral Poemysl Otakar II tarafından yaptırılmıştır. Belli zamanlarda kraliyet kalesi, hisar ve hapishane olarak hizmet vermiş. Bugün kalede kalıcı ve geçici sergiler ile Brno Şehir Müzesi’ne ev sahipliği yapılıyor. Daimi sergiler kalenin mimari geçmişi ve bir cezaevi rolünün yanı sıra Brno tarihi üzerine odaklanmaktadır. Yaz boyunca kalenin avlusunda konserler, tiyatro gösterileri ve diğer kültürel etkinlikler organize edilir. Ziyaretçilerin de eski kentin manzaraları için gözetleme kulesine tırmanmaları önerilir.

Moravian Karst ve Mağaralar
Serin havası ve çarpıcı mağaraları ile ünlü olan Moravian Karst ve mağaralar, Brno’da görülmesi gereken yerlerdendir. Karst alanı yaklaşık 1000 kilometreyi kapsar ve 1100’den fazla olduğu bilinen mağara ve yamaç içerir. Bunların sadece dördü rehberli geziler için halka açık. Zorluk seviyelerine göre tercih yapabilirsiniz. Macera arayışında olanlar için burası harika bir bölge. İyi aydınlatılmış geçitlerden kolaylıkla görülebilen çok sayıda ilginç dikit ve sarkıtın yanı sıra, yer altı nehri boyunca mükemmel bir tekne turu var. Brno’nun yaklaşık 25 kilometre kuzeyindeki mağaralar turistler arasında her zaman popülerdi. Bu nedenle liste yapıyorsanız mağaraları ilk sıralara koymanızı tavsiye ederiz.

Dietrichstein Sarayı ve Moravian Müzesi
17. yüzyılın başlarında Cardinal Dietrichtein için kurulmuş olan Dietrichstein Sarayı, Brno’nun görkemli barok mimari tarzının tipik bir örneğidir. Bugün saray, ülkenin en eski müzesi olan, altı milyondan fazla tarihi esere ev sahipliği yapan Moravya Müzesi’ni barındırıyor. Müzenin kalıcı sergisi Orta Çağ’dan başlayıp 1. ve 2. Dünya Savaşı’na kadar büyüleyici görüntüler sunuyor.


3- Cesky Krumlov
Cesky Krumlov, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti, Prag’a 174 KM. uzaklıkta yer alıyor. Oldukça güzel olan kasaba, turistlerin en çok uğradıkları yerlerden biri olan bölge, 1253’lerde “Crumlovia” veya “Crumlovium” olarak biliniyormuş. UNESCO (Dünya Mirasları Listesi)’da yer alan Cesky Krumlov sokaklarını gezdiğiniz zaman kendinizi adeta yüzyıllar öncesine gitmiş gibi hissedeceksiniz. Merakınız arttıysa kasabayı inceleyebileceğiniz bir yazımız var.

4- Olomouc
Çek Cumhuriyeti’nin sevilen kentlerinden biri olan Olomouc, tarihi ve mimari açıdan oldukça zengin olmasının yanı sıra kültürel bakımdan da önde gelen Çek şehirlerinden biridir. Moravya Eyaleti’nin başkenti olan 100 bin nüfuslu kent, ülkenin oldukça zengin tarihi değerlere ev sahipliği yapan önemli bir şehridir. Şehirde mutlaka gezip görmeniz gereken o tarihi değerleri incelediğimiz yazımızı okumanızı öneririz.

5- Ostrava
Çek Cumhuriyeti’nin en büyük üçüncü kenti ve başkent Prag’tan sonra en kalabalık şehri olan Ostrava, gezilecek yerleriyle de dikkat çekiyor. Ülkenin, Polonya ve Slovakya sınırına yalnızca 12 kilometre mesafede konumlanan şehir, 20. yüzyılda adını ağır sanayi merkezi olarak dünyaya duyurmuş ve o dönemden sonra şehre gelen turist sayısı da giderek artış göstermiştir. Tarihi ve kültürel bakımdan zengin ögelere sahip kentte, gezilecek noktalar hakkında her şeyi aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

6- Jeseniky
Jeseníky, Çek Cumhuriyeti’nin Olomouc şehrinde yer alan küçük bir yerleşim yeri olsa da tırmanış ve kayak tutkunlarının sıkça ziyaret ettiği bir yer. Bölge içinde pek çok kayak merkezi bulabilirsiniz. Doğa sporlarından hemen hemen hepsini deneyebileceğiniz bu küçük şehirde sıkıcı vakit geçirmenize imkân yok.

7- Karlovy Vary
Bir film karesi içinden fırlamış gibi duran sokaklarıyla Karlovy Vary, şifalı banyo ve sularıyla da nam salmış. Ülkenin neden en güzel şehirlerinden biri kabul edildiğini siz de gördüğünüzde anlayacaksınız. Son derece hareketli ve renkli bir gece hayatı yaşanan şehirde Diana Gözlem Kulesi, Karl Marx Anıtı, Aziz Lucas Kilisesi gibi turistik noktaları da gezebilirsiniz. Daha detaylı açıklamalar isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz:


8- Kutna Hora

Korunmuş bir doğaya sahip sakin bir kasaba olan Kutna Hora, Prag’a yakın olmasının da avantajlarından faydalanıyor. Şehirdeki hareketten yorulan insanlar, kendilerini dinlemek ve stres atmak için bu huzurlu kasabayı tercih ediyorlar. Hayli ilginç bir tasarıma sahip Kemik Kilise, bölgenin en dikkat çeken yerleri arasında sayılabilir.

9- Litomysl
Bohemya’nın doğusunda kalan kasaba Litomysl, 13. yüzyılda Bohemya’yı ve Moravya’yı birbirine bağlayan önemli bir ticaret yolu olan Trstenice üzerine kurulmuş. Hayli eski geçmişiyle tarihi bir kasaba olması, kültürel gelenekleri bölgesel ve ulusal sınırların çok ötesine taşımasını sağlamış. Renkli kasaba evleri, kültürel faaliyetleri ve etnik dokusuyla UNESCO Listesi’ne de giren kasaba, “2000 yılının Tarihi Kenti” seçilmiş.

10- Pilsen
Biralarıyla ün yapmış şehirde, bira yapım aşamalarını öğrenebileceğiniz yerler bulacaksınız. Ayrıca eğer ilginiz varsa farklı farklı bira çeşitlerini de deneyebiliyorsunuz. Bu ilginizi çekmediyse şehirde bulunan onlarca müzeyi gezebilir; Bartholomew Katedrali, Belediye Sarayı, Tarihi Yeraltı Ağı, Pilsen Hayvanat Bahçesi gibi cazibe noktalarına uğrayabilirsiniz.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@