banner163

Yılda yalnızca iki kez oluyor... Kaçırmayın!

Yılda iki kez tekrarlanan bir doğa olayı yaşanacak... Fotoğrafçılar ve doğa severler yakından takip ediyor...

GEZELİM 17.03.2021, 15:16
Yılda yalnızca iki kez oluyor... Kaçırmayın!

Yılda iki kez tekrarlanan ekinoks, çevresi Katırlı ve Samanlı dağlarla çevrili olan İznik Gölü’nde bambaşka bir güzelliği ortaya çıkarıyır. 

Gün batımı saatinde güneş İznik’in karşı kıyısında bulunan Karsak boğazı denilen mevkiden göle kavuşuyor. Dünya üzerindeki belirli göllerde nadiren görülebilen bu doğa olayı güneş suya değdiği an suyun içerisinde dağılarak görsel bir kızıllık oluşuyor.

Ülke genelinden fotoğraf severlerin takip ettiği bu doğa olayı Mart ve Eylül aylarının üçüncü haftası boyunca İznik Sahili kenarından izlenebiliyor. İznik Gölü Eskişehir'e yalnızca iki saat uzaklıkta yer alıyor.

Ekinoks nedir?
Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır.

21 Mart'ta Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@