banner163

Büyükerşen: Depremden sonra ortaya çıkmadı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi'nin Eskişehir'deki binlerce yapının depreme karşı dayanıklılığının incelenmesi için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile protokol imzaladığı açıklandı. Büyükerşen, "Yapılan protokol meydana gelen deprem afetinden sonra ortaya çıkmadı" dedi!

HAYAT 10.02.2023, 14:42 10.02.2023, 15:01
Büyükerşen: Depremden sonra ortaya çıkmadı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi'nin Eskişehir'deki binlerce yapının depreme karşı dayanıklılığının incelenmesi için protokol imzaladığı açıklandı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi iş birliğiyle 2021’den bu yana çalışmaları devam eden Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi kapsamında yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlendirilmesi çalışması için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile hizmet protokolü imzalandığı belirtildi. 

"İlk aşamada 22 bin yapı incelenecek"

Büyükerşen yaptığı açıklamada, yapılan protokolün meydana gelen afet depreminin sonrasında ortaya çıkmadığını söyleyerek, “3 belediye olarak uzun bir süredir çalışıyoruz. Bu protokolle ilk aşamada 22 bin yapı incelenecek. Aşama aşama kentteki tüm yapılar incelenerek Eskişehir’in yapı stoku envanteri oluşturulacak ve afet riski durumu değerlendirilecek” diye konuştu.

"Bu imzanın bugüne kalmış olması, protokolün yaşanan deprem afeti sonrası aklımıza geldiğini göstermez"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir’in yapı stokunun envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesini içeren hizmet protokolünü imzalarken, Büyükerşen, "Bu imzanın bugüne kalmış olması, protokolün yaşanan deprem afeti sonrası aklımıza geldiğini göstermez. Özellikle bunun altını çiziyorum. Afetin çok öncesinde biz 3 belediye olarak risk durumunun tespiti için çalışmalar başlatmıştık” diye konuştu. 

"Biz 17 hektarlık alanı teklif ettik, Bakanlık 56 hektara çıkardı"

2012 yılından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi’ne projeler çizdirildiğini söyleyen Büyükerşen,  Afet Riskli Alanların Dönüşümü kapsamında Eskişehir Riskli Alan Projesinin sürekli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca çeşitli revizyonlarla bekletildiğini ileri sürerek, “Bakanlığa bölgenin afet riskli alan ilan edilmesi için başvurduğumuzda biz 17 hektar teklif ettik, Bakanlık 56 hektara çıkardı. Ancak bölgede bir kişiye açtırılan dava ile mahkeme yürütmeyi durdurma kararı, iptal kararı derken bir de Danıştay kararı eklendi. Böylece Eskişehir’deki afet riskli alan projesi topyekûn iptal edildi. O çalışma yapılırken parasının yarısını biz, yarısını Bakanlık karşılamıştı. Bugün Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nce planlama yaptığımızda afet riskli alanımız tüm belge bilgilere rağmen yok görünüyor. Tabi burada çalışma iptal olunca bölgede yeniden inşaatlar yapılmaya başlandı. Biz de İnşaat Mühendisleri Odası ile çalışalım, çok sayıda genç mühendisimiz bilgilerinden yararlanarak hızlı bir yapı stoku tespiti çalışmasına başlayalım dedik. 3 belediye ve oda olarak bu protokolü imzalıyoruz. Depremin ne zaman olacağı belli değil. 2012’den bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi ile kendi teknik personellerimizle yaptığımız çalışmalar şu anda planlarda yok görünüyor. Bu husus mutlaka bilinmelidir. Allah ülkemize bir daha afet göstermesin. Bu protokolle devam eden çalışmalarımız kapsamında sadece riskli alanlar değil tüm kent incelenecek. İlk aşamada 22 bin bina incelemeye tabi tutulup aşama aşama ilerlenecek. Mühendislerimize güveniyor, kolay gelsin diyorum.” dedi.  Açıklama sonrası Büyükerşen, Kurt, Ataç ve Kılıç, “hayırlı olsun” diyerek protokolü imzaladı. 

Eskişehir'de 22 bin yapı incelenecek! İşte o mahalleler... - Detaylar için tıklayın 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@