banner163

Güney Marmara'yı sel vurdu!

Güney Marmara'yı sel vurdu! Bursa, Balıkesir, Çanakkale'de hayat felç oldu...

HAYAT 21.05.2021, 20:18 22.05.2021, 09:23

Şiddetli sağanak yağışlar Güney Marmara'da sele ve taşkınlara neden oldu. Bursa, Balıkesir, Çanakkale'de hayat felç oldu... 

Bursa'da hayat felç oldu, dereler taştı 

Bursa'da aralıksız yağan sağanak yağmur ve dolu hayatı felç etti. Şehrin birçok yerinde caddeler göle dönerken çok sayıda iş yerini ve evi su bastı. Karacabey ilçesinde taşan Karadere ve Yeşil dere barajını aşan sular Çanakkale - Bandırma yolu üzerindeki binlerce dönümlük verimli tarım arazilerini kapladı. Taşan dereler önüne kattığı her şeyi götürürken vatandaşlar evlerine sığınmak zorunda kaldı.

Karacabey'de tarlada çalışan mevsimlik işçiler şiddetli yağmur ve sel sebebiyle mahsur kalınca canlarını kurtarmak için ağaçlara tırmanmak zorunda kaldı. Ağaçlarda mahsur kalan işçileri Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu bizzat olay yerine giderek iş makinalarıyla mevsimlik işçileri kurtarıp kapalı spor salonuna tahliyelerini sağladı.


Bandırma ve Çanakkale'ye ulaşımı sağlayan D-200 karayolu da taşan sel suları sebebiyle kapandı. Bursa ve Karacabey istikametinden gelen araçlar Çanakkale istikametine doğru kilometrelerce kuyruk oldu. Yol bir yandan iş makineleriyle açılmaya çalışırken araçlar Bandırma istikametinden ters istikamete doğru ilerletilmeye başlandı.
Taşan dereler ve sel suları sebebiyle mahsur kalan vatandaşlar o anları cep telefonlarıyla anbean görüntüledi.

Ekili araziler su altında kaldı

Balıkesir'de sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden fırtına ve aşırı yağışlar yaşamı olumsuz etkiledi.

Manyas'ta fırtına ve yağmur nedeniyle kırsal Çavuş, Dereköy ve Çakırca Mahallelerinde ekili araziler de zararlar meydana geldi. Ağaçlar devrilirken, hububat ekili alanlarda ürünlerin tamamen fırtınadan yere yattığı gözlendi. Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, hububat ekili alanlar da verim düşüklüğü yaşanacağını, ayçiçeği ve mısır ekili alanlar da ise tohumların ekim zamanına göre çürümelere yol açabileceğini söyledi. Diğer yandan Manyas Barajına aşırı miktar da su geldiği ve bu nedenle regülatör kapaklarının açıldığı belirtilerek, camilerden vatandaşların olası sel baskınlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldılar. Kocaçay da su seviyesinin regülatör kapaklarının açılmasından dolayı su seviyesinin yükseldiği açıklandı.

Koyunlar yağmur sularına kapılıp telef oldu

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kalafat köyünde 9 koyun yağmur sularına kapılarak telef olurken, 10 dönüm mısır ekili arazi sular altında kaldı.
Biga´da sabah saatlerinde başlayan sağanak yağışın etkisi ile 40 küçükbaş hayvanı bulunan Nevzat Güzelsoy'un 9 koyunu sel sularına kapılırken, 10 dönüm mısır tarlası göle döndü. Biga kaymakamı Mustafa Can, "İlçemizde bugün yaşanan aşırı yağıştan dolayı Kalafat köyümüzde derenin taşması ile bir koyun çiftliğini su bastı. 9 küçükbaş hayvan telef oldu. Ayrıca Kaşıkçıoba köyümüzde 10 dönüm mısır ekili tarla su altında kaldı. Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir" dedi.
Bölgede hasar tespit çalışmaları sürüyor.

200 mevsimlik işçi canını son anda kurtardı

Bursa'nın Karacabey ilçesinde taşan Karadere ve Yeşildere barajını aşan sular Çanakkale - Bandırma yolu üzerindeki binlerce dönümlük verimli tarım arazilerini kapladı. Taşan dereler önüne kattığı her şeyi götürürken vatandaşlar evlerine sığınmak zorunda kaldı. Karacabey'de tarlada çalışan mevsimlik işçiler şiddetli yağmur ve sel sebebiyle mahsur kalınca canlarını kurtarmak için ağaçlara tırmanmak zorunda kaldı. Ağaçlarda mahsur kalan işçileri Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu bizzat olay yerine giderek iş makinalarıyla mevsimlik işçileri kurtarıp kapalı spor salonuna tahliyelerini sağladı. Birçoğu da minibüslerine kurtarabildikleri eşyaları yükleyerek selden daha az etkilenen Dağkadı köyüne sığındı. Dedesinden miras kalan evi ve traktörü sel sularına kapılan bir vatandaş, “Dedemden miras kalan evim gitti'' dedi.

Olay yerine gelen Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan herhangi bir can kaybının olmadığını belirterek, "Belediye, Kaymakamlık ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleriyle birlikte olay yerinde incelemelerde bulunduk. Diğer yandan AFAD, itfaiye ve Kızılay ekipleri de kısa sürede bölgeye yönlendirdi. Burada mağdur olan vatandaşlar hayır sever bir otel sahibi tarafından misafir edilecek. Diğer yandan ekipler olarak her türlü yiyecek ve içecek ihtiyaçları da burada sağlanacak. Son olarak yine Kredi Yurtlar Kurumuyla görüşüp kaymakamlık koordinatörlüğünde diğer mağdur vatandaşları da misafir edeceğiz'' dedi.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@