banner163

Gyoza Japon mantısı nasıl yapılır? Gyoza tarifi

Gyoza Japon mantısı nasıl yapılır? Malzemeleri ve tarifi ne?

HAYAT 13.05.2022, 22:28 13.05.2022, 22:44
Gyoza Japon mantısı nasıl yapılır? Gyoza tarifi

Gyoza, her ne kadar İtalyan mantısı ravolli ya da Alman lezzeti maultaschene benzetilse de kendisine has tadıyla Japon mutfağının klasik yemeklerinden bir tanesidir. Gyoza, geleneksel olarak soya sosu, sirke, çili yağı veya ponzu ile servis edilir. Mantının her türüne aşık olanlar için bu lezzet bağımlılık yaratacak.
Gyoza, geleneksel olarak kıyma ve sebzeler ile doldurulur. Şekil olarak Çin mantısına benzese de Çin mantısı tavuklu, hindili, karidesli, balıklı, etli veya vejetaryen diyetlere uygun olarak yapılabiliyor. Çin mutfağına ait olan bu lezzetin Çin versiyonu “Jiaozi” olarak da adlandırılır. Güney kore'de ise malzemelere alternatif olarak ince doğranmış kimchi de ilave edilir ve Güney Kore'de mandu adıyla bilinir. İşte Uzak Doğu mutfağı meraklıları için gyoza tarifi...

Gyoza Japon mantısı malzemeleri neler?
Hamuru için;

1 su bardağı su
2.5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

250 gram kıyma
2 adet lahana yaprağı
3 adet mantar
2 adet yeşil soğan
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı zencefil
1 yemek kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı karabiber

Pişirmek için;

1 çorba kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı susam yağı
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı susam

Gyoza Japon mantısı nasıl yapılır?
İlk adımda mantının hamurunu yaparak işe başlayın. Sert bir hamur olmasına özen gösterin. Hamuru nemli bir bezle örterek 1 saat kadar bekletin.
Hamur dinlenirken iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Kıyma dışındaki bütün iç harç malzemelerini neredeyse görünmeyecek kadar ufak kesin. Ardından kıyma ile birleştirin. Baharatları ve soya sosunu ekleyip iyice karıştırın. Kenara alın.
Dinlenen hamuru unlanmış tezgahta ince uzun rulo haline getirin. Bu ruloyu çok ince dilimler halinde kesin. Her bir bezeyi unlanan tezgahta incecik açın. Bir su bardağının ağız kısmını kullanarak kesilen hamurlardan yuvarlak şekiller elde edin.
Yuvarlak olan hamurların ortasında iç harcını yerleştirerek yarım ay şeklinde getirin. Ardından ise kenarlarını pili görüntüsü elde edecek biçimde katlayın.
Katlama işlemi sona erdiğinde kalın tabanlı ve kapaklı bir tavada 1-2 kaşık sıvı yağı ve 1 çorba kaşığı soya sosunu ısıtın ve Gyoza mantılarının tabanlarını kızartmak için yerleştirin. Tabanlarının renk almasını sağlayın. Sıcak tavaya birkaç kaşık su döküp hemen kapağını kapatın. Oluşan buharda Gyoza mantılarının haşlanmasını sağlayın. Gyoza mantılarının üstleri pişinceye kadar haşlayın. En son susamları ilave edip servise ponzu ya da soya sosu ile sunun. Afiyet olsun...

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@