CHP'nin kime ihtiyacı var? İnce mi, İmamoğlu mu? | Deli Deliyle

Hakkı Kutlu ve Funda Morgül'ün hazırladığı "Deli Deliyle" yeni bölümüyle yayında...

PROGRAMLAR 11.06.2023, 18:59 11.06.2023, 19:09

Hakkı Kutlu ve Funda Morgül'ün hazırladığı "Deli Deliyle" yayında...

Hakkı Kutlu ve Funda Morgül'ün hazırladığı "Deli Deliyle"de, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘adaylık’, ‘istifa’, ‘kurultay’, ‘seçim sonuçları’, ‘İmamoğlu’ konularındaki açıklamalarından muhalefetin nasıl bir yol izlediği konuşuldu.

Peki ne oldu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçiminın 28 Mayıs'ta gerçekleşen ikinci turunun ardından ilk kez bir canlı yayına konuk oldu.

"PİŞMAN DEĞİLİM"

Uğur Dündar'ın "Aday olduğunuz günden beri geriye dönüp değiştirmeyi düşündüğünüz bir an, pişman olduğunuz bir an var mı?” sorusuna Kılıçdaroğlu “Hayır hiç pişmanlığım olmadı, yapılan her şey benim açımdan doğruydu. Diğer liderler için bir şey söylersem doğru olmaz. Her hangi bir pişmanlığım da söz konusu değil" dedi.

"KURULTAY YEREL SEÇİMLERDEN ÖNCE"

Kılıçdaroğlu, "Benim düşüncem yerel seçimlerden önce kurultayın yapılması" ifadelerini kullandı. "Neden kaybettiniz" sorusuna Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi: "Biz nerede kaybettik? Biz bunu da araştırdık. Toplumun önüne çıkarken verilere hakim olmak gerekiyor. 1-2-3 numaralı sandık konulan yerler, köy kasaba, belde. Buralarda Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy 3 milyon 580 bin 115. Erdoğan'ın aldığı oy 6 milyon 100 bin 355. 3 ve üstü sandığı olan şehir merkezi ve ilçelerde olanlarda Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy yüzde 51, Erdoğan'ın aldığı oy yüzde 49. Bu şunu gösteriyor, CHP kırsalda, 1-2-3 sandık konuşan yerlerde gerekli etkiyi yeteri kadar gösteremediğini söylüyor bize. Ortaya çıkan tabloyu ağır bir yenilgi olarak görmeyi asla kabul etmem, sizin de kabul etmenizi doğru bulmam. Kazanamadık doğru ama bunu ağır bir yenilgi olarak kamuoyu önüne koymak olmaz."

"KENDİMİZİ YETERİ KADAR ANLATAMAMIŞIZ"

"Sıfır oy çıkan sandıkları da çıkardık" diyen Kılıçdaroğlu, "Birinci turda Kılıçdaroğlu için sıfır oy çıkan 382 sandık var Türkiye genelinde. Erdoğan için 158 sandık. İkinci turda Kılıçdaroğlu için 286, Erdoğan için 70 sandık. Bu seçime CHP kadar hazırlık yapan ikinci partiyi bulamazsınız. İlk turda bazı sorunlar çıktı, doğru. Bilgisayar sisteminde birden fazla model arasında uyumsuzluk çıktı. Tutanakların yüklenmesinde sorunlar çıktı. İkinci turda da tutanakların tamamı elimize geçti. Geçen seçimlerde biz Şanlıurfa'nın bazı ilçelerine giremedik, bırakın sandığı. Biz sıfır oy çıktığı yerlere milletvekili arkadaşlarımızı gönderdik, darbedildi. Darbedilen milletvekili bu ülkeye demokrasi gelsin diyordu, darbedenin ayağında ayakkabı yoktu." Kılıçdaroğlu, "Geçen seçimlerde 10 bine yakın partili sandığa gitmemiş, ilişkilerini kesip partiden ihraç ettik. Oy alamadığımız yerlerde biz oraya zamanında gidip kendimizi yeteri kadar anlatamamışız. Buradakilerin büyük bir kısmı sadece TRT izliyor. TRT'nin ne olduğunu da biliyorsunuz. Bunu da gözlemledik" dedi. Kılıçdaroğlu devamında şunları söyledi: "Beklediğimiz ölçüde kayıp olmadı. Biz kazanamadık doğru. Biz şunu da araştırdık; acaba kırsaldaki insan neden ekonomik yıkımdan etkilenmedi diye, çok basit, ayda 500 lira verdiğinizde zaten harcayacak yer yok, köyde nerede harcayacak para. Deprem bölgesi de halkın kendi tercihidir. Bu bir demokrasi yarışıdır. Toplumdaki kutuplaşmayı törpüledik. Sorunların çözümü için öncülük ettik. Bundan sonraki süreçte bayrağı teslim alanlar elbette daha ileriye taşıyacaktır."

ADAYLIK SORUSU

İsmail Saymaz'ın "Kurultay'da aday mısınız?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Ben adayım demem" dedi. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan 14 Mayıs'ta kaybetti. Yarışı kazanamadı ve ikinci tura kaldı" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu "Biz yenilenmeliyiz, güçlenmeliyiz, yolumuza devam etmeliyiz. Sağlıklı işleyen rejimlerde her an erken seçim de gündeme gelebilir, 5 yıl da olabilir. Yarın değişim olacakmış gibi her zaman hazırlıklı olmalıyız" dedi. İYİ Parti dışındaki ittifak partilerinden milletvekili adaylarının CHP listelerinden seçilmesi tartışmasına yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Bizi bir araya getiren demokrasi dedim. Milletvekilleri verdik evet, çalıştılar, biz de çalıştık. Parlamentoda grup da kursunlar istiyorum. Onların varlığı olması, komisyonlarda temsil edilmeleri demokrasi için son derece önemlidir. Türkiye'ye gerçek anlamda demokrasiyi getirinceye kadar mücadele edeceğiz ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

"DEĞİŞİM TALEBİ OLABİLİR, NE GÜZEL"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı "değişim" yorumlarına ilişkin soruya yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Değişim talebi olabilir, ne güzel. Bugün olmazsa, yarın, öbür gün olur" dedi. "İmamoğlu aday olmak isterse" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Genel başkanlığa tabii aday olabilirler. Ama ben akılcı düşünüyorum. Benim önceliğim İstanbul" yanıtını verdi.

Yorumlar (0)
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@