Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri nelerdir?

Korona virüs salgının yeni varyantı olarak ifade edilen Omicron (Nu) varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri nelerdir? İşte detaylar

SAĞLIK 06.12.2021, 16:18 06.12.2021, 16:57
Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri nelerdir?

Korona virüs salgınının yeni varyantı olarak ilan edilen (Omicron) Nu varyantı, Güney Afrika'dan yayılan ve B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni bir mutasyon... 

Çok fazla farklı mutasyonu barındırması nedeniyle 'süper varyant' olarak adlandırılan Omicron varyantı, Günay Afrika'da tespit edilmesinin ardından dünyaya yayıldı...
Omicron'un belirtileri nelerdir?

  • Öksürük
  • Kalp çarpıntısı
  • Yüksek ateş
  • Kas ağrıları
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik

Güney Afrika Tabipler Birliği (SAMA) Başkanı Dr. Angelique Coetzee ise yaptığı açıklamada varyant tespit edilen kişilerde hiçbirinin koku veya tat alma duyusunu kaybetmediğini belirtti. Omicron, bulaştığı kişilerde, ilk belirlemelere göre, bir veya iki gün boyunca kas ağrısı ve yorgunluk ile kendini iyi hissetmeyen hafif bir hastalık izlenimi veriyor. 

Omicron hangi ülkelerde görüldü?

Afrika'nın güneyinde 25 Kasım'da tespit edildiği duyurulan Kovid-19'un Omicron varyantının ertesi gün Belçika'da görülmesi, Avrupa'daki ilk vaka olarak kayıtlara geçse de söz konusu varyantın haftalar öncesinde ülkede olduğu ortaya çıktı. Varyant şimdiye kadar Güney Afrika, Hindistan, ABD, Yunanistan, Danimarka, Rusya, Belçika ve Fransa'da görüldü. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) Kovid-19'un Omicron varyantı nedeniyle henüz bir ölüm bildirilmediğini, yeni varyantın bulaşıcılığına ve ciddi hastalığa neden olup olmadığına ilişkin araştırmaların devam ettiğini duyurdu.

Danimarka'da korkutan artış

The National News’in haberine göre, Avrupa ülkeleri Omicron varyantının yayılmasını önlemek için mücadele ederken, Danimarka’da sadece iki günde bu varyantın neden olduğu vaka sayısı üç katına çıktı.

Devlet Serum Enstitüsünün (SSI) verdiği bilgilere göre, pazar günü Omicron kaynaklı 42 yeni vaka tespit edildi.

Enstitü Şefi, Omicron varyantı vakalarındaki artışı "endişe verici" olarak nitelendirirken, varyantın yurt dışı kaynaklı olmayan "zincirler" aracılığıyla yayıldığına dair kanıtlar olduğunu aktardı.

Türkiye'de Omicron var mı?

Bakan Koca tarafından yapılan açıklamada Türkiye'de henüz Omicron varyantı tespit edilmediği ifade edilmişti. Bakan Koca Omicron varyantı ile ilgili şu açıklamaları yaptı; "Varyant olmasına rağmen önemli bir kapatma düşünmüyoruz. Önerdiğimiz tedbirler maske ve mesafe. Koronavirüsün yeni türü şu an bizde yok. Yeni türe karşı alacağımız tedbir maske ve mesafe (Omicron varyantı) Virülansın düşük olma ihtimali olabilir."

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@